Neulonta

Sormineulo somat tyynyt ja torkkupeitto sohvaa piristämään – näppärällä ohjeellamme onnistut! 

Sormineulonta on mukavaa puuhaa. Kurkkaa tyynyjen ja torkkupeiton ohje ja ryhdy hommiin!

Ruudulliset tyynyt sormineulotaan langasta, joka muodostuu erivärisistä lenkkipareista. Lenkkejä pujotellaan toistensa läpi kuvion ruutupiirroksen mukaan, ensin vaakasuuntaan työn oikealta puolelta ja lopuksi pystyyn nurjalta puolelta. Näin kuvio muodostuu molemmille puolille.

Sormineulottu torkkupeitto tehdään samaan tapaan kuin tyynyt, jolloin peitosta tulee kaksipuolinen. Pörröinen lenkkilanka on samettisen pehmeää ja kevyttä.

Lue myös: Punavalkoruutuinen keittiöpyyhe on klassikko – näin kudot hurmaavan pyyhkeen ilahduttamaan keittiötä!

Sormineulotut ruututyynyt – näitä tarvikkeita tarvitset

Sormineulonta: Puffy More -lanka muodostuu erivärisistä lenkkipareista. Lenkkejä pujotellaan toistensa läpi ruutupiirroksen mukaan, ensin vaakasuuntaan työn oikealta puolelta ja lopuksi pystysuuntaan nurjalta puolelta. Kun neulot oikeaa puolta, tarkista, että neulotun s:n vastapari jää työn nurjalle puolelle. Langasta neulottu työ on kaksinkertainen. Kuvion värit vaihtavat paikkaa työn oikealla ja nurjalla puolella. Voit suunnitella kuvion vapaasti itse tai seurata ohjeen piirrosta.

Koko: 45×45 cm.

Sormineulo ruututyynyt näin

Avaa langan ensimmäiset silmukkalenkit molemmista väreistä suoraksi, katkaisemalla niitä koossa pitävät sidelangat silmukoiden välistä. Tee näin aina kerän lopussa ja seuraavan kerän alussa. Se helpottaa lankojen yhdistämistä ja päättelyä. Päätä ja jatka langat työn keskellä näin: Solmi samanväriset langat toisiinsa ja jätä ne oikealle ja nurjalle muodostuvien silmukkakerrosten väliin.

Tee ensin aloitusketju

Laita lanka vaakatasoon eteesi niin, että avattu pää on oikealla sekä ruskeat lenkit ylös ja vaaleat ala. Aloita avatusta päästä ja etene oikealta vasemmalle näin: Pujota 2. ruskea lenkki 1. lenkin läpi, sitten 3. lenkki 2. läpi, jne. Kun olet pujottanut 35 ruskeaa lenkkiä, jätä viimeinen avoimena odottamaan. Palaa sitten krs:n alkuun, kiepauta vaaleat lenkit ylös ja pujota ne samoin. Merkitse krs:n loppuun jäävä avoin s ja jätä se odottamaan. Aloitusketju on nyt valmis. Aloita neulominen työn op:lta. Lue ruutupiirroksen parittomat kerrokset vasemmalta oikealle ja parilliset oikealta vasemmalle.

1.krs: (op) jätä avoin s odottamaan ja neulo krs vasemmalta oikealle näin: Pujota kerältä tulevat silmukat ruutupiirroksen mukaan aloitusketjun ruskeiden s:oiden takareunojen läpi: 4 s vaalea, 1 s ruskea, 4 s vaalea, 1 s ruskea, *1 s vaalea, 1 s ruskea, 4 s vaalea, 1 s ruskea, 4 s vaaleaa, 1 s ruskea*, toista *-* vielä 2 kertaa. Tarkista samalla, että jokaisen s:n vastapari jää työn taakse = 35 s op:lla ja 34 avointa s:aa np:lla. 2.krs: (np) neulo piirroksen mukaan oikealta vasemmalle. Toista 1.-12. krs:ia yhteensä 3 kertaa. Jätä viimeisen toiston 12. krs neulomatta ja päätä silmukat näin: Pujota 2. s 1. s:n läpi, 3. s 2. s:n läpi jne. Merkitse reunaan jäävä avoin s. Katkaise lanka 3. ja 4. lenkin välistä ja avaa suoraksi kuten työn alussa.

Käännä työ ja neulo np näin: Jätä oikean reunan merkitty vaalea s odottamaan, pujota 1. vapaana oleva lenkki aloitusketjun 2. vaalean s:n takareunan läpi ja sitten loput s:t samoin oikealta vasemmalle = 35 s.

Neulo sitten vapaana olevat lenkit näin: Ota oikeassa alareunassa oleva, merkitty vaalea s ja pujota yläpuolella oleva s sen läpi, *ota seuraava yläpuolella oleva s ja pujota se alemman läpi*, toista *-* alareunasta yläreunaan ja tarkista samalla, että neulot kokoajan ensimmäistä pystysuuntaista silmukkariviä. Jätä viimeinen s avoimeksi odottamaan päättelyä.

