Käsityö

Tuoksuuko neulepuikoillasi kotimainen lammas? 4 syytä suosia suomalaista villalankaa

Suomalaisten neulojien puikoilla on pitkään ollut lähes pelkästään ulkomaisia villalankoja, mutta viime vuosina moni neuloja on innostunut kotimaisesta villasta. Nyt suomalaisella villalla on kysyntää liiaksi asti. Mikä tekee suomalaisesta villasta niin erityistä? Kysyimme asiantuntijoita perusteluja, miksi sinunkin kannattaisi suosia kotimaista villalankaa.

Lampaanvilla tunnetaan hyvin hengittävänä, lämpimänä, likaa hylkivänä ja kestävänä luonnonmateriaalina. Suomessa elää yli 150 000 lammasta, mutta niiden villaa on tähän mennessä hyödynnetty vaatimattomasti. Arviolta lähes puolet suomalaisesta villasta on päätynyt jätteeksi, kertoo lammasyhdistyksen toiminnanjohtaja Marjo Simpanen.

”Se on tosi paljon liikaa. Kaikki villa pitäisi hyödyntää”, Simpanen sanoo.

Suurin syy villatalouden heikolle tilanteelle on villan pieni myyntihinta. Lampuri on saanut kehräämölle myymästään villasta niin huonon hinnan, ettei se kata oikeaoppisen kerinnän ja villanhoidon eteen nähtyä vaivaa.

Jotta villasta saadaan lankaa, täytyy kerintä tehdä huolellisesti ja ammattitaitoisesti. Lisäksi lampaat täytyy hoitaa niin, ettei lampaiden villa likaannu kuivikkeista, rehusta tai mudasta. Kovin lyhyiksi pätkiksi keritty villa tai roskainen villa ei kelpaa langaksi käsitöihin.

”Kun villalla ei ole ollut riittävästi arvoa, on valittu mieluummin ne menetelmät, jotka säästävät työtä. Villaa ei ole priorisoitu. Jos villasta saa 1,5 euroa kilolta, ei kannata laittaa hommaan neljää tuntia päivässä.”

Lue myös: Suuri osa suomalaisesta lampaanvillasta päätyy jätteeksi, vaikka se on yhtä hvää kuin merino – miksi ihmeessä?

Suomenlampaan villa on kaikista yleisin kotimainen villa. Se ei kuitenkaan ole tarpeeksi kestävää esimerkiksi sukkalangaksi, vaan vaatii seurakseen esimerkiksi liharotuisen lampaan karkeampaa villaa tai keinotekoista nailonia. Kuva: OM Arkisto
Suomenlampaan villa on kaikista yleisin kotimainen villa. Se ei kuitenkaan ole tarpeeksi kestävää esimerkiksi sukkalangaksi, vaan vaatii seurakseen esimerkiksi liharotuisen lampaan karkeampaa villaa tai keinotekoista nailonia. Kuva: OM Arkisto

Neulontabuumi räjäytti kysynnän ja sai hinnat nousuun

Viime vuosina suomalaisen villan kysyntä on kasvanut huomattavasti. Tällä hetkellä kotimaista villalankaa ei riitä kaikille kotimaisille ostajille, ulkomaisista puhumattakaan.

Vuoden 2019 villapäivätapahtumassa Helsingissä kotimainen villa herätti kiinnostusta etenkin aasialaisissa ostajissa. Eräs ihastunut turisti olisi halunnut ostaa tokiolaiseen lankafirmaan sellaisen määrän suomalaista villalankaa, joka vastaa useamman suomalaisen lammastilan yhteenlaskettua vuosittaista villatuotannon määrää.

”Ongelma on, ettei yksittäinen tuottaja pysty vastaamaan kysyntään, vaikka myisi kaikki lankansa. Tarvitaan iso toimija, joka voisi keskitetysti organisoida suomalaisen villan logistiikan ja myynnin”, Simpanen kertoo.

Syitä kotimaisen villalangan kysynnän nousuun on useampi. Pöytyällä sijaitseva Myssyfarmi on ollut ensimmäisiä yrityksiä nostamassa kotimaisen villan arvoa ja lisäämässä sen tunnettuutta maailmalla ja Suomessa.

Myssyfarmi on nimensä mukaan erityisen tuttu pipoistaan. Mummojen neulomat myssyt ovat viime vuosien aikana nousseet suosioon Suomen lisäksi erityisesti Aasiassa. Yrityksen periaatteisiin kuulu se, että heidän tuotteissaan käytetään vain suomenlampaan villaa, sekä omalta tilalta että luottotoimittajilta saatua.

Koronapandemian aikaan kasvanut neulontavillitys on kasvattanut kiinnostusta entisestään. Yhä useampi kotimainen toimija on päättänyt suosia ulkomaisen villan sijaan kotimaista villaa ja ollut halukas maksamaan villasta entistä korkeamman hinnan.

”Nyt villan talteen ottaminen alkaa houkutella lampureita. Toiminnasta on mahdollisuus tehdä kannattavaa.”

Lue myös: Iines Aaltonen, 33, neuloi ensimmäisen piponsa pari vuotta sitten – nyt koko some neuloo Iineksen supersuosittuja ”muhkupipoja”

Miksi valita suomalainen villalanka? 4 näkökulmaa

Miksi sinunkin kannattaa tarttua suomalaisesta lampaanvillasta valmistettuun lankakerään? Keräsimme oleellisen tiedon villan laadusta, eläinsuojelusta, villan puhtaudesta ja hiilijalanjäljestä.

1. Kotimaisen villalangan tuntuma ja laatu ovat huippuluokkaa, varsinkin jos langan ostaa suoraan tilalta

Eri lammasroduilla on erilaista villaa. Kaikista yleisin kotimaisissa villalangoissa käytetty villa on suomenlampaan villa. Suomenlampaan villa on pehmeää, ja sen hienoimmat laadut vastaavat ominaisuuksiltaan arvokasta merinovillaa.

Suomenlampaan villaan sisältyy eräs ominaisuus, jota moni pitää kotimaisen villan suurimpana etuna: se on rasvaista. Rasvaisuuden aiheuttaa villan kansainvälisesti harvinaisen suuri lanoliinin määrä. Lanoliini ansiosta hylkii likaa ja vettä.

”Suomenlampaan villasta valmistetussa villapaidassa on siis sama ominaisuus kuin vaikkapa norjalaisessa villapaidassa: voit käyttää sitä kuin ulkotakkia.”

Valitettavasti se, että lanka on tehty kotimaisesta suomenlampaan villasta, ei takaa villan laatua. Yleensä villa pestään ennen kuin siitä kehrätään lankaa. Jos villan pesee liian voimakkailla pesuaineilla, villan tuoksu ja rasvaisuus voivat hälvetä. Silloin villasta tulee karkeampaa ja herkempää kulutukselle. Villa on myös mahdollista jättää pesemättä kokonaan, mutta se vaatii erityisiä villan rasvaisuuden kestäviä kehruukoneita.

Suuri osa kotimaisesta villasta lähetetään Isoon-Britanniaan pestäväksi, koska Suomessa ei ole riittävästi pesulakapasiteettia. Ison-Britannian lampaita lääkitään loisongelman vuoksi, minkä takia langat täytyy pestä perusteellisesti, jotta kaikki lääkkeiden jättämät myrkyt lähtevät pois. Villasta myös pyritään keräämään talteen arvokas lanoliini, jota myydään lääketeollisuudelle.

Suomessa loisia ei lampaissa juuri ole eikä lampaita siksi lääkitä yhtä systemaattisesti kuin Isossa-Britanniassa. Silti kotimainen villa pestään usein ulkomailla liian voimakkailla aineilla, jolloin niiden hyvät ominaisuudet vähenevät tai poistuvat.

Villan pesu voi väärin tehtynä poistaa kotimaisen villan hyvät ominaisuudet, eli rasvaisuuden ja pehmeyden. Pesu on kuitenkin tärkeää paitsi villan puhtauden vuoksi myös siksi, että kehruukoneet eivät toimi, jos villa on erittäin rasvaista. Oikean pesutavan löytäminen on tasapainoilua villan erityispiirteiden säilyttämisen ja käytännöllisyyden välillä. Kuva: OM Arkisto
Villan pesu voi väärin tehtynä poistaa kotimaisen villan hyvät ominaisuudet, eli rasvaisuuden ja pehmeyden. Pesu on kuitenkin usein tarpeen, koska suuri osa kehruukoneista ei toimi, jos villa on erittäin rasvaista. Tämän jutun kuvissa näkyvä Kaitamäen tila on yksi harvoista tiloista, joka pystyy kehräämään lankaa pesemättömästä villasta. Kuva: OM Arkisto

2. Lampaiden olot ovat Suomessa pääsääntöisesti hyvät

Eläinsuojelun näkökulmasta lampaiden olot ovat Suomessa hyvällä tolalla, kuten muissakin Pohjoismaissa. Maailman suurissa villatuottajamaissa Isossa-Britanniassa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa suurien lammastilojen kymmenet tuhannet lampaat ovat yleensä ulkona kesät ja talvet. Karitsakuolleisuus on suuri, eikä kuolemista välttämättä pidetä kirjaa.

Suomessa lampaat ovat talvet sisätiloissa ja karitsojen alkuelämää seurataan tarkasti. Suomen lainsäädäntö vaatii, että jokainen eläin numeroidaan ja että niiden liikkeistä tai mahdollisista kuolemista ilmoitetaan viranomaisille.

”Isossa-Britanniassa kokonaisia lammaslaumoja yritetään toisinaan kaivaa lumimyrskyssä esiin lumihangen alta. Suomessa näin ei pääse käymään. Jos lammas jää täällä jonnekin jumiin, sitä ruvetaan heti etsimään.”

Suomalainen eläinsuojelulainsäädäntö kieltää myös esimerkiksi Australiassa käytetyn mulesing-menetelmän, jolla torjutaan ulkoloisia. Menetelmässä merinorotuisten lampaiden peräaukon ympäriltä poistetaan ihoa, jolloin syntyy arpikudos, joka estää loiskärpäsiä munimasta sinne.

Lampaiden oloista on helpompi pitää huolta Suomessa, koska lammastilat ovat huomattavasti pienempiä kuin suurissa lammastuotannon maissa. Suomessa ei ole myöskään suurta loisongelmaa. Siksi mulesing-menetelmä ei ole Suomessa tarpeen.

3. Kotimainen villalanka on yleensä puhdasta ja myrkytöntä

Suomalaiset villalangat ovat pääsääntöisesti muualta tulleita villalankoja myrkyttömämpiä, koska Suomessa ei ole laajaa loisongelmaa, joka vaatisi lampaiden villan käsittelemistä kemikaaleilla. Loiset eivät ole suuri ongelma Pohjoismaissa pitkien ja kylmien talvien takia. Suomessa loisten leviämisen estää myös tilojen suuret etäisyydet.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa lampaat upotetaan altaisiin, joissa on ulkoloisia torjuvia kemikaaleja. Youtubesta löytyy videoita aiheesta hakusanalla ”sheep dipping”. Kemikaalien sisältäviä myrkkyjä voi jäädä villaan vielä kerityn villan pesun jälkeenkin.

Suomessa ulkoloisia saattaa tarttua yksittäiseen lampaaseen, jolloin lammas lääkitään.

”Rehellisyyden nimissä ei voi sanoa, etteikö suomalaisessa villassa ole lääkkeiden jäämiä lainkaan, mutta pääsääntöisesti niitä ei ole.”

Kun ilmasto lämpenee, loiset saattavat muodostua Suomessakin laajemmaksi ongelmaksi ilmaston lämpenemisen myötä. Jo nyt kärpäset voivat aiheuttaa kuumina kesinä eläimille ihovaurioita.

Se miten lampaita hoidetaan, vaikuttaa villan laatuun. Ammattitaitoinen kerintä ja villan huolellinen lajittelu ovat edellytyksiä hyvälle villalangalle. Kuva: OM Arkisto
Se miten lampaita hoidetaan, vaikuttaa villan laatuun. Ammattitaitoinen kerintä ja villan huolellinen lajittelu ovat edellytyksiä hyvälle villalangalle. Kuva: OM Arkisto

4. Kotimaisen villan hiilijalanjälki on pieni, jos sen ostaa suoraan tuottajalta

Tukemalla suomalaista lammastaloutta tukee myös luonnon monimuotoisuutta. Suomessa lammastalous perustuu ulkolaitumiin ja nurmiviljelyyn, jolloin pellot sitovat lampaista tulevia hiilipäästöjä. Suomessa lampaita käytetään luonnonsuojelualeilla ja kansallispuistoissa perinnebiotooppien ylläpitämiseen, mitä tuetaan rahallisesti.

Suomalainen villalanka kehrätään pääasiassa Suomessa. Valtaosa kotimaisesta villasta rahdataan kuitenkin ulkomaille – yleensä Isoon-Britanniaan – pestäväksi tai jopa myytäväksi. Isossa-Britanniassa on valtava huutokauppayhtiö British wool, jonka kautta myydään suuri osa maailmalta tulevista villoista.

Simpasen käsityksen mukaan esimerkiksi Novita on ostanut Suomivilla-lankansa kotimaisen villan kyseisen brittiläisen yrityksen kautta.

”Kotimainenkin villalanka tulee usein Ison-Britannian markkinoiden kautta, eikä suomalainen raaka-ainekaan aina takaa täysin tuotteen paikallisuutta.”

Ainoa tapa varmistaa, ettei lankaa ole rahdattu yli maiden rajojen, on ostaa lanka suoraan suoramyyntitilojen tai langan tuottajan nettikaupasta tai kojulta. Heiltä voi kysyä suoraan langan tuotantoprosessista. Jos langan ostaa suuresta lankakaupasta tai ruokakaupasta, voi olla aika varma, että villa on käynyt vähintään pesussa Isossa-Britanniassa.

Jutun asiatiedot on tarkistanut myös Satu Kumpulainen Isokummun kehräämöstä.

Juttua muokattu 17.11.2021 klo 17:03: Juttuun lisätty tieto, että villa on myös mahdollista jättää pesemättä kokonaan, mutta se vaatii erityisiä villan rasvaisuuden kestäviä kehruukoneita. Lisäksi jutun toisen kuvan kuvatekstiin on lisätty tieto, että tämän jutun kuvissa näkyvä Kaitamäen tila on yksi harvoista tiloista, joka pystyy kehräämään lankaa pesemättömästä villasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuoksuuko neulepuikoillasi kotimainen lammas? 4 syytä suosia suomalaista villalankaa

Sanni Kaitamäki

Onpas erikoista käyttää jutussa meidän lampaiden ja kehräämömme kuvia ja painottaa miten villa tulee pestä. Meidän kehräämömme on ainoa Suomessa joka pystyy kehräämään pesemättömästä villasta lankaa. Pesemättömänä villan kehruuseen ei tarvita lainkaan kemikaaleja ja öljyjä joita pestyn villan kehruussa käytetään. Se, että käytämme pesemätöntä villaa ei tarkoita, että käyttäisimme likaista villaa.

Anni Reenpää

Hei Sanni! Kiitos paljon kommentistasi ja hyvästä huomiostasi. Juttuun on nyt lisätty tieto, että villa on myös mahdollista jättää pesemättä kokonaan, mutta se vaatii erityisiä villan rasvaisuuden kestäviä kehruukoneita. Lisäksi jutun toisen kuvan kuvatekstiin on lisätty tieto, että tämän jutun kuvissa näkyvä Kaitamäen tila on yksi harvoista tiloista, joka pystyy kehräämään lankaa pesemättömästä villasta. T. Anni Reenpää / Kotiliesi

Sanni Kaitamäki

Kiitos tarkennuksista ja iloista joulun odotusta kaikille villan ystäville. ❤️

Sinun täytyy kommentoidaksesi.