Ompelu

Älä heitä rikki mennyttä sateenvarjoa roskiin – ompele vedenpitävä kauppakassi sateenvarjon kankaasta

Tuulen vinksalleen vääntelemää sateenvarjoa ei kannata heittää roskiin. Ompele sateenvarjon ehjästä kankaasta vedenpitävä kauppakassi.

Sateenvarjon kangas on täydellinen materiaali kauppakassiin: se pitää vettä ja hylkii likaa sekä menee helposti pieneen tilaan. Vedenkestävyyden ansiosta tämä kauppakassi toimii hyvin myös uimapukupussina uintireissuilla.

Sateenvarjokankaan ompelu on myös helppoa, sillä se ei liesty. Näin ollen saumoja ei välttämättä tarvitse huolitella.

Lue myös: Ompele kassi vanhoista farkuista!

Kauppakassi rikki menneestä sateenvarjosta on vedenpitävä.

Tarvikkeet

Kauppakassi tehdään helposti näin

 1. Irrota sateenvarjokangas metallisesta rungosta. Se on kiinni pienillä langoilla. Katko langat varovasti ratkojalla tai pienillä saksilla. Varo, että kangas ei mene rikki.
 2. Irrota sateenvarjon lakikohdan pidike. Se irtoaa yleensä kiertämällä. Jollei se irtoa kiertämällä, leikkaa kangas varovasti irti päälliosan ympäriltä.
 3. Koska sateenvarjokangas on todennäköisesti käytön jäljiltä hieman rutussa ja kaarevista kohdistaan venynyt, silitä kangas varovasti kauttaaltaan hyvin miedolla lämmöllä leivinpaperin läpi.
 4. Kauppakassi leikataan neljästä osasta eli siihen tulee keskelle pystysauma. Taita ensin sateenvarjokangas kaksinkerroin kuvan 3 osoittamalla tavalla (kuvat löydät jutun lopusta) ja leikkaa 2 kpl palaa, kooltaan 21 cm x 46 cm. Taita sitten vastakkainen puoli samalla tavalla, ja leikkaa saman kokoiset palat.  Ohjeessa käytetyn sateenvarjon läpimitta oli 104 cm. Mikäli sateenvarjosin on erikokoinen, voit toki asetella kaavan parhaalla mahdollisella tavalla varjon kokoon nähden. Huomioi kuitenkin leikkaamisessa se, että sateenvarjon olemassa olevat saumat ovat väistämättä hieman venyneet kiinnityskohdistaan eli saumat eivät ole koko mitalta suorat.
 5. Leikkaa lisäksi 2 kpl 7 cm x 48 cm kokoiset palat laukun hihnoja varten.
 6. Yhdistä etu- ja takaosan kappaleet: aseta palat oikeat puolet vastatusten (varmista, että sateenvarjon alkuperäiset saumat asettuvat kohdakkain), ja ompele suoralla ompeleella yhteen reunasta. Tee sama kummallekin kappaleelle. Aseta sitten kahdesta osasta muodostuvat palat oikeat puolet vastatusten, ja ompele sivu- ja pohjasauma suoralla ompeleella. Ompele kahteen kertaan, jotta sauma varmasti kestää käytössä.
 7. Ompele yläreunan taitos: taita 3,5 cm nurjalle puolelle. Taita reunasta kaksinkerroin kuvan 4 osoittamalla tavalla. Ompele suoralla ompeleella reunasta.

Kauppakassin hihnat tehdään helposti näin

 1. Ompele kassin hihnat: taita hihnakappale pituussunnassa nurjat puolet vastatusten ja taita reunat kaksinkerroin vastatusten. Ompele reunasta yhteen. Varo venyttämästä kangasta. Halutessasi voit ennen ompelua kiinnittää varovasti väliin ohuen tukikankaan.
 2. Ompele hihnat kiinni kassiin: aseta hihnojen päät 9 cm päähän sivusaumoista siten, että hihnan alareuna on kassin yläreunan taitteen kohdalla. Taita hihnan alareuna hihnaosan alle ja ompele sitten suoralla ompeleella kiinni alareunasta. Jatka ommelta ylöspäin kassin reunaan ja kierrä ympäri. Näin muodostuva neliö pitää hihnan hyvin paikoillaan.
 3. Jotta hihna pysyy varmasti paikoillaan, ompele lopuksi neliön keskiosaan ruksi eli kulmasta kulmaan.
 4. Viistoa saksilla tarvittaessa kassin kulmat ja käännä sitten kauppakassi oikeinpäin.
sateenvarjosta kassi
Kuva 1. Irrota kangas metallisesta rungosta. Sateenvarjo on kiinni pienillä langoilla metallisessa osassa. Katko langat varovasti ratkojalla tai pienillä saksilla.

 

sateenvarjosta kassi
Kuva 2. Irrota sateenvarjon lakikohdan pidike. Se irtoaa yleensä kiertämällä. Jollei se irtoa kiertämällä, leikkaa kangas varovasti irti päälliosan ympäriltä.

 

sateenvarjosta kassi
Kuva 3. Leikkaa kassipalat kaksinkerroin taitetusta kankaasta. Kassiin tulee keskelle pystysauma eli mitat ovat puolikkaan kassin mitat.

 

kassin ompelu sateenvarjosta
Kuva 4. Ompele yläreunan taitos: taita 3,5 cm nurjalle puolelle. Taita reunasta kaksinkerroin kuvan osoittamalla tavalla. Ompele suoralla ompeleella reunasta.

 

Kuva 5. Ompele hihnat kiinni kassiin: aseta hihnojen päät 9 cm päähän sivusaumoista siten, että hihnan alareuna on kassin yläreunan taitteen kohdalla. Taita hihnan alareuna hihnaosan alle ja ompele sitten suoralla ompeleella kiinni alareunasta. Jatka ommelta ylöspäin kassin reunaan ja kierrä ympäri. Näin muodostuva neliö pitää hihnan hyvin paikoillaan.

 

sateenvarjosta kassi
Kuva 6. Jotta hihna pysyy varmasti paikoillaan, ompele lopuksi neliön keskiosaan ruksi eli kulmasta kulmaan.

Lue myös Anna.fi: Tuunaa sateenvarjo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä heitä rikki mennyttä sateenvarjoa roskiin – ompele vedenpitävä kauppakassi sateenvarjon kankaasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.