Virkkaus

Kepeä verkkokassi kestää aikaa – virkkaa Veera-olkakassi pellavalangasta

Veera-olkakassissa on ilmava verkkopinta, joka tekee siitä kevyen kantaa ja joustavan pakata. Kassi on kiva projekti, joten nappaa se heti tekoon.

Kevyessä verkkopintaisessa olkakassissa on levää ja tukeva olkahihna, jonka vuoksi sitä on miellyttävä kantaa olalla. Verkkokassi virkataan suoraan pussin muotoon ja sen sivuihin tehdään jatkoksi kolmion muotoiset palat.

Verkkomainen pinta virkataan toistamalla kahta erilaista kerrosta. Olkahihna jatkuu niistä suoraan. Se virkataan kiintein silmukoin, jolloin se ei jousta niin paljon kuin verkkopinta. Mitoita hihnan pituus itselle sopivaksi olkalaukuksi tai käytettäväksi vartalon yli ristiin.

Tee kassi rouhesta pellavalangasta, joka antaa sille ryhdikkään muodon.

Lue myös: Herkkä pitsitoppi neulotaan alhaalta ylöspäin pyöröpuikoilla – kurkkaa ohje ja neulo ihana kesäpusero 

Veera-verkkokassi – näitä tarvikkeita tarvitset

Tiheys, koko

Tiheys: 15 s ja 8 krs = 10 cm

Koko: n. 37×32 cm

Kassin mitat: leveys 37 cm, ­korkeus pohjasta kassin suuhun 32 cm, hihna­osan pituus 106 cm.

Virkkaa verkkokassi näin

Keri lanka. Virkkaa aloitusketjuun 63 kjs.

1. krs: Virkkaa 6. kjs:aan (koukulla olevaa ei lasketa) 1 p+2 kjs+1 p.

Jatka näin: *jätä 2 kjs väliin, virkkaa 1 p+2 kjs+1 p seuraavaan ketjusilmukkaan*, toista *-* ja virkkaa viimeiseen kjs:aan 3 kertaa 1 p+2 kjs ja vieä 1 p samaan s:aan (= 4 p samassa s:ssa).

Jatka virkkaamalla aloitusketjun alareuna näin: *jätä 2 kjs väliin, 1 p+2 kjs+1 p samaan kjs:aan vastakkaiselle puolelle virkattujen pylväiden kanssa*, toista *-* ja virkkaa lopuksi 6. kjs:aan 1 p+2 kjs ja 1 ps 3. kjs:aan. Ketjussa on nyt 6 sakaraisia tähtiä (4 p + aloitusketjun 2 kjs pylväiden molemmilla puolilla) mutta molemmissa päädyissä 5 sakaraiset tähdet (= 4 pylvästä + aloitusketjun 2 kjs).

2. krs: 5 kjs+1 p samaan s:aan eli 3. kjs:aan, 1 p+2 kjs+1 p seuraavaan pylvääseen, *1 p+2 kjs+1 p edellisen krs:n pylväiden väliin*, toista *-* ja virkkaa lopuksi 1 ps 3. kjs:aan. Toista 2. krs:sta kunnes työssä on 26 krs = n. 32 cm. Katkaise lanka.

Aloita olkahihnan sivukolmiot:

Merkitse kassin sivut. Laske sitten yläreunan keskeltä 7 kjs-kaarta ja ­merkitse niistä ensimmäinen ja viimeinen. Merkitse toinen puoli samoin, jolloin sivuille jää 14 kjs-kaarta. Aloita sitten sivukolmiot ja virkkaa ne tasona.

1. krs: Kiinnitä lanka 7. ja 8. ­kaaren väliin ja virkkaa 2 kjs, jatka näin: *1 p+2 kjs+1 p pylväiden väliin*, toista *-* kunnes kerroksella on 13 kjs-kaarta, virkkaa lopuksi 1 p seuraavien pylväiden väliin ja käänny.

2. krs: 2 kjs, *1 p+2 kjs+1 p pylväiden väliin*, toista *-*, virkkaa lopuksi 1 p seuraavien pylväiden väliin ja käänny. Jokaiselta kerrokselta vähenee yksi kjs-kaari. Toista 2. krs:sta kunnes jäljellä on 2 kjs-kaarta = n. 18 cm.

Jatka virkkaamalla olkahihna kiinteitä silmukoita:

1. krs: 1 kjs, 1 ks pylväiden väliin, 2 ks kjs-kaareen*, toista *-* vielä kerran, 1 ks, käänny = 7s.

2. krs: 1 kjs, 7 ks, käänny. ­Toista 2. krs:sta ja virkkaa 35 cm tai ­puolet haluamastasi hihnan pituudesta.

Virkkaa kassin toinen puoli samoin ja silmukoi sitten hihnojen päät yhteen.

Reunusta lopuksi kassinsuu ja hihnan reunat näin: Kiinnitä lanka hihnan alkuun ja virkkaa jokaiselle krs:lle 1 ps. Jatka virkkaamalla sivu­kolmion reunaan 2 ks reunan jokaiseen kjs-kaareen ja 1 ks kaarien väliin.

­Virkkaa kassin suuhun 2 ks jokaisen kjs-kaareen ja 1 ks pylväiden väliin. Kun ­palaat aloituskohtaan, katkaise lanka ja päättele se silmukkaa jäljentäen. Reunusta toinen puoli samoin.

Viimeistely:

Päättele langat. Höyrytä valmis kassi nurjalta.

Hellepäivän tärkeimmät varusteet, uikkari ja pyyhe mahtuvat hyvin verkkokassiin. Kuva: Pekka Holmström
Hellepäivän tärkeimmät varusteet, uikkari ja pyyhe mahtuvat hyvin verkkokassiin. Kuva: Pekka Holmström

Malli: Lappajärven Värjäämö / Marja Rautiainen

Lanka- ja ohjetiedustelut: ­Lappajärven Värjäämö Oy, 040 838 5449, www.filona.fi

Lue myös: Virkattu rahi on hieno lisä olohuoneen sisustukseen – ota ohje talteen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kepeä verkkokassi kestää aikaa – virkkaa Veera-olkakassi pellavalangasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.