Neulonta

Villasukat, eihän niitä voi kuin rakastaa! Kokosimme yhteen 25 oivallista ohjetta – valitse suosikkisi ja tartu puikkoihin

Kokosimme 10 kaunista villasukkaohjetta. Katso kaikki ohjeet ja äänestä mielestäsi kauneinta sukkaparia jutun lopussa.

Villasukkia ei voi koskaan olla liikaa. Siispä on perusteltua väittää, että myöskään villasukkaohjeita ei voi koskaan olla liikaa. Itse tehdyt villasukat pitävät varpaat lämpiminä ja ilahduttavat vuodesta toiseen lahjoina. Mitä persoonallisemmat sukat, sen parempi.

Kotiliesi.fi:ssä on julkaistu vuosien varrella runsaasti erilaisia villasukkaohjeita. Tähän juttuun kokosimme ihanimmat sukkaohjeemme, jotka ovat nousseet myös lukijoidemme suosikeiksi. Osa malleista sopii hyvin vasta-alkajallekin, mutta mukana on myös malleja, joissa kokenut neuloja pääsee haastamaan itseään.

Mikä ohjeista pääsee ensimmäisenä työn alle? Kerro kommenteissa, mitkä sukista ovat mielestäsi kaikista kauneimmat.

Lue myös: Varaudu viileään säähän ja neulo villasukka lapselle – neljä helppoa ohjetta

1. Helpoista helpoimmat putkisukat

Tuntuuko kantapään tekeminen liian suurelta haasteelta? Putkisukat ovat pelastuksesi. Karkkiväriset putkisukat neulotaan vuorottelemalla oikeita ja nurjia silmukoita. Sukissa on herkullinen karkkiväritys ja pehmeän villa-alpakka-nylon-sekoitelangan käyttömukavuus. Nämä sukat neulot nopeasti parissa illassa!

Katso ohje: Helpot putkisukat

2. Villisti värikkäät polvisukat

villasukat

Anna-Karoliina Tetrin jämälangoista neulotut Villi viirus -ylipolven villasukat syntyivät koronakevään inspiroimina, mutta toimivat ihan kaikkina aikoina vuodesta. Polven yli ulottuvien sukkien varsissa on peräti kymmenen eri väriä raidoissa.

Katso ohje: Villi viirus -ylipolven villasukat – Kotiliesi digin tilaajille

3. Sumuisen aamun inspiroimat sukat

villasukat

Tiina Kuun suunnittelemat kauniit Sumuisena aamuna -kirjoneule­sukat hurmaavat yksityiskohdillaan. Kirjoneulesukat aloitetaan varresta kapeilla joustimilla. Sukkiin neulotaan vahvistettu kantapää ja jalkapohjaan sijoittuva kantakiila, joihin nähden kuviot keskitetään. Silmukoita siirrellään useampaan otteeseen puikolta toiselle, mutta vaivannäkö kannattaa.

Katso ohje: Sumuisena aamuna -kirjoneulesukat – Kotiliesi digin tilaajille

4. Sukat rennoissa ruskan väreissä

villasukat

Syksyn väreillä sävytetyt sukat neulotaan kahdella langalla. Pohja on kirjavaa raitalankaa ja lehtikuviot luonnonvalkoista lankaa. Kun ikuistat syksyn väriloiston villasukkiin, voit nauttia kauniista ruskan sävyistä mihin aikaan vuodesta tahansa.

Katso ohje: Ruskaiset villasukat

5. Villasukat kauniilla verkkopinnalla

villasukat

Ohuesta langasta neulotut verkkopintaiset sukat sujahtavat täydellisesti kenkiin ja vaikkapa luistimiin. Ne ovat juuri sopivasti paksu retkikenkiin ja luistimiin lämmittämään varpaita. Sukkalanka on fingering-vahvuista, joten sukat neulotaan 2-2,5 numeron puikoilla.

Katso ohje: Verkkopintaiset villasukat – Kotiliesi digin tilaajille

6. Sävysikermä! Sukat jämälangoista

Pirjo Iivosen suunnittelemat villasukat ovat täydellinen paikka hyödyntää lankalaatikon pohjalle kertyneet jämälangat. Voit halutessasi neuloa sukkien jokaisen väriraidan eri värillä!

Katso ohje: Villasukat jämälangoista – Kotiliesi digin tilaajille

7. Villasukat kuin torpan ikkunat

Kotilieden Kummikerhon toimintaan on presidentin rouva Kaisa Kallion ajoista asti kuulunut käsitöiden tekeminen. Kummikerhon nimikkosukkamallin kuvio on saanut innoituksensa Kummikerhon logossa olevan torpan ruutuikkunoista. Pehmoiset ja lämpimät sukat on neulottu TT:n Alpakka-sukkalangasta. Värityksiä on kaksi erilaista ja ohjeessa on neljä kokoa.

