virkattu vyölaukku

Virkattu vyölaukku juuttinarusta sopii joka asuun – toimii myös pikkulaukkuna!

Juuttinarusta virkattu puoliympyrän muotoinen vyölaukku nopea ja helppo tehdä. Irrotettavan vyön ansiosta laukku muuntuu helposti myös kauniiksi pikkulaukuksi.

Vyölaukku on oiva asuste. Virkattu vyölaukku juuttinarusta on väriltään hillitty ja sopii moneen asuun. Muutat sen helposti pikkulaukuksi.

Lue myös: Virkattu juhlalaukku kauniilla silmpukkakuviolla

Virkattu vyölaukku, tarvikkeet:

  • Ohutta juuttilankaa n. 150 g (Lankava)
  • Koukku: 4
  • 30 cm pituinen vetoketju
  • 2 kpl D-lenkkejä (30 mm leveitä)
  • 20 cm kiinni silitettävää tukihuopaa
  • Kapea (korkeus n. 2 cm ) suikale ohutta kiinni silitettävää tukikangasta
  • 22 cm puuvillakangasta tai muuta vuorikankaaksi soveltuvaa

Laukun virkkaaminen

Puoliympyrät:

Laukku virkataan kaksinkertaisella juuttinarulla. Aloita puoliympyrän virkkaaminen: luo kiristyvä aloitussilmukka ja virkkaa siihen 6 ks. Kiristä lenkki mahdollisimman napakaksi ja asettele silmukat lenkkiin puoliympyrän muotoon. Laukku virkataan pylväillä. Virkkaa pylväät puoliympyrän muotoa seuraten.

2. krs: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen ks:ään 2 p.

3. krs: Virkkaa 1. silmukkaan 2 p, seuraavaan silmukkaan 1 p. Jatka näin vuorotellen kerroksen loppuun saakka.

4. krs: Virkkaa 1. silmukkaan 2 p. Virkkaa 2 seuraavaa silmukkaan kumpaankin 1 p. Jatka tällä rytmityksellä kerroksen loppuun saakka.

Jatka virkkaamista siten, että joka kerroksella tuplasilmukoiden väliin jäävien yksittäisten silmukoiden määrä lisääntyy yhdellä. Mikäli muoto alkaa kääntyä kuppimaiseksi, lisää silmukoita ja jos se puolestaan alkaa aaltoilemaan, vähennä. Virkkaa näin kunnes olet virkannut 11 kerrosta tai laukku on mieleisesi kokoinen. Varmista kuitenkin, että ostamasi vetoketju ei käy liian lyhyeksi. Virkkaa toinen puoliympyrä samalla tavalla.

Hihna:

Luo 4-5 ks (varmista, että hihna mahtuu läpi D-lenkeistä). Virkkaa pylväillä niin pitkään, että vyö ylettyy vyötärösi ympäri ja siihen jää sopivasti kiristysvaraa + ompeluvara D-lenkeille.

Vyölenkit (3 kpl)

Virkkaa samalla tapaa kuin vyö. Voit virkata halutessasi keskimmäisen lenkin hieman leveämmäksi, jotta vyö pysyy napakammin paikoillaan. Virkkaa niin monta kerrosta, että lenkki on n. 3 cm vyön leveyttä korkeampi.

Laukun kasaaminen

Näin kasaat vyölaukun.

Höyrysilitä tai silitä kostean liinan läpi kaikki virkatut osat. Varmista erityisesti, että puoliympyrät ovat mahdollisimman symmetriset ja keskenään samankokoiset. Mikäli puoliympyrän aloituslenkki näkyy puoliympyrän yläreunassa, ompele se tarvittaessa käsin tiiviiksi osaksi yläreunaa. Ompele vyölenkit tasaisin välein laukun toiseen kappaleeseen 1-1,5 cm päähän yläreunasta.

Mikäli haluat nopeammin valmista, jätä laukku vuorittamatta ja ompele vain vetoketju kiinni. Suosittelemme kuitenkin virkatun pinnan tukemista tukihuovalla sekä vuorittamista, sillä virkattu neulos venyy käytössä. Vuori ja tukihuopa pitävät laukun napakasti muodossaan.

Vaihe 1:
Leikkaa tukihuovasta 2 kpl virkattujen puoliympyröiden muotoisia paloja. Jätä palat yläreunasta n. 2 cm virkattuja osia matalammiksi. Leikkaa ohuesta tukikankaasta 2 kpl laukun levyisiä ja 2 cm korkuisia suikaleita. Leikkaa vuorikankaasta 2 kpl virkattujen puoliympyröiden kokoisia paloja. Lisää joka puolelle 1 cm saumanvarat. Yläreunaan kannattaa jättää reilumpi saumanvara: 1, 5 cm.

Vaihe 2:
Silitä ohut tukikangas virkattujen osien yläreunaan. – Näin yläreunasta ei tule liian paksu ommeltava, mutta vetoketju saa kuitenkin alleen tarvittavan tuen. Silitä tukihuopa kiinni virkattuihin puoliympyröihin.

Vaihe 3:
Neulaa vetoketju kiinni ensin vetoketjun toiseen puoleen. Neulaa vuorikangas vetoketjun toiselle puolelle siten, että vuorikankaan yläreunan oikea puoli asettuu vetoketjun nurjaa puolta vasten. Vetoketju jää virkatun osan ja vuorin väliin. Neulaa kiinni napakasti ja ompele vetoketju kiinni vuoriin ja virkattuun osaan ompelukoneella. Varmista, ettet ompele aivan päätyihin saakka, koska puoliympyrät virkataan lopuksi yhteen reunoistaan. Neulaa ja ompele toinen puoli vetoketjusta kiinni samalla tapaa.

Asettele laukku nyt siten, että vuorikappaleet ja virkatut osat osoittavat päinvastaisiin suuntiin. Ompele vuoriosan saumat suoralla ompeleella. Jätä kuitenkin vuoriin reilun kokoinen kääntöaukko. Jätä vetoketju hieman auki. Virkkaa yksinkertaisella langalla virkattujen puoliympyröiden reunat yhteen kiinteillä silmukoilla. Käännä laukku oikein päin. Ompele lopuksi kääntöaukko kiinni suoralla ompeleella.

Ompele lopuksi D-lenkit kiinni vyöhön ja pujota vyö paikoilleen. Viimeistele työ silittämällä se kostean liinan läpi.

virkattu vyölaukku

Juuttilangasta virkattu vyölaukku toimii myös pikkulaukkuna.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Virkattu vyölaukku juuttinarusta sopii joka asuun – toimii myös pikkulaukkuna!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X