Käsityö

Nappi irti ja hihansuu rikki? Korjaussarjakollektiivi auttaa korjaamaan vaatteita

Vaatteiden korjaaminen on osa trendikästä, ekologista ajattelua. Mikä parasta, korjaamista ei tarvitse piilotella, vaan sen voi nyt tehdä mahdollisimman näkyvästi.

”Kehotamme ihmisiä tekemään käsillään vaatteilleen hyvää. Siitä seuraa hyvää myös itselle ja ympäristölle”, kertovat Korjaussarjakollektiivin aktiivit Helena Hämäläinen ja Anu Kaarina Hämäläinen.

Mikä on Korjaussarjakollektiivi ja miksi se on syntynyt?

Vuonna 2013 Rana Plaza -ompelutehtaan romahdus Bangladeshissa herätti ihmiset ympäri maailman toimimaan eettisen vaatetuksen puolesta erilaisin tempauksin.

Korjaussarjakollektiivi syntyi vuoden 2014 vaatevallankumous-tapahtumaan ja sen takana on joukko sen aikaisia käsityönopettajaopiskelijoita Helsingistä. Sittemmin kollektiivi on hankkinut välineet kiertävään opastuspisteeseen Tekstiilikulttuuriseuralta saamansa avustuksen turvin. Iso pyörällinen työkalupakki ja ompelukone kulkevat nyt tapahtumasta toiseen.

Korjaussarjakollektiivin työkalupakki.
Korjaussarjakollektiivin tavarat kuljetetaan työkalupakissa sinne missä neuvontapiste kulloinkin sijaitsee.

 

Korjaussarjakollektiivi
Helena Hämäläinen on valmiina neuvomaan.

 

Korjaussarjakollektiivi
Sekalaiset materiaalit inspiroivat korjaamaan persoonallisesti.

 

Korjaussarjakollektiivi
Anu Kaarina Hämäläinen neuvoo myös suojaamaan vaatteita, vaikkapa hikilapuilla.

”Nykyään ei ole hävettävää, jos vaate on korjattu! Joku tietysti voi arvella, että sanomme näin vain, koska meidän käsityönopettajien taitotaso on laskenut. Arvostamme kyllä Irja Teerisuon huipputaitoa, jonka voi nähdä vuodelta 1950 olevassa kirjassa Hoida oikein vaatteesi, mutta onhan ajatusmaailma tuolloin ollut kapea. Korjaamisen mallia otamme mieluummin japanilaisesta kintsugi-traditiosta, kullalla korjaamisesta”, Anu Kaarina Hämäläinen sanoo.

Neuvontapisteillä kuka vaan voi oppia

Korjaussarjakollektiivin pop up –vaatehuoltoasemilla opastetaan korjaamaan. Parasta on jos ihmiset tulevat paikalle puhtaat korjattavat vaatteet mukanaan. Toki päällä olevaan takkiinsakin voi puuttuvan napin ommella.

Opastuspisteellä myös neuvotaan vaatteiden ja kenkien hoitoa, siellä voi esimerkiksi kokeilla erilaisia nypynpoistajia. Tai vertailla erilaisia hikilappuja, mikä monille onkin ensimmäinen kerta, kun sellaisista kuulee. Joku on kertonut poistaneensa hikilaput upeasta vintage-leningistään tajuamatta, minkä virheen teki. On paljon helpompaa, ja halvempaa, pestä hikilappuja kuin silkkileninkejä.

Korjaussarjakollektiivi
Irja Teerisuon opaskirja 1950-luvulta on täyttä asiaa, mutta nykypäivänä korjaamiseen voi suhtautua rennommin. Vaatteen paikkaaminen voi olla itseilmaisua, persoonallinen lisä vaatteessa.

Joku on kysynyt, kehtaako vaatteen viedä ompelijalle irronneen napin takia. Miksei kehtaisi? Mutta yhtä hyvin voi järjestää ystävien kesken korjausiltamat joissa taitavammat opettavat korjauksen niksejä toisille.

Seuraavan kerran Korjaussarjakollektiivi pystyttää Vaatehuoltoaseman 16.9.2017 kello 11-17 Ruokahävikki- ja kiertotalousfestareilla Teurastamolla Helsingissä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nappi irti ja hihansuu rikki? Korjaussarjakollektiivi auttaa korjaamaan vaatteita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.