Katso ohje: Kotilieden kummikerhon villasukat

8. Kukkakedon kaunistamat sukat

Kauniit ruiskaunokein kuvioidut sukat säilyttävät kesän kukkaismuistot. Sinisin ruiskaunokein kukitettujen sukkien varsien suulle neulotaan ensin joustinneuletta, josta jatketaan kirjoneuleella. Teräosassa tehdään päälle varren kuvioita, mutta pohjassa on helpompaa kirjoneuletta. Sukan kärki ja tiimalasikantapää neulotaan yksiväriseksi.

Katso ohje: Ruiskaunoikein kuvioidut villasukat

9. Reippaasti reilut kotisukat

Näissä reiluissa villasukissa kelpaa hipsutella. Pienemmissäkin jaloissa sukat ovat parhaat kotitossut.

Katso ohje: Vinoraitaiset villasukat – Kotiliesi digin tilaajille

10. Villasukat näyttävällä porokuviolla

Poro vieköön! Näihin sileäneuleisiin perussukkiin neulotaan porokuvio kirjoneuleella kahdella harmaan sävyllä ja valkoisella. Villasukkiin neulotaan suulle joustinneuletta kiertäen, sileäneuleinen kantapää ja kärkeen sädekavennukset.

Katso ohje: Porokuvioiset villasukat – Kotiliesi digin tilaajille

11. Kauniit ja koristeelliset villasukat

Kaunis pitsikuvio ja pitkät lankalenkit tekevät näistä sukista persoonalliset. Sukkien reunus on joustinneuletta, ja kantapää tehdään vahvistettuna neuleena, joten ne kestävät kovaakin kulutusta.

Katso ohje: Kirjoneulesukat pitsikuviolla ja lankalenkeillä – Kotiliesi digin tilaajille

12. Suosikkisuunnittelijan pitsisukat

Villasukkaguru Niina Laitisen suunnittelemat viehkeät Anemone-villasukat ovat saaneet nimensä vuokkojen terälehtien mukaan. Pitsiä neulotaan villasukan päälliosaan, muuten pinta on sileää neuletta. Kantapäihin tehdään kulutusta kestävää vahvistettua neuletta.

Katso ohje: Niina Laitisen pitsisukat

13. Villasukat kuin saniaismetsä

villasukat saniaiskuviolla

Upeiden kirjoneulesukkien lehtikuvio muistuttaa saniaisen lehtiä. Lehtien eloisa väritys syntyy monivärisellä langalla. Sukkiin neulotaan tiimalasikantapäät ja nauhakavennukset kärkeen, joten ne istuvat jalkaan todella hyvin.

Katso ohje: Saniaisvillasukat – Kotiliesi digin tilaajille

14. Ihanan simppeliä! Minimalistin sukat

Rauhalliset ja minimalistiset villasukat eivät häiviä kauneudessa värikkäämmille versioille. Niiden juju on raitaväreissä, jotka liukuvat valkoisesta mustaan valöörin vaihtelun mukaan.

Katso ohje: Valöörisukat – Kotiliesi digin tilaajille

15. Villasukat hauskalla briossitekniikalla

villasukat

Briossineule eli kaksivärinen patenttineule on persoonallinen piristys sukkiin. Briossineuleessa eriväriset langat muodostavat oikealle ja nurjalle puolelle pystyraidoituksen.

Katso ohje: Briossivillasukat

16. Kas, kukkia! Niina Laitisen kirjoneulesukat

Näistä kirjoneulesukista löytyy ihanasti kaikkea: tasaraitaa ja seitsemän erilaista kasviaiheista kuvioraitaa. Sukat on suunnitellut Niina Laitinen.

Katso ohje: Niina Laitisen kukkasukat – Kotiliesi digin tilaajille

17. Persoonalliset palmikkosukat

villasukat palmikoilla

Näissä sukissa palmikot pääsevät loistamaan, sillä villasukat neulotaan yksivärisestä langasta. Palmikkoja lukuun ottamatta varret neulotaan oikein ja nurjin silmukoin tehdyllä pintaneuleella.

Katso ohje: Hauskat palmikkosukat – Kotiliesi digin tilaajille

18. Rennosti värikkäät sukat

Iloisenvärinen sukka lämmittää sekä jalkaa että mieltä. Pirtsakat sukat on neulottu Novitan Nalle Garden -langasta, ja niistä löytyy kokoja koko perheelle.

Katso ohje: Värikkäät villasukat

19. Naapurimaan perinteiset sukat

Norjalaisneuleet ovat ajattomia klassikoita. Norjalaiset sukat sopivat sekä aikuisten että lasten jalkaan. Nappaa ohjeet 4–6- ja 8–10-vuotiaiden lasten ja aikuisten sukkiin.