Siirry takaisin alareunaan ja pujottele 2. silmukkarivi samalla tavalla ja jätä yläreunan viimeinen s odottamaan. Neulo näin jokainen silmukkarivi alhaalta ylös ja etene oikealta vasemmalle. Silmukat ovat kuvion mukaisessa järjestyksessä, joten ruutupiirrosta ei tarvitse enää seurata. Päättele lopuksi yläreunan avoimet s:t kuten op:lla, pujota avatut langat viimeisen s:n läpi ja päättele silmukkakerrosten väliin. Päätä myös luontireunan langat kerrosten väliin.

Viimeistely

Ompele neulottu päällinen kankaisen tyynynpäällisen toiselle puolelle. Tee ommel neulepalan oikean ja nurjan puolen välistä kangaspäällisen saumaan. Ompele näin 3 sivua ja vetoketjun ulkopuolelle jäävät saumakohdat.

Solmineulotut torkkupeitto ja tyynyt tuovat kivaa fiilistä ja lämpöä olkkariin. Kuva: Niclas Mäkelä
Solmineulotut torkkupeitto ja tyynyt tuovat kivaa fiilistä ja lämpöä olkkariin. Kuva: Niclas Mäkelä

Sormineulottu ruutupeitto – näitä tarvikkeita tarvitset

Koko: 120×175 cm.

Sormineulo ruutupeitto näin

Avaa langan ensimmäiset silmukkalenkit molemmista väreistä suoraksi, katkaisemalla niitä koossa pitävät sidelangat silmukoiden välistä. Tee näin aina kerän lopussa ja seuraavan kerän alussa. Se helpottaa lankojen yhdistämistä ja päättelyä. Päätä ja jatka langat työn keskellä näin: Solmi samanväriset langat toisiinsa ja jätä ne oikealle ja nurjalle muodostuvien silmukkakerrosten väliin.

Tee ensin aloitusketju

Laita lanka vaakatasoon eteesi niin, että avattu pää on oikealla sekä ruskeat lenkit ylös ja vaaleat alas. Aloita avatusta päästä ja etene oikealta vasemmalle näin: Pujota 2. ruskea lenkki 1. lenkin läpi, sitten 3. lenkki 2. läpi jne. Kun olet pujottanut 95 ruskeaa lenkkiä, jätä viimeinen lenkki avoimena odottamaan. Palaa sitten krs:n alkuun, kiepauta vaaleat lenkit ylös ja pujota ne samoin. Merkitse krs:n loppuun jäävä avoin s ja jätä se odottamaan. Aloitusketju on nyt valmis. Aloita neulominen työn op:lta. Lue ruutupiirroksen parittomat kerrokset vasemmalta oikealle ja parilliset oikealta vasemmalle.

1.krs: (op) jätä avoin ruskea s odottamaan ja neulo krs vasemmalta oikealle näin: Pujota kerältä tulevat silmukat ruutupiirroksen mukaan aloitusketjun ruskeiden s:oiden takareunojen läpi: 6 s vaalea, 1 s ruskea, 6 s vaalea, 1 s ruskea, *1 s vaalea, 1 s ruskea, 6 s vaalea, 1 s ruskea, 6 s vaalea, 1 s ruskea*, toista *-* vielä 4 kertaa. Tarkista samalla, että jokaisen s:n vastapari jää odottamaan työn taakse = 95 s op:lla ja 94 avointa s:aa np:lla.

2.krs: (np) neulo piirroksen mukaan oikealta vasemmalle. Toista 1.-16. krs:ia yhteensä 7 kertaa. Jätä viimeisen toiston 16. krs neulomatta ja päätä silmukat näin: Pujota 2. s 1. s:n läpi, 3. s 2. s:n läpi jne. Merkitse reunaan jäävä avoin s. Katkaise lanka 3. ja 4. lenkin välistä ja avaa suoraksi kuten työn alussa.

Käännä työ ja neulo np näin: Jätä oikean reunan merkitty vaalea s odottamaan, pujota 1. vapaana oleva lenkki aloitusketjun 2. vaalean s:n takareunan läpi ja sitten loput s:t samoin oikealta vasemmalle = 95 s. Neulo sitten vapaana olevat lenkit näin: Ota oikeasta alareunasta merkitty, vaalea s ja pujota yläpuolella oleva s sen läpi, *ota seuraava yläpuolella oleva s ja pujota se alemman läpi*, toista *-* alareunasta yläreunaan ja tarkista samalla, että neulot koko ajan ensimmäistä pystysuuntaista silmukkariviä. Jätä viimeinen s avoimeksi odottamaan päättelyä. Siirry takaisin alareunaan ja pujottele 2. silmukkarivi samalla tavalla ja jätä yläreunan viimeinen s odottamaan. Neulo näin jokainen silmukkarivi alhaalta ylös ja etene oikealta vasemmalle. Silmukat ovat kuvion mukaisessa järjestyksessä, joten ruutupiirrosta ei tarvitse enää seurata.

Päättely

Päätä lopuksi yläreunan avoimet s:t kuten op:lla, pujota avatut langat viimeisen s:n läpi ja päätä silmukkakerrosten väliin. Päätä myös luontireunan langat kerrosten väliin.

Malli Lankava, Sanna Peltoluhta.

Lankatiedustelut Lankava Oy, p. (06) 4345 500, lankava.fi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sormineulo somat tyynyt ja torkkupeitto sohvaa piristämään – näppärällä ohjeellamme onnistut! 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.