Antibakteerinen bambulanka on mahtava raaka-aine tiskirättiin – neulo rätti tutkijan laatimalla ohjeella!

Bambulangasta neulotun tiskirätin voi pestä koneessa, jolloin se on pitkäikäinen ja siksi ekologinen. Langan väitetään olevan myös antibakteerinen. Onko se sitä oikeasti? Lue tutkija Leena Valmun vastaukset ja neulo bambutiskirätti hänen ohjeellaan.

Mikrobiologian alalla toimiva biotieteen dosentti Leena Valmu innostui neulomaan lahjaksi kymmeniä ”antibakteerisia” tiskirättejä bambulangasta. Neuloessaan tutkija heräsi miettimään, onko neulottu bambutiskirätti oikeasti antibakteerinen, ja hänen oli pakko lähteä tutkimaan, mistä oikein on kysymys.

Antibakteerisuus tarkoittaa jonkin aineen tai pinnan ominaisuutta, joka estää bakteerien kasvua siinä. Luonnossa esiintyy paljon materiaaleja, joilla on antibakteerisia ominaisuuksia. Yksi niistä on bambu.

”Bambun antibakteerinen ominaisuus tunnetaan suhteellisen hyvin. Sitä on bambukasvin kuoressa olevassa ligniinissä, joka suojaa kasvia ulkopuolisilta hyökkäyksiltä, kuten mikrobeilta. Juuri tämä tekee bambun kasvatuksesta ekologista, koska sitä voidaan viljellä ilman torjunta-aineita”, Leena Valmu kertoo.

Bambusta valmistetaan lankaa samaan tapaan kuin viskoosista, jonka raaka-aineena on tavallisimmin koivu tai kuusi. Viskoosimassan valmistuksessa käytetään useita kemikaaleja, jotka tuhoavat bambun antibakteeriset ominaisuudet. Bambuviskoosin on kuitenkin tutkimuksissa todettu olevan antibakteerista.

”Näin ollen langan antibakteerisuus ei voi olla peräisin itse bambusta, vaan se näyttäisi olevan peräisin bambuviskoosin valmistusprosessista”, Leena kertoo.

Mikä tekee bambuviskoosista antibakteerisen?

Antibakteerisuus kiinnostaa tekstiilinvalmistajia, koska juuri bakteerit saavat ihon erittämän hien haisemaan. Näinpä aihetta tutkitaan paljon ja uusissa tutkimuksissa onkin etsitty syytä, mikä bambuviskoosissa estää bakteerien kasvua, joka tekee siitä antibakteerisen.

”Näyttäisi siltä, että viskoosikuidun antibakteeriset ominaisuudet johtuvat sinkistä, jota käytetään kuidunvalmistusprosessissa”, Leena kertoo.

Tutkimusten perusteella sinkin tiedetään vaikuttavan bakteereihin estäen niiden aineenvaihduntaa ja energiantuotantoa, joka puolestaan estää niiden kasvun kuidun pinnalla. Bambulangan antibakteeriset ominaisuudet näyttävät siis olevan peräisin valmistusprosessissa kuituun jääneistä sinkkijäämistä.

Neulottu bambutiskirätti Leena Valmun ohjeella

Näitä tarvikkeita tarvitset

  • Lanka: Voit käyttää tiskirättiin mitä tahansa bambulankaa. Vahvuudeltaan hyväksi havaittuja ovat langat, joiden puikkokoko on 3–3 ½ .
  • Puikot: Neulo rätti noin yhtä puikkokokoa pienemmillä puikoilla kuin langan suositus.

Neulo bambutiskirätti näin

  • Luo puikoille 60 silmukkaa.
  • Tee viisi kerrosta helmineuletta eli ensimmäisellä kerroksella yksi oikein ja yksi nurin. Seuraavalla kerroksella neulo aina oikea silmukka nurin ja nurja oikein.
  • Aloita sileä neulos: Neulo kerroksen ensimmäiset 5 silmukkaa helmineuletta. Neulo sitten kaikki oikein, kunnes jäljellä on 5 viimeistä silmukkaa, joissa jatkat helmineuletta. Tee seuraava kerros vastaavasti, mutta sileä osuus nurjalla silmukalla. Jatka näin.
  • Tee sileän neuloksen keskelle ilmavuutta tuovaa rei’itystä:
  • Reikäkerros 1: Neulo sileän neuloksen kuudennella kerroksella 9 ensimmäistä oikeaa silmukkaa normaalisti. Tee sen jälkeen langankierto, nosta seuraava silmukka neulomatta ja nosta se seuraavan silmukan yli. Neulo seuraavat kahdeksan silmukkaa normaalisti oikein ja toista rei’itys. Jatka kierros näin loppuun. Palaa nurjalla puolella normaaliin sileään neulokseen. 
  • Reikäkerros 2: Kun edellisestä rei’ityskerroksesta on kulunut viisi kerrosta, tee kuudennella kerroksella 4 ensimmäistä oikeaa silmukkaa normaalisti. Tee sen jälkeen langankierto, nosta seuraava silmukka kutomatta ja nosta se seuraavan silmukan yli. Neulo seuraavat kahdeksan silmukkaa normaalisti oikein ja toista rei’itys. Jatka kierros näin loppuun. Palaa nurjalla puolella normaaliin sileään neulokseen.
  • Toista reikäkerroksia 1 ja 2 aina kuuden kerroksen välein, kunnes molempia on työssä tehty kuusi kertaa. Neulo tämän jälkeen vielä viisi kerrosta sileää neulosta.
  • Lopeta työ viidellä kerroksella helmineuletta ja päättele silmukat löyhästi. Antibakteerinen tiskirätti on nyt valmis.

Malli ja ohje: Leena Valmu.

Valmu on mikrobiologinen biotieteen dosentti, kirjailija ja aktiivinen käsitöiden harrastaja.

Tiskirätti neulotaan sileällä neuleella, johon tehdään reikäkuvio. Reunukset ovat helmineuletta. Kuva: Leena Valmu

Tiskirätti neulotaan sileällä neuleella, johon tehdään reikäkuvio. Reunukset ovat helmineuletta. Kuva: Leena Valmu

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Antibakteerinen bambulanka on mahtava raaka-aine tiskirättiin – neulo rätti tutkijan laatimalla ohjeella!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X