Neulonta

Iso pitsihuivi pitää kantajansa lämpimänä – kurkkaa ohje ja neulo kolmionmuotoinen huivi

Pitsihuivi vaatii neulojaltaan rauhallista paneutumista, jotta kuvion silmukat eivät mene solmuun. Lopputulos palkitsee ja näyttää ihanalta. Ota ohje talteen.

Romanttinen pitsihuivi täydentää asua mutta pitää myös kantajansa lämpimänä. Huivi neulotaan poikittain kärjestä toiseen kärkeen. Ensin lisätään toisessa reunassa silmukoita, ja puolivälistä lähtien niitä kavennetaan samassa reunassa. Huivin suoraan reunaan neulotaan pitsikuvioita, muuten se on ainaoikein-neuletta.

Lue myös: Kirjava kolmiohuivi loistaa upeissa väreissä – simppelillä tekniikalla neulot huivin vikkelästi

Pitsihuivi – näitä tarvikkeita tarvitset

Tiheys: 17 s ja 32 krs ainaoikein -neuletta = 10 cm.

Mallineuleet: Ainaoikein-neule: neulo kaikki krs:t oikein. 2 s:n lisäys: neulo seuraava silmukka etu-, taka ja vielä etureunastaan oikein. Nosta 1 s näin: nosta 1 s nurin lanka työn edessä; vie lanka puikkojen kärkien välistä työn taakse. Kolmiokuviot: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Piirroksessa on vain parittomat krs:t, neulo parilliset krs:t ohjeen mukaan.

Koko: Yläreunan leveys 210 cm, korkeus keskeltä 50 cm.

Neulo pitsihuivi näin

Luo 5 s ja neulo 1.krs: *1 o, nosta 1 s*, toista *-* vielä kerran, neulo 1 o. 2.krs: *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran, lisää 2 s = 7 s. 3.krs: tee ylivetokavennus (=nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli), neulo 1 o, *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran = 6 s. 4.krs: *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran, 2 o. 5.krs: 2 o, *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran.

Huivin pitsireuna:

1.krs: *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran, neulo oikein, kunnes krs:lla on 1 s jäljellä, lisää 2 s.

2.krs: tee ylivetokavennus, neulo oikein, kunnes krs:lla on 4 s jäljellä, *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran.

3.krs: *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran, neulo oikein krs:n loppuun.

4.krs: neulo oikein, kunnes krs:lla on 4 s jäljellä, *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran. Toista 1.-4. krs:ia kunnes työssä on 8 s ja olet viimeksi neulonut 4. krs:n.

Sivun pitsikuvio: Nyt työhön lisätään pitsikuvio samaan reunaan, johon lisäykset tehdään. 1.-2.krs: kuten edellä.

3.krs: neulo kuten edellä, kunnes krs:lla on 4 s jäljellä. Neulo 2 s o yhteen, ota 2 lk puikolle ja tee kavennus vasemmalle eli nosta 2 s oikein yksitellen lanka työn takana; siirrä s:t takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne kiertäen oikein yhteen.

4.krs: 2 o, 1 kiertäen o (s:n takareunaan), neulo loput kerroksesta kuten edellä. Toista näitä 4:ää kerrosta kunnes työssä on 20 s ja olet neulonut viimeksi 4. krs:n. On tärkeää, että neulot toisen langankierron kiertäen oikein, muuten toinen silmukka katoaa.

Kolmiokuvio: Nyt työhön lisätään kolmiokuvio, joka neulotaan samaan reunaan nostettujen silmukoiden kanssa. Reiät neulotaan samoin kuin lisäysreunassa, joten tässä osiossa ei tapahdu teknisesti mitään uutta. Tämä kuvio neulotaan myös samalla kerroksella kuin reunan reikäkuvio.

1.-2.krs: neulo kuten aiemminkin. 3.krs: *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran, 2 o, neulo 2 s o yhteen, ota 2 lk puikolle, tee kavennus vasemmalle, neulo oikein, kunnes krs:lla on 4 s jäljellä, neulo 2 s o yhteen, ota 2 lk puikolle ja tee kavennus vasemmalle.

4.krs: 2 o, 1 kiertäen o, neulo oikein, kunnes saavut 2 lk:n kohdalle, 1 o, 1 kiertäen o, neulo oikein, kunnes krs:lla on 4 s jäljellä ja neulo loput kerroksesta kuten edellä. Ruutupiirroksesta näet reunan nostetut silmukat sekä kolmiokuvion. Ensimmäisen kolmion leveimmässä kohdassa on kolme vierekkäistä reikää, seuraavan kolmion keskellä on 4 reikää jne.

Kun olet neulonut viidennen kolmion leveimmän kohdan (7 reikää), olet neulonut puolet huivista. Nyt aloitetaan huivin kavennukset. Työssä on 89 s, mutta ei haittaa, jos niitä on pari liikaa tai liian vähän.

Huivin kavennukset: Jatka kolmiokuviota, mutta neulo nyt kolmioista asteittain pienempiä samalla, kun kavennat huivin toisesta reunasta näin:

1.krs: neulo, kunnes krs:lla on 6 s jäljellä, neulo 2 s o yhteen, 3 o, lisää 2 s. 2.krs: neulo kuten aiemminkin. 3.krs: neulo kunnes krs:lla on 6 s jäljellä, neulo 2 s o yhteen 2 kertaa, ota 2 lk puikolle ja tee kavennus vasemmalle. 4.krs: neulo kuten aiemminkin.

Jatka viimeisen kolmion jälkeen kavennuksia kuten yllä, kunnes työssä on 9 s jäljellä ja olet neulonut 4. krs:n. Neulo sitten 1.krs: *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran, neulo 2 o yhteen, neulo oikein, kunnes krs:lla on 1 s jäljellä, lisää 2 s. 2.krs: neulo kuten aiemminkin. 3.krs: *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran, neulo 2 o yhteen, neulo oikein krs:n loppuun. 4.krs: neulo kuten aiemminkin.

Viimeinen krs: *nosta 1 s, 1 o*, toista *-* vielä kerran, 2 o yhteen = 5 s. Päätä s:t kerralla. Katkaise ja päätä lanka.

Viimeistely: Pese pitsihuivi varovasti, pingota ja anna kuivua. Voit taittaa huivin kaksin kerroin, niin saat siitä symmetrisen. Jos keskelle muodostuu ”taite”, voit kostuttaa sen, tasoittaa kädellä ja antaa kuivua uudelleen.

Lankatiedustelut: www.eiranlangat.fi, p. 050 329 5556.

Tämä ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 8/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Iso pitsihuivi pitää kantajansa lämpimänä – kurkkaa ohje ja neulo kolmionmuotoinen huivi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.