Ompelu

Hulpio, päärme... Lue aloittelevan ompelijan opas kaavaompeluun

Ompelua aloitteleva turvautuu käsityölehtien ohjeisiin, mutta ne vilisevät outoja sanoja. Mikä esimerkiksi on alavara, hulpio tai päärme? Kotiliesi kokosi listan termeistä, joilla kaavaompelussa pääsee alkuun.

Oikea ja nurja puoli

Kankaan oikea puoli on se, jonka on tarkoitus näkyä ulospäin. Nurja puoli jää ihoa vasten.

Kokeile ompelua vaikka heti tällä helpolla Kotilieden ohjeella: Ompele helppo kietaisuhame lakanasta

Jos kankaan puolet näyttävät hyvin samanlaisilta, nurjaa ja oikeaa puolta on vaikea erottaa toisistaan.

Joskus nurjaa puolta voi käyttää myös näkyvänä puolena, jos haluaa leikkiä kankaan pinnan rakenteella.

Keskitaka eli KT

On kaavan keskikohtaa vaatteen takana pystysuorassa osoittava linja. Keskitaka on tärkeä, jotta vaate asettuu vartalolle symmetrisesti.

Keskietu eli KE

Keskietu on kaavan keskikohtaa vaatteen etupuolella pystysuorassa osoittava linja. Keskietu on tärkeä, jotta esimerkiksi housujen vetoketju tai napitus tulee oikeaan kohtaan.

Langansuunta eli LS

Langansuunta kertoo, miten kaava pitää asettaa kankaalle, kun sitä leikataan. Yleensä langansuunta merkitään pitkällä nuolella.

Kaavaan merkitty langansuunta asetetaan kankaalle loimilangan eli pystysuoraan kankaassa kulkevien lankojen suuntaisesti. Myös kankaan hulpioreunat kulkevat samansuuntaisesti.

Usein langansuunta kulkee vaatteessa ylhäältä alas, mutta se voi myös vaihdella. Jos langansuunta on asetettu hieman vinoon, esimerkiksi housun lahkeessa, vaate saattaa kiertää.

Sakset ja kaava kankaalla

Saumanvara

Se osa kankaassa, joka jää vaatteessa ompeleen eli sauman sisäpuolelle.

Suomalaisissa kaavoissa saumanvarat pitää lisätä itse kaavaa kankaaseen piirrettäessä. Ompeluohje kertoo, kuinka paljon saumanvaroja lisätään.

Saumanvaran leveys riippuu muun muassa siitä, millaista kangasta käyttää ja missä kohtaa vaatetta ommel on.

Alavara ja muotokaitale

Alavaran ja muotokaitaleen ero on häilyvä. Molemmat ovat vaatteen reunan muotoisia kappaleita, joita käytetään huolittelemaan reuna huomaamattomasti. Sekä alavara että muotokaitale jäävät vaatteen sisäpuolelle.

Erona niissä on se, että alavara lisätään kaavaa piirtäessä kappaleen reunaan ja se taittuu vaatteen sisään. Tästä on esimerkkinä paitapuseron napitusalavara.

Muotokaitale taas leikataan erikseen vaatteen reunan muotoiseksi, ommellaan siihen kiinni ja taitetaan nurjalle. Se sopii kaareviin reunoihin, esimerkiksi pyöreälle pääntielle, jossa kangasta ei voida kääntää vaatteen sisäpuolelle.

Housun vetoketjun alavara kaavassa

Vyötärökaitale

Vyötärökaitale on erillinen, suora tai muotoon leikattu kaitale vaatteen, esimerkiksi hameen vyötäröllä. Vyötärökaitale näkyy ulospäin. Muotokaitale taas ommellaan vaatteen sisään, joten se ei näy vaatteessa ulospäin.

Käänne tai päärme

Huolitteleva saumarakenne, joka tehdään vaatteen reunaan, esimerkiksi housujen lahkeeseen tai hameen helmaan. Käänne tarkoittaa kankaan reunan huolittelua siksakilla ja kääntämistä vaatteen nurjalle puolelle. Se ommellaan koneella käänteen leveydeltä tai käsin piilopistoin.

Päärmeessä kangas taitetaan kaksitaiteiselle käänteelle, jossa on sisävara ja ulkovara. Se ommellaan koneella läheltä päärmeen taitereunaa.

Sisävara ja ulkovara

Sisä- ja ulkovaralla tarkoitetaan vaatteen nurjalle puolelle, päärmeisiin jääviä saumanvaran osia.

Päärmettä tehdessä kangas käännetään kaksi kertaa nurjalle puolelle. Sisävara on se osa saumanvaraa, joka jää päärmeen sisään ja ulkovara se, joka jää päärmeen ulkopinnalle.

Huolittelu

Huolittelu tarkoittaa kankaan reunojen käsittelyä niin, etteivät ne rispaannu. Huolittelun voi tehdä esimerkiksi kolmipistesiksakilla tai saumurilla. Kankaan hulpioreunaa ei tarvitse huolitella.

Hulpio

Hulpio on kankaan reuna, joka ei rispaannu. Esimerkiksi pakalta ostetun kankaan molemmissa reunoissa on hulpio. Hulpioreunaa ei kannata sijoittaa kappaleen reunaan, sillä se voi kiristää saumassa.

Miehusta

Miehusta on vaatteen vartalo-osa eli etu- ja takakappale yhdessä. Esimerkiksi paitapuseron se osa, jossa ei ole hihoja ja kaulusta.

Pääntie ja kädentie

Nämä ovat aukkoja, joista pää tai käsi tulevat miehustassa ulos. Kaulus ommellaan pääntielle ja hiha kädentielle.

Hihansuu, lahkeensuu ja taskunsuu

Hihan tai lahkeen suuaukko, josta käsi tai jalka tulee vaatteessa ulos. Taskunsuu on taskun suuaukko, josta käsi laitetaan taskuun.

Lähteet: Kotiliesi Käsityö, Named ja Punomo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hulpio, päärme... Lue aloittelevan ompelijan opas kaavaompeluun

Tia

Hyvä kirjoitus!
Pieni virhe löytyi. Suomestakin saa kaavoja joissa on valmiina saumanvarat esim. http://www.ompelukaavat.fi sivuston pdf kaavoissa on saumanvarat valmiina.
Hyvä että näitä ompelu termejä on avattu 👍

Sinun täytyy kommentoidaksesi.