Katso ohje: Norjalaiset villasukat aikuiselle ja lapselle

20. Putkisukat kirjoneuleella

villasukat

Putkisukan neuloja välttää kantapään neulomisen haasteet. Sinisen sävyisten villasukkien varren valkoinen apilakuvio neulotaan kirjoneuleella. Muuten sukat ovat joustinneuletta.

Katso ohje: Putkisukat kirjoneuleella

21. Palmikkokoristeiset perinnesukat

Palmikkosukkien neulominen aloitetaan neulomalla ensin yksi sukka. Jos haluat toisen sukan aivan samanlaiseksi, aloita se samasta kerän päästä kuin ensimmäinen ja ota pienelle kerälle niin paljon lankaa, että toisen sukan alku osuu samalle värimallikerran kohdalle kuin ensimmäisen sukan. Pienen kerän voit sitten neuloa sukan loppuun aloittaen taas samassa suunnassa kuin ennenkin.

Katso ohje: Palmikkokoristeiset villasukat

22. Tähdet, tähdet! Kuvioidut villasukat

Ihanat tähtisukat kääntävät katseet jalkoihin. Sukat neulotaan villa-polyamidilangasta.

Katso ohje: Tähtisukat – Kotiliesi digin tilaajille

23. Villasukat perinteiseen makuun

Puna-harmaita sukkia koristaa kaunis kirjoneulekuvio. Neulo lämpimien sukkien kaveriksi myös yhtä lailla lämmittävät yhteensopivat lapaset.

Katso ohje: Puna-harmaat villasukat ja yhteensopivat lapaset

24. Upeasti ornamenttikuvioidut sukat

Polvisukat ornamenttikuvioilla neulotaan kokonaan kirjoneuleena, ja koristeeksi tehdään perinteisiä ornamenttikuvioita. Varret muotoillaan säärien muotoon kavennuksin ja kärkiin tehdään nauhakavennukset.

Katso ohje: Villasukat ornamenttikuviolla – Kotiliesi digin tilaajille

25. Pilkkuja pienille ja isoille

villasukat pilkuilla

Hauskat pilkkusukat sopivat niin pieniin kuin suuriinkin jalkoihin. Kekseliäät sukat sopivat moneen makuun.

Katso ohje: Pilkkusukat – Kotiliesi digin tilaajille

Juttua muokattu 15.10.2021: Lisätty runsaasti uusia sukkia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Villasukat, eihän niitä voi kuin rakastaa! Kokosimme yhteen 25 oivallista ohjetta – valitse suosikkisi ja tartu puikkoihin

ULLA

Kiva kuvio ja valkoinen raikastaa.

Neuloja

Lämpimän väriset

Neuloja

Lämpimän väriset ja ihanat

Nina66

Puna-harmaat villasukat on niin lämpimän näköiset

Kutoja-69

Nämä ovat aivan ihanat väriltää

Mika2

Putkisukat, helpot rennot sukat.

Mumma ja kuusi lastenlasta

Puna_,harmaat on kuin iso_äidin tekemät 60_luvulta.Silloin ei langojen väri valikoimakaan ollut niin runsas kuin nykyisin

Akka Hirvijoelta

Ovat vain niin kauniit ja jouluiset 👍🤗

Leena

Punaharmaat parhaat – paitsi kauniit, kuviolanka vahvistaa juuri kuluvinta kohtaa eli päkiän seutua. Helppo aikanaan parsia..

Kaisu

Kauniit sinivalkoiset sukat

Tuula

Puna-harmaat sukat ovat mieleeni sopivat.

Iloinen

NO 4 on aivan ihanat ja väritys minun makuuni, ostin jo langat ja illalla aloitan niiden teon uskon, että saan ne valmiiksi viikonlopun aikana.

Aisla

Punaharmaat näyttää niin lämpimiltä.

Rauski

Puna-harmaat (10)näistä malleista mieluisimmat.

Puuromamma1

Turhan monta monella langalla kuvioituja. Meitä on monia, joilla tuo systeemi ei onnistu. Pitsisukkia ei ollut ollenkaan, siksi valintani oli putkisukka(vaikka omiini teen aina kantapään)

Hiiruli

Oli muitakin nättejä sukkia

Mallum

Kauniin pirteät värit

Raija

Tosi tyylikkäät monikirjavaisten joukossa tykkään♥️

Päivi

Kirjoneulesukat naiselle miehelle

Henna

Ruskaiset niin ihanat

Vauhtimimmi

Upea sukka. Kyllä tuollaiset sukat jalassa voi mennä minne vain.

Akka Hirvijoelta

Ovat vain niin kauniit ja jouluiset 👍🤗siis nuo punaharmaat…

Annikki

Puna harmaat,niin harmooniset,ja varmaan tosi lämpimät kun pohja on myös kuvioitu

Kaarina

6
Ruiskaunokit kauniit ja sopivan mittainen varsi sukissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.