Käsityö

Graffitineuleita, craftivismia ja itseilmaisua – Tunnetko jo nämä uudet käsityön muodot?

Virkattuja veistoksia, tarinallisia ja kantaaottavia kirjontoja, varsin uudenlaisia nypläysaiheita, graffitiryijyjä, K18 kanavatöitä. Käsitöiden tekemisestä on tullut yhä selkeämmin itseilmaisun muoto tai tapa ottaa kantaa. Siitä kertovat Minna Haverin kirja Pehmeä Taide ja hänen Keravalle kuratoimansa näyttely Näkyväksi neulottu.

Käsityön kenttä on kokenut murroksen. Maatalousvaltaisessa yhteiskunnassa oli paitsi pakko myös kunnia-asia olla käsistään kätevä. Enää ei ole välttämätöntä osata itse tehdä tarvittavia vaatteita tai kodintekstiilejä, sillä niitä saa kaupoista helposti ja jopa edullisesti.

Käsitöiden tekemisessä on nykyään kyse muista asioista. Käsitöistä on tullut itseilmaisun muoto.

Veistoksia ja aktivismia

Pehmeä taide kansi

Käsityötä on vuosien saatossa tarkasteltu ennemminkin kansantaiteena kuin korkeataiteena. Vahva traditio onkin pitänyt kansanomaisen käsityön jokseenkin muuttumattomana.

Edelleenkin on paljon valmiita ohjeita ja perinteitä noudattavia tekemisestä tyydytyksensä saavia harrastajia, mutta näkyvissä on myös yllättäviä ja yhteiskunnallisesti kantaaottavia muotoja, esimerkiksi graffitineuleita ja craftivismia .

Tätä murrosta ja käsityön suhdetta taiteeseen Minna Haveri valottaa kiinnostavasti kirjassaan Pehmeä taide. Hän esittelee kolmisenkymmentä kiinnostavaa tekijää, joista osa on itseoppineita, osa taiteellisen koulutuksen saaneita.

Lanka taipuu heidän käsissään villeiksi kirjontatöiksi, veistoksiksi, reliefeiksi, moderneiksi ryijyiksi ja nyplätyiksi eroottisiksi kuviksi.

Innostava lukupaketti harrastajalle

Tutkijan otteella Haveri pohtii termien taide, käsi ja työ merkityksiä yksin ja erikseen. Tämä pohdinta koskettaa niitä, jotka tasapainoilevat omassa tekemisessään termien rajapinnoilla.

Toisaalta kirjan esimerkkitaiteilijoista osa on sellaisesta tekemisen vimmasta ammentavia, että teoreettiset pohdinnat unohtuvat. Kuten vaikkapa Mirjami Raution vapaakirjonnat, joiden pohjakankaaksi on saattanut inspiraation iskiessä lomamatkalla päätyä oma hamekin.

Kirja on innostava luku- ja katselupaketti myös harrastajille. Käsiteltyä tulee myös heitä lähellä olevia aiheita, kuten hyväntekeväisyyskäsityöt ennen ja nyt, sosiaalisen median luomat uudet mahdollisuudet löytää itsensä kanssa saman henkisiä tekijöitä, käsityö elämänhallinnan välineenä ja käsityön näkyminen julkisissa tiloissa – vaikkapa busseissa ja puistoissa.

Vielä ehdit tähän näyttelyyn

Pehmeä taide -kirja on mainio lisä Keravan taidemuseo Sinkan Näkyväksi neulottu -näyttelylle, joka myös on Minna Haverin kokoama.

Näyttely on virkistävä yhdistelmä pehmeän taiteen kentällä pinnalla olevia asioita kotimaasta ja muualta. Se on valtavan yleisösuosionsa johdosta saanut lisäaikaa 19.3. asti, joten vielä ehtii!

Minna Haveri: Pehmeä taide, Maahenki 2016 Näkyväksi neulottu -näyttely Keravan taidemuseo Sinkassa

Lue myös: Taiteilija Maiju Ahlgren näyttää, miten taiteella voi auttaa

Katso täältä Kotilieden kaikki käsityöohjeet!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Graffitineuleita, craftivismia ja itseilmaisua – Tunnetko jo nämä uudet käsityön muodot?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.