Virkkaus

Neulatyyny näyttää kuppikakulta! Virkkaa vaikka lahjaksi - ota ohje talteen

Neulatyyny ja säilytysrasia vaikkapa mittanauhalle syntyvät helposti virkkaamalla. Valmista tulee kahdessa tunnissa.

Neulatyyny on jokaisen käsityöharrastajan luottokaveri. Virkkaa vaikkapa lahjaksi söpö kuppikakkua muistuttava neulatyyny, joka aukeaa säilytyspurkiksi!

Neulatyyny koko: halkaisija 10 cm

Tarvikkeet: Puuvillalankoja, koukku langan tai käsialan mukaan (pinnasta saa tulla ehyt ja tiivis), askarteluvanua, 2 nappia, parsinneula

Lue myös: Virkkaa suojat tuolin jalkoihin

Neulatyyny virkataan näin: Virkkaa 4 kjs ja sulje ketju ympyräksi ps:lla. 1.krs: tee ketjuun 8 ks. 2.krs: tee 2 ks joka s:aan =16 ks. 3.krs: *tee 1 ks, lisäys (=2 ks seuraavaan s:aan)*, toista *-* 24 ks. 4.-13.krs: lisää 8 s joka krs kuten edellä, lisäysten väleihin tulee aina 1 uusi silmukka. Työn on tarkoitus pysyä litteänä. Jos siitä tulee kuppimainen, tee lisäyksiä tiheämmin. Jos työ aaltoilee tee lisäyksiä harvemmin. Tarkkaile työtä tasaisella alustalla joka krs:n jälkeen. Kerrosten laskemista helpottaa, jos merkkaat vaihtumiskohdan langan pätkällä tai hakaneulalla. Tee yhteensä 13-15 krs eli kunnes työn halkaisija on 8-10 cm. Katkaise lanka.

Tee toinen samanlainen ympyrä. Se voi olla erivärinen tai vaikkapa raidallinen. Lankoja ei välttämättä tarvitse päätellä, koska ne jäävät tyynyn sisälle.

Lue myös: Virkkaa ekologinen tiskirätti pellavalangasta

Virkkaa puoliskot yhteen ps:illa. Laita osien nurjat puolet vastakkain ja poimi silmukat vuorotellen kummankin reunasta, päällipuolen suunnalta. Koukkaa lanka joka 2. s:n alta. Näin syntyy siksakmainen piilosilmukkajono. Puoliskoiden viimeisissä kerroksissa ei välttämättä ole samaa määrää silmukoita, joten kannattaa tarkkailla, että reunat pysyvät kohdillaan. Hyppää parin silmukan yli tarvittaessa tai jätä kokonaan hyppäämättä. Kun saumaa on hieman jäljellä, täytä tyyny napakaksi askarteluvanulla. Virkkaa loppu sauma kiinni. Jätä virkkauslankaan varaa n. metri ja katkaise lanka.

Pujota lanka parsinneulaan ja vie se tyynyn keskeltä läpi toiselle puolelle. Vie lanka tyynyn ulkoreunan yli ja uudestaan läpi keskustan toiselle puolelle. Tee seuraava langanvienti sopivan matkan päästä edellisestä ja tuo taas läpi toiselle puolelle. Kiristä lankaa sopivasti ja tee loput sektorit samoin. Viimeisin vienti tulee tyynyn keskustan kautta kohtaan, jossa tyynyn yhteen virkkaaminen loppui. Vie lanka vielä tästä kohdasta kerran keskuksen läpi. Aloituskohtaan tulee näin toiselle puolelle kaksi lankaa päällekkäin. Voit jatkaa muutkin sektorit toiseen kertaan, mutta kiristä lanka yhtä kireäksi kuin alempi lanka. Ompele neulatyynyn molempien puolien keskelle napit.

Säilytysrasiaan varten tarvitset muovipurkin. Päällystä se virkatulla ketjusilmukkanauhalla. Paina neulatyyny rasian kanneksi.

Lue myös: Virkkaa kukkia

Malli: Anette Nässling

Neulatyyny on yksistäänkin kiva pikkulahja käsityöharrastajalle. 
Neulatyyny on yksistäänkin kiva pikkulahja käsityöharrastajalle. Yksittäinen kansi muistuttaa pulleaa kukkaa.

Juttu on julkaistu Kotiliesi Käsityö 8/19.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulatyyny näyttää kuppikakulta! Virkkaa vaikka lahjaksi - ota ohje talteen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.