rantakaftaani hamam-pyyhkeestä

Ompele kätevä rantakaftaani hamam-pyyhkeestä – katso helppo ohje!

Nopeasti kuivuva ja kevyt hamam-pyyhe on oiva materiaali rantakaftaaniksi. Näppärä kaftaani toimittaa sekä pyyhkeen että vaatteen virkaa. Siihen on mukava pukeutua vaikkapa uinnin jälkeen.

Rantakaftaani hamam-pyyhkeestä valmistuu helposti ja nopeasti. Yhdestä pyyhkeestä saa tehtyä kaftaanin noin XS-L-kokoiselle. Ohjeen kuvissa näkyvän kaftaanin mitat ovat 92 x 82 cm.

Näin teet kaftaanin hamam-pyyhkeestä – 3 eri tapaa

Kaftaani ommellaan kaksin kerroin taitetusta pyyhkeestä. Mallaa ensin kaksin kerroin taitettua pyyhettä, jotta näet silmämääräisesti, riittävätkö leveys ja pituus. Kaftaanin on tarkoitus olla malliltaan väljä, jotta siinä on mukava liikkua.

Kaftaanin voi ommella joko siten, että pyyhkeen pitkät reunat (kuten ohjeen kuvissa) tai lyhyet päädyt muodostavat sivusaumat. Kaftaanin voi ommella myös kahdesta pyyhkeestä. Silloin siihen saa enemmän pituutta ja leveyttä.

rantakaftaani hamam-pyyhkeestä

Lue myös: Aurinkovarjo lakanasta – katso ohje ja ompele nopea helpotus helteeseen

Tarvitset

 • kylpypyyhkeen kokoisen hamam-pyyhkeen
 • halutessasi lankaa tai kudetta vyön punomiseen.

1. Rantakaftaani hamam-pyyhkeestä: Lyhyet päädyt alaspäin

 1. Taita pyyhe kaksin kerroin siten, että lyhyet päädyt osoittavat alaspäin.
 2. Leikkaa yläreuna auki koko matkalta.
 3. Ompele kummankin kappaleen yläreunaan kapeat taitteet: taita kangas kaksin kerroin ja ompele suoralla ompeleella reunasta.
 4. Ompele olkasaumat. Aseta kappaleet oikeat puolet vastatusten. Taita sitten kappaleet pituussuunnassa kaksin kerroin. Merkitse yläreunaan keskikohta eli pääntien keskikohta. Ohjeen kaftaanissa pääntien leveys on 38 cm. Neulaa pääntien molemmille puolille olkasaumat. Olkasaumat kannattaa neulata ensin ja sovittaa, jotta näet, minkä levyinen pääntie on sopiva. Ompele olkapääsaumat siten, että ompelet aivan taitteen vierestä pääntien kummaltakin puolelta.
 5. Käännä kaftaani oikein päin. Ompele sivusaumat. Saumat ommellaan siten, että käsille jää väljästi tilaa. Älä tee kaftaanista liian tiukkaa. Sen kuuluu olla väljä. Alareunaan jätetään pienet halkiot. Ohjeen kaftaanissa sivusauma alkaa 24 cm päästä yläreunasta ja 15 cm päästä reunasta. Sivusaumat kannattaa neulata ensin ja sovittaa kaftaania päälleen. Tee saumoista tarvittaessa leveämmät tai kapeammat. Ompele sivusaumat suoralla ompeleella.

rantakaftaani hamam-pyyhkeestä

2. Rantakaftaani hamam-pyyhkeestä: Hyödynnä kaftaani toiseen suuntaan

Voit myös hyödyntää pyyhkeen toiseen suuntaan. Tällöin pyyhkeen pitkät sivut muodostavat kaftaanin ylä- ja alareunan.

 1. Leikkaa ensin auki toinen sivu. Jos pyyhkeessäsi on hapsuja ja et halua niitä vain toispuoleisesti, leikkaa ne irti.
 2. Taita yläreunojen hulpioreuna nurjalle. Ompele suoralla ompeleella taitteet. Mittaa sitten pääntien leveys ja ompele olkasaumat.
 3. Käännä kaftaani oikein päin. Pujota se päällesi ja mallaile leveyttä. Jos kaftaani näyttää mielestäsi liian leveältä, voit leikata reunoista ylimääräiset pois. Ompele kummankin kappaleen reunoihin taitokset (kaksin kerroin) ja taitteet suoralla ompeleella.
 4. Ompele lopuksi sivusaumat. Saumat ommellaan siten, että käsille jää väljästi tilaa. Alareunaan jätetään pienet halkiot. Ohjeen kaftaanissa sivusauma alkaa 24 cm päästä yläreunasta ja 15 cm päästä reunasta. Sivusaumat kannattaa neulata ensin ja sovittaa kaftaania. Tee saumoista tarvittaessa leveämmät tai kapeammat. Ompele sivusaumat suoralla ompeleella. Jos haluat, voit halutessasi ommella lopuksi irti leikatut hapsut sivusaumojen väliin koristeiksi.

Lue myös: Jäävärjäys on helppoa – näin värjäät keittiöpyyhkeet

rantakaftaani hamam-pyyhkeestä

3. Rantakaftaani hamam-pyyhkeestä: Yhdistä kaksi pyyhettä

Voit ommella kaftaanin myös kahdesta pyyhkeestä, jolloin saat siitä pidemmän tai leveämmän.

Tällöin palojen jokaiselle sivulle tulee ommella ensin taitokset (jos haluat alareunaan hapsut, hapsureunan voi jättää sellaiseksi). Ompele lopuksi olkapäät ja sivusaumat.

Pyyhkeestä on helppo ommella kaftaani myös lapselle. Ompele kaftaani jommallakummalla yllä mainituista tavoista, mutta pienennä tarvittaessa ensin kaftaanipalat ja huolittele reunat taitoksin. Ompele sitten yllä olevien ohjeiden mukaisesti.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ompele kätevä rantakaftaani hamam-pyyhkeestä – katso helppo ohje!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X