Neulonta

Rauman kaupunki julkaisi oman neulemallin, jota neulotaan nyt ympäri maailman – ota kaarrokeneuleen ohje talteen!

Pitseistään tunnettu Rauma rakentaa itsestään joulukaupunkia. Osana rakennustyötä kaupunki on julkaissut oman villapaitamallin, jonka ohje on joululahja raumalaisille ja muille käsityön ystäville. Löydät neuleen ohjeen tämän jutun lopusta.

Huhtikuussa Joulukaupunki Rauma -hankkeen vetäjä ja kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarisen sähköpostiin saapui viesti. Pitsitaiteilija Tarmo Thorström ehdotti, että Rauman kaupunki palkkaisi hänet suunnittelemaan pitsineuleen, jonka ohjeen Rauman kaupunki voisi antaa lahjaksi kaupunkilaisille.

Idea sai heti vihreää valoa.

”Se kuulosti äärimmäisen hyvältä. Yhteisöllinen, lämmin ja iloa tuottava lahja kaupunkilaisille”, Saarinen kertoo.

Niin syntyi idea Rauma-neuleesta, joka julkaistiin käsityön ystävien iloksi lokakuussa 2021. Tarmo Thorström suunnitteli neuleen yhdessä Katrina Salon kanssa. Malli tehtiin ja koeneulottiin kesällä, ja ohje valmistui sopivasti syyskauden aluksi, jotta neuleen ehtii neuloa pukinkonttiin.

Saarinen on ehtinyt jo neuloa villapaidan. Thorströmillä se on vielä puikoilla.

”En ole nopea neuloja. Harras tavoite on, että neule valmistuu joululahjaksi, mutta jos ei jouluksi, niin jouluksi ortodoksisen kalenterin mukaan, joka on 2 viikkoa myöhemmin”, Thorström vitsailee.

Lue myös: Kuinka hyvin osaat Rauman murretta? Tee 10 kysymyksen veikeä testi!

Rauma-neule yhdistelee paikallisuutta, historiaa ja perinteitä

Villapaitaa koristavat Uus kultseppä ja Mandeljepyri -raumanpitsit. Käytäntö saneli neuleen suunnittelua.

”Piti olla kaksi pitsiä, yksi pienempi sisäkehälle ja yksi isompi ulkokehälle. Uus kultseppä valikoitui osittain siksi, koska se täyttää koko- ja rakennevaatimukset, mutta myös koska sitä on käytetty Rauman kansallispuvussa”, Thorström sanoo.

Tarmo Thorström ja Rauma-neule. Kuva: Hans Lehtinen
Tarmo Thorström ja Rauma-neule. Kuva: Hans Lehtinen

Suunnittelijalle on tärkeää, että langan tuotannossa huomioidaan eläinten hyvinvointi ja ympäristö. Ohjeen langat tulevat ahvenanmaanlampaista, jotka laiduntavat kesät Rauman saaristossa ja pitävät huolta perinnemaisemasta.

”Halusin, että käytetty lanka on kestävällä pohjalla ja lähilankaa. Ahvenanmaanlammas on alkuperäisrotu. Kannan elinvoimaisuus on pitkälti kiinni siitä, onko villalle kysyntää”, Thorström sanoo.

Ohje on levinnyt ympäri maailmaa

Rauma-neule on herättänyt innostusta kotineulojissa niin Raumalla kuin muuallakin Suomessa. Kun neuleesta julkaistiin kuva Kotilieden Käsityöryhmässä Facebookissa, se keräsi useita satoja tykkäyksiä ja kymmeniä ihastelevia kommentteja.

Neuleen ohjeesta löytyy suomenkielisen ohjeen lisäksi englanninkielinen versio. Työn alla ovat myös espanjan-, italian-, ranskan-, saksan- ja venäjänkieliset versiot, koska ohje on niittänyt kansainvälistäkin kiinnostusta.

Thorström kertoo olevansa hämmentynyt ohjeen leviämisestä Suomen rajojen ulkopuolelle. Villapaitaa neulotaan jopa Brasiliassa ja Uudessa-Seelannissa.

”Yksi ryhmä, joka on ottanut ohjeen omakseen, on pitsinnyplääjät. Heitä ei ole Suomessa paljon, mutta maailmalla sitäkin enemmän”, Thorström sanoo.

Villapaidan lisäksi ohje taipuu muun muassa neuletakkiin, pipoon ja villasukkiin.

”Ihanaa, kun neulojat ovat nähneet mahdollisuudet. Tarkoitus olikin, että annamme vapaat kädet ja ohje voi alkaa omaa elämäänsä”, Thorström kertoo.

Haluatko neuloa Rauma-neuleen itsellesi? Kotiliesi sai Rauman kaupungilta luvan julkaista neuleen ohjeen.

Paita neulotaan helmasta kainaloon ja hihat hihansuusta kainaloon, minkä jälkeen silmukat yhdistetään samalle pyöröpuikolle. Lopuksi neulotaan kirjoneulekaarroke ja viimeistellään pääntie.

Neulo Rauma-neule näin

Neuletiheys: 18 silmukkaa ja 23 kerrosta = 10 cm

Lanka: Myrskyluodon Villa -hahtuvalanka 100 % ahvenanmaanlampaan villaa (tex 285×2) tai vastaava.

Pohjaväriä 400 (500) 600 (700) g, kuvioväriä 100 g, paitsi suurimpaan kokoon 200 g.

Langan juoksevuuden voit laskea tex-luvun avulla. 1 tex = 1 g/1000 m. Näin ollen Myrskyluodon villan tex 285×2 tarkoittaa, että 1000 m lankaa painaa 570 g ja vastaavasti 100 g lankaa on pituudeltaan 175 m.

Puikot: 4 mm pyöröpuikot pitkät (80 cm) ja lyhyet (40 cm) sekä sukkapuikot hihansuita varten.

Voit käyttää myös muuta lankaa, kunhan valitset aina langan ja neulepuikot käsialasi mukaan saadaksesi suositellun neuletiheyden. Neulo aina ensin mallitilkku ja tarkista siitä tiheys. Halutessasi voit neuloa helman, hihansuiden ja pääntien resorit hieman työtä ohuemmilla puikoilla saadaksesi niistä napakammat.

Koot: Koot ovat järjestyksessään viitteellisesti S (M) L (XL).

Ilmoitetut mitat ovat valmiin neuleen mittoja, joten ennen koon valitsemista on hyvä miettiä, kuinka tyköistuvan tai väljän paidasta haluaa. Yksilölliset vartalonmuodot vaikuttavat myös asiaan. Neuleessa väljyys on usein neuloksen joustavuuden vuoksi sama kuin rinnanympärys eli RY+0 cm. Tyköistuvaan mielistynyt käyttää negatiivista väljyyttä (esim. RY-4 cm) ja väljään mielistynyt esim. RY+4 cm.

Paidan rinnanympärys: n. 81 (98) 115 (133) cm

Paidan pituus: n. 61 (68) 75 (81) cm, josta kirjoneulekaarrokkeen korkeus pääntieresoreineen on kaikissa ko’oissa n. 24–25 cm

Hihan pituus kainaloon: n. 45 (47) 49 (51) cm

Työohje: Paita neulotaan helmasta kainaloon pyöröneuleena ja hihat hihansuusta kainaloon pyöröneuleena, minkä jälkeen silmukat yhdistetään samalle pyöröpuikolle, neulotaan kirjoneulekaarroke kaavion mukaan ja viimeistellään pääntie.

Ruutupiirrokset

Paita:

Luo pohjavärillä 146 (176) 208 (240) silmukkaa. Neulo 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta 12 kerrosta tai haluamasi määrä. Jatka neulomalla oikein 36 (40) 44 (48) cm tai kunnes pituus on vartalollesi sopiva. Päättele kerroksen viimeiset 4 (6) 7 (10) silmukkaa ja seuraavan kerroksen 4 (6) 7 (10) ensimmäistä silmukkaa kainaloa varten. Jätä työ odottamaan siksi aikaa, kun neulot hihan.

Hihat:

Luo 38 (42) 46 (50) silmukkaa ja neulo 1 o, 1 n joustinta 12 kerrosta tai haluamasi määrä. Kerroksen vaihtumiskohta on hihan alla. Jatka neulomalla oikein ja lisää samalla 1+1 silmukkaa kerroksen vaihtumiskohdassa, eli molemmin puolin keskisilmukkaa. Ensimmäinen lisäys tehdään heti resorin jälkeen ja lisäyksiä tehdään yhteensä 9 (11) 12 (17) kertaa lisäysvälin ollessa 3,5 (4) 3,5 (2,5) cm. Silmukoita on nyt 56 (64) 70 (84). Neulo kunnes hihan pituus on 45 (47) 49 (51) cm tai haluamasi määrä. Päättele kerroksen ensimmäiset 4 (6) 7 (10) silmukkaa, sekä viimeiset 4 (6) 7 (10) silmukkaa kainaloa varten. Neulo toinen hiha samoin. Siirrä nyt hihan 48 (52) 56 (64) s vartalon pyöröpuikolle päättelemääsi aukkoon ja neulo 65 (76) 90 (100) s vartalon etupuolelta toiseen sivuun, josta päätät 8 (12) 14 (20) s toista kainaloa varten. Siirrä toisen hihan silmukat tähän aukkoon. Neulo loput vartalon 65 (76) 90 (100) silmukkaa ja merkitse tähän uusi kerroksen vaihtumiskohta.

Kaarroke:

Puikoilla on nyt yhteensä 226 (256) 292 (328) s. Neulo pohjavärillä vielä 2 (7) 15 (19) kerrosta eli n. 1 (3) 6,5 (8,5) cm. ja tasaa viimeisellä kerroksella silmukkaluku kuvioneuleen mukaiseksi kaventamalla työstä tasaisin välein 2 (0) 4 (8) silmukkaa. Kuvio A on 32 s ja toistuu työssä 7 (8) 9 (10) kertaa. Huomaa, että parittomilla toistoilla kuvion keskikohta asettuu etu- ja takapuolella eri kohtaan. Aloita kuvion neulominen kerroksen vaihtumiskohdasta ja kunkin koon mukaan kaavioon merkitystä kohdasta. Varmista ensimmäisellä kuviokerroksella, että kuvio asettuu työhön kauniisti. Kavenna kaavion ohjeen mukaan. Neulo kuvio B. Kirjoneuleen jälkeen työssä on yhteensä 84 (96) 108 (120) silmukkaa.

Pääntie:

Sovita paitaa. Halutessasi tiukemman pääntien, voit kaventaa vielä lisää silmukoita. Neulo yksi kerros pohjavärillä ja kavenna tällä kerroksella tasavälein 8 (10) 14 (18) s. työssä on nyt jäljellä 76 (86) 94 (102) s. Viimeistele pääntie neulomalla 1 o, 1 n joustinta 10 krs, tai muulla haluamallasi tavalla.

Viimeistely:

Ompele kainalosaumat ja päättele kaikki langanpäät. Kastele villapaita ja muotoile se mittojensa mukaan tason päälle kuivumaan.

Iida Elonen ja Rauma-neule
Rauma-neule sopii sekä naisille että miehille. Kuva: Saija Laaksovirta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rauman kaupunki julkaisi oman neulemallin, jota neulotaan nyt ympäri maailman – ota kaarrokeneuleen ohje talteen!

eikka

On kyllä todella kaunis ja ohje selkeä. Mutta mutta , onkohan se kulttuurista omimista jos me kaikki ei-raumalaiset alamme tätä puseroa kutomaan ja käyttämään….

Tarmo Thorström / Taitoliitto

Eikka, se voisi olla kulttuurista omimista, jos se olisi lähtöisin jostain muualta kuin meiltä raumalaisilta itseltämme. Toinen näkökulma on siinä, että saako tästä joku ulkopuolinen taho hyötyä. Siihen vastaus on ei, eli kukaan ei tässä yritä hyötyä raumalaisten kustannuksella. Kulttuurisen omimisen kysymys on tärkeä aina kun aineetonta kulttuuriperintöä tuotteistetaan. Tässä tapauksessa se on tehty raumalaista perintöä kunnioittaen ilman väärinkäytöksiä.

mummeli

Aivan upea, pitäisköhän yrittää tehdä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.