Lemmikit

Eläinlääkärimaksut ovat liian kalliita köyhille – eläinlääkäriliitto ei suunnittele tilanteen helpottamista

Maailmalla on erilaisia ratkaisuja köyhien eläinlääkärikäyntien tukemiseksi. Suomessakin yksittäiset yritykset ovat lähteneet talkoisiin.

Suomalaiset käyttävät vuodessa lemmikkeihinsä melkein miljardi euroa. Pelkästään lemmikkien lääkintään ja siihen liittyviin palveluihin laitamme vuodessa jotakuinkin 200 miljoonaa euroa.

Lue myös: Aivot paljastavat, että ihminen rakastaa lemmikkiään samalla lailla kuin lastaan – ja siitä on lukuisia terveyshyötyjä

Eläinlääkärikulut ovat nousseet, koska lemmikkien hoito on kehittynyt. Nykyisin pystytään hoitamaan sairauksia, jotka ennen ratkaistiin lopettamