Tuunaa pöytäliina

Läikähtikö pellavaliinalle punaviiniä tai mustikkamehua? Tuunaa vahingoittunut pöytäliina ehdaksi pyöreällä paikalla, tai ompele yksiväriselle liinalle uusi ilme muuten vaan.

Malli ja toteutus: Hanna Tamminen.
Lähtökohta: Vanha liina (140 x 140 cm) oli mennyt kukkaruukun alla keskeltä pilalle. Liina korjattiin entistä ehommaksi korvaamalla liinan keskiosa valkoisella ympyrällä, halkaisijaltaan 50 cm. Pienemmän ympyrän voi laittaa myös epäsymmetrisesti jonnekin muualle liinaan, jos liina on tahriintunut reunasta.
Tarvikkeet: Vanha pellavaliina. Korjattavaan kohtaan riittävä määrä uutta valkoista pellavaa ja vähän korjattavaa kohtaa suurempi pala ”suttukangasta”, esimerkiksi vanhaa lakanaa. Valkoista ompelulankaa ja mahdollisesti valkoista muliinilankaa koristetikkaukseen.
Huom! Kutista uusi valkoinen pellava hyvin, koska vanha liina on jo moneen kertaan pesty ja kutistunut.
Työohje: Piirrä suttukankaaseen lyijykynällä ympyrä. Aseta kangas liinan oikealle puolelle korvattavalle kohdalle ja neuloita se kiinni. Kiristä hieman koneen ylälankaa ja ompele lyijykynäviivaa pitkin pitkällä pistolla. Palauta koneen langankiristys normaaliksi. Käännä työ ja leikkaa liinasta keskikohta 1 cm:n päästä tikistä. Huolittele leikattu reuna kolmipistosiksakilla. Tee saumanvaraan suoria viiltoja noin 5 cm:n välein. Käännä saumanvara ja silitä se huolellisesti kohti liinan ulkoreunoja. Pura tikki ja irrota suttukangas liinasta. Aseta valkoinen kutistettu pellava liinan alle ja neuloita se ympyräreunaa myöten. Ompele päällyspuolelta läheltä ympyrän käännettyä reunaa. Käännä työ, leikkaa valkoisesta kankaasta ylimääräiset reunat pois jättäen 1,5 cm saumanvara ja huolittele reuna kolmipistoisiksakilla. Tikkaa päällyspuolelle vahvistettu tikkireuna koneella tai käsin etupistoin muliinilangalla. Silitä liina.
Ohjetiedustelut:  hanna.tamminen(at)otavamedia.fi
Materiaalitiedustelut: Valkoinen pellava Rejböle Gårdin puoti, puh. 0500 488 669,
www.rejbole.fi/puoti.html

Avainsanat

Keskustelu

Minä olisin lisännyt ympyröitä jo useampia tai vaikkapa leikannut kuviot kukan muotoon. Ja ehostusta vielä käsin kirjomalla.

Juu ympyrät on hyviä mutta itse kallistuisin ovaaleihin sekä abstrakteihin kuvioihin. Lauantaina tein sarjan kokeellisia pöytäliinoja. Harmikseni kuitenkin huomasin että te mainiot kotilieden toimittajat olitte jo ne tänne lisänneet.Kiitos
Ps. tämä aiheutti keittiössä olevan dinosaurus/apina/mansikka pöytäliinani ovaalien pyöristymistä, mitä teen?!
Pss. Odottelen pikaista vastausta (keppi tanassa ja toiminta valmiudessa)

Niin sovelsin hieman Kotilieden ohjeita ja sain pöytäliinoistani erittäin kauniita. Huomasin kuitenkin että Keppini ei ollut tanassa näin tehdessäni, dinosauruksia kuitenkin sain. Mansikkapöytäliinoja tehdessäni Keppini oli aivan tanassa ja osoitti suoraan kattoon. tuloksena oli jotain aivan erityistä. Silloin jotain roiskahti pöytäliinalle mutta onneksi sain ne äkkiä koneeseen ja puhdasta tuli .

Kommentoi juttua: Tuunaa pöytäliina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X