Ompelu

Jokaisen keppariharrastajan toiveohje: Tee itse keppihevonen – tulosta kaava ja katso ohjeet ompeluun!

Keppariharrastuksen suosio jatkuu! Tällä ohjeella teet keppihevosen ihan itse. Tulostettavan kaavan ja selkeiden ohjeiden avulla onnistut varmasti.

Keppihevonen on jännittävää tehdä itse. Ompeluvaiheessa vaaditaan tarkkuutta, mutta lopputulos palkitsee. Kankaan ja lankojen värejä vaihtelemalla hevosesta voi tehdä aivan omanlaisensa.

Lue myös: Keppihevonen tarvitsee tietysti riimun – ota talteen helppo ohje ja tee keppihevoselle riimu!

Keppihevosen tekemisen päävaiheet ovat kankaiden leikkuu, pään harsiminen ensin käsin, ja sitten pään ompelu koneella. Ompelun jälkee keppihevonen täytetään.

Täyttämisen jälkeen kiinnitetään korvat, silmät, piirto ja sieraimet sekä harja. Periaatteessa silmät ja sieraimet voi ommella kiinni ennen täyttämistäkin. Kepparin ilme kuitenkin elää täytettäessä, joten lopullinen ilme silmineen ja korvineen kannattaa muotoilla vasta lopuksi. 

Lopuksi keppi työnnetään paikoilleen ja keppihevonen on valmis!

Lue myös: Keijupuutarha on koriste, jota puutarhasi tarvitsee – katso ohje ja askartele kaunis katseenvangitsija puutarhaan!

diy-keppihevonen

Tarvikkeet keppihevosen tekemiseen

Lue myös: Neulo lintulelu, lintutyyny ja suloinen mobile lastenhuoneeseen!

Keppihevonen: Ohjeet

1. Tulosta keppihevosen kaava, leikkaa kaavat irti, ja yhdistä kaksi isointa kaavaa toisiinsa nuolien osoittamasta paikasta, jolloin saat hevosen sivuosan kaavan.

2. Leikkaa fleece-kankaasta tai tekoturkiksesta 2 kpl sivuosia. Ohuehkosta kankaasta voit leikata kaksi sivuosaa samalla kertaa, kun asettelet kankaan kaksin kerroin. Jos kangas on kovin paksua, leikkaa yksinkertaisesta kankaasta erikseen kaksi palaa. Jos leikkaat palat yksitellen, varmista, että kankaan nukka tulee kummassakin palassa samaan suuntaan.

keppihevosen kaava

Leikkaa kankaasta 2 kpl sivuosia.

3. Leikkaa samasta kankaasta myös 4 kpl korvapaloja ja yksi 5 cm leveä, koko kankaan leveyden mittainen suikale. 

keppihevosen ohje

Leikkaa 5 cm levyinen suikale.

4. Silitä tukikankaat sivukappaleisiin ja suikaleeseen.

keppihevosen ohje

Keppihevonen kasataan siten, että pitkä suikale ommellaan sivukappaleiden väliin. Aloita ompelu turvasta ja suusta eli osiosta, jossa on eniten mutkia ja kulmia. Turpaosa kannattaa ehdottomasti ommella joko kokonaan käsin tai vähintään harsia ennen ompelukoneella ompelemista.

5. Mittaa suikaleesta keskikohta, ja merkkaa keskikohta nuppineuloilla suikaleen kummastakin reunasta. Kiinnitä suikale nuppineuloilla oikeat puolet vastatusten turvan keskikohtaan ja turvan molemmin puolin. Varmista, että suikale asettuu kummaltakin puolelta symmetrisesti ja suoraan.

6. Harsi suikale kiinni kumpaankin sivukappaleeseen. Pään loppuosaa ei ole välttämätöntä harsia. Käännä harsimisen jälkeen pää oikeinpäin ja varmista, ettei mikään kohta kierrä ja että kappaleet asettuvat kauniisti.

7. Käännä pää nurinpäin, ja ompele ompelukoneella turpa ja muu osa päästä. Leikkaa ylimääräinen osa suikaleesta pois. Käy lopuksi läpi kaikki kaarre- ja mutkakohdat, ja kavenna niistä saksilla saumanvarat. Tee tarvittaessa aukileikkauksia.

Keppihevosen korvat ja täyttäminen

8. Ompele korvat. Aseta korvakappaleet oikeat puolet vastatusten, ja ompele ne yhteen jättäen alareuna auki. Kavenna saumat saksilla etenkin kulmasta. Käännä korvat oikeinpäin.

9. Täytä hevonen. Aloita täyttämällä turpa ja suun alue sekä posket. Työnnä täytettä sisään pienissä erissä mahdollisimman tiiviisti. Muotoile samalla päätä ja turpaa, jotta ne asettuvat kauniisti. Muista käännellä päätä, ja täyttää pää mahdollisimman tasaisesti kummaltakin puolelta. Täytä aivan alaosaan eli kapeaan kiinnityskohtaan saakka.

10. Kiinnitä korvat. Taita korvien reunat sisäänpäin, ja ompele korvat napakasti kiinni käsin korvien juuresta. Sijoita korvat pään korkeimpaan kohtaan, noin 26 cm päähän keppihevosen alareunasta (ennen kapeaa kohtaa).

Keppihevosen silmät, sieraimet ja harja

11. Leikkaa mustasta huovasta 2 kpl silmäpaloja ja 2 kpl sierainpaloja. Leikkaa valkoisesta huovasta 1 piirto ja pienet ympyrät silmien välkkeeksi.

12. Liimaa silmiin valkoiset välkkeet. Liimaa tai ompele silmät paikolleen pään molemmin puolin siten, että silmän ylöspäin osoittava kulma on noin 6 cm päässä korvasta ja noin 15 cm päässä leuan keskikohdasta. Liimaa sieraimet turvan molemmin puolin ja piirto keskelle päätä.

melkein valms keppihevonen

Kiinnitä harja tukiompeleeseen virkkuukoukun avulla.

13. Ompele harjan kiinnittämistä varten ompelulangalla ja silmäneulalla lyhyitä pistoja niskan keskiosaan. Aloita korvien takaa ja jatka alareunaan asti. Ompele edestakaisin, jotta pistot tulevat riittävän tiuhaan. Ompele samanlainen kiinnitysommel korvien väliin vaakalinjassa.

14. Leikkaa harjaa varten neulelangasta noin 70 cm pätkiä. Kiinnitä neulelangat ompeleisiin siten, että vedät virkkuukoukulla neulelangan ompeleen läpi neulelangan puoliväliin asti ja solmit neulelangan napakasti kiinni. Kiinnitä langat mahdollisimman tiiviisti. Tasoita lopuksi harja haluamaasi mittaan.

melkein valms keppihevonen

Kiinnitä hevonen keppiin teipillä. Päällystä lopuksi teippi kankaan palalla.

15. Kiinnitä lopuksi keppi. Työnnä keppi hevosen sisään siten, että se tuntuu jämäkältä. Aseta keppihevonen esimerkiksi pöytää vasten ja paina keppiä pöytää vasten, jotta keppi uppoaa syvälle. Vedä kankaan alareunaa alaspäin, ja teippaa kangas kepin ympärille. Teippaa monta kerrosta, jotta keppi kiinnittyy varmasti tiukasti. Leikkaa lopuksi pieni suikale kangasta ja liimaa se teipin peitoksi.

Materiaalit: Eurokangas

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jokaisen keppariharrastajan toiveohje: Tee itse keppihevonen – tulosta kaava ja katso ohjeet ompeluun!

Nelli

2 juttua jotka puuttuu.
1. Pelkkä kaava vain!
2. Ei täällä ole edes kaavaa

Johanna / Kotiliesi toimitus

Hei Nelli, keppihevosen kaava löytyy, kun klikkaat ohjeen ensimmäistä kohtaa (1. Tulosta keppihevosen kaava).

Sinun täytyy kommentoidaksesi.