Virkkaa pirteät lapaset kevättalven iloksi

Lapaset on vaihteeksi kiva virkata. Nostalgisten lapasten malli on julkaistu Kotiliedessä ensimmäisen kerran vuonna 1958 ja nyt päivitetty tämän päivän langalle. Tartu koukkuun!

Virkkaatko mieluummin kuin neulot? Vai oletko jo neulonut useammatkin lapaset tänä talvena ja kaipaat vaihtelua? Jos vastaat kyllä kumpaan vaan kysymykseen, tässä ohje sinulle. Virkattu pitsimäinen kuvio ei ole kovin tiivis, siksipä nämä tumput sopivat hyvin kevätsäihin, kun pakkaset eivät enää ole turhan purevia.

Virkkaa pitsimäiset raitalapset

Venla-lapaset

Lankamenekki: Novita Venla (010) luonnonvalkoinen 50 g ja (543) tomaatti 50 g

Koko: Naisen

Virkkuukoukku: Novita nro 3½ tai käsialan mukaan

Tiheys: 14 kukkaa on 10 cm

Tee näin: Virkkaa luonnonvalkoisella 48 ketjusilmukkaa (=kjs).
1. krs: pujota koukku koukusta laskien 3. silmukkaan ja vedä lanka läpi koukulle. Työnnä koukku seuraavasta s:sta läpi ja vedä lanka läpi koukulle. Jätä 1 s väliin ja ota langankierto koukulle ja työnnä koukku seuraavasta silmukasta läpi ja vedä lanka koukulle. Koukulla on nyt 5 silmukkaa vedä lanka niiden kaikkien läpi kerralla ja virkkaa 1 kjs. *Pujota koukku heti silmukan alapuolella olevasta silmästä läpi ja vedä lanka sen läpi koukulle. Työnnä koukku seuraavana alapuolella olevan silmukan takareunan läpi ja vedä lanka sen läpi koukulle. Ota langankierto koukulle ja jätä väliin ketjusilmukkaketjun seuraava silmukka ja työnnä koukku läpi seuraavasta ja vedä lanka sen läpi koukulle. Koukulla on nyt 5 silmukkaa vedä lanka niiden kaikkien läpi kerralla ja virkkaa 1 kjs*. Toista *-* vielä 20 kertaa= 22 kukkaa. Katkaise lanka. Vaihda punainen lanka ja siirry kerroksen alkuun, oikea puoli ylöspäin.
2. krs (lisäys kerros): Vedä lanka läpi edellisen krs:n silmukasta ja virkkaa 4 kjs. Pujota koukku koukusta laskien 3. silmukkaan ja vedä lanka läpi koukulle. Työnnä koukku seuraavasta s:sta läpi ja vedä lanka läpi koukulle. Jätä 1 s väliin ja ota langankierto koukulle ja työnnä koukku seuraavasta silmukasta läpi ja vedä lanka koukulle. Koukulla on nyt 5 silmukkaa vedä lanka niiden kaikkien läpi kerralla ja virkkaa 1 kjs. *Pujota koukku heti silmukan alapuolella olevasta silmästä läpi ja vedä lanka sen läpi koukulle. Työnnä koukku seuraavana alapuolella olevan silmukan takareunan läpi ja vedä lanka sen läpi koukulle. Ota langankierto koukulle ja työnnä koukku läpi edellisen kerroksen kukan keskisilmästä ja vedä lanka sen läpi koukulle. Koukulla on nyt 5 silmukkaa vedä lanka niiden kaikkien läpi kerralla ja virkkaa 1 kjs*. Toista *-* vielä 21 kertaa= 23 kukkaa. Katkaise lanka. Vaihda valkoinen lanka ja siirry kerroksen alkuun, oikea puoli ylöspäin.
3. krs (lisäys kerros): Virkataan kuten 2. krs. =24 kukkaa.  Vaihda punainen lanka.
4. krs (lisäys kerros)
: Virkataan kuten 2. krs. =25 kukkaa. Vaihda valkoinen lanka.
5. krs (lisäys kerros): Virkataan kuten 2. krs. =26 kukkaa.  Vaihda punainen lanka.
6. krs
: Vedä lanka läpi edellisen krs:n silmukasta ja virkkaa 3 kjs. Pujota koukku koukusta laskien 2. silmukkaan ja vedä lanka läpi koukulle. Työnnä koukku seuraavasta s:sta läpi ja vedä lanka läpi koukulle. Jätä 1 s väliin ja ota langankierto koukulle ja pujota koukku alapuolella olevan kukan silmästä läpi ja vedä lanka sen läpi koukulle. Koukulla on nyt 5 silmukkaa vedä lanka niiden kaikkien läpi kerralla ja virkkaa 1 kjs. Virkkaa kerrosloppuun. = 26 kukkaa. Katkaise lanka. Vaihda valkoinen lanka ja siirry kerroksen alkuun, oikea puoli ylöspäin.
7. krs
: Virkataan kuten 6. krs. =26 kukkaa.  Vaihda punainen lanka.
8. krs (kavennuskerros):  pujota koukku ensimmäisen kukan silmän läpi ja vedä lanka läpi koukulle. Virkkaa 3 kjs ja pujota koukku koukusta laskien 2. silmukkaan ja vedä lanka läpi koukulle. Työnnä koukku seuraavasta s:sta läpi ja vedä lanka läpi koukulle. Jätä 1 s väliin ja ota langankierto koukulle ja pujota koukku edellisen kerroksen 2. kukan silmästä läpi ja vedä lanka sen läpi koukulle. Koukulla on nyt 5 silmukkaa vedä lanka niiden kaikkien läpi kerralla ja virkkaa 1 kjs. Virkkaa kerrosloppuun. = 25 kukkaa. Katkaise lanka. Vaihda valkoinen lanka ja siirry kerroksen alkuun, oikea puoli ylöspäin.
9. krs (kavennuskerros)
: Virkataan kuten 8. krs. =24 kukkaa.
10. krs (kavennuskerros)
: Virkataan punaisella kuten 8. krs. =23 kukkaa.
11. krs (kavennuskerros)
: Virkataan kuten 9. krs. kunnes on virkattu 12 kukkaa. Katkaise lanka. Kiinnitä punainen lanka juuri virkatun kukan silmään ja virkkaa 20 kjs. katkaise lanka.
12. krs: Virkkaa kuten 6. kerros ja kun tulet ketjun alkuun *pujota koukku heti silmukan alapuolella olevasta silmästä läpi ja vedä lanka sen läpi koukulle. Työnnä koukku seuraavana alapuolella olevan silmukan takareunan läpi ja vedä lanka sen läpi koukulle. Ota langankierto koukulle ja jätä väliin ketjusilmukkaketjun seuraava silmukka ja työnnä koukku läpi seuraavasta ja vedä lanka sen läpi koukulle. Vedä lanka kaikkien s:koiden läpi kerralla ja virkkaa 1 kjs*. Toista *-* vielä 10 kertaa =23 kukkaa.
13. krs: Virkkaa kuten 3.krs.
14. krs: Virkkaa kuten 2.krs.
15. krs: Virkkaa kuten 3.krs.
16. krs: Virkkaa kuten 6.krs.
17. krs: Virkkaa kuten 7.krs.
18. krs: Virkkaa kuten 8.krs.
19. krs: Virkkaa kuten 9.krs.
20. krs: Virkkaa kuten 8.krs. Kämmenosa on valmis.

Peukalo: Virkkaa punaisella 18 kjs. 1. krs: Kuten lapasen 1. krs. =7 kukkaa. 2. krs: Virkkaa luonnonvalkoisella kuten lapasen 6. krs, mutta viimeiseen kukkaan virkataan 2 kukkaa. 3. krs: Virkkaa punaisella kuten 2. krs. =9 kukkaa. 4. krs: Kuten 2. krs. =10 kukkaa ja vielä 1 kukka 9:nenteen kukkaan.= 11 kukkaa. 5.krs: punaisella langalla kuten lapasen 6. krs. kunnes olet virkannut 10 kukkaa. 6. krs: valkoisella kunnes olet virkannut 9 kukkaa.  7. krs: punaisella kunnes olet virkannut 8 kukkaa. 8. krs: Virkkaa valkoisella ensimmäinen kukka edellisen krs:n 2. kukkaan ja virkkaa yhteensä 6 kukkaa.  Päätä lanka. Jätä riittävän pitkä langanpätkä jotta voit saumata peukalon. Päättele langat ja ompele sivusauma. Aseta peukalo paikoilleen ja ompele se kiinni. Ompele peukalon alle jäävä sauma. Poimi valkoisella lapasen reunasta 56 s ja neulo 22 krs 1o, 1n joustinta. Tee toinen lapanen peilikuvaksi.

Lanka- ja ohjetiedustelut: novitaknits.com

Virkatut lapaset lehdessä vuonna 1958.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Virkkaa pirteät lapaset kevättalven iloksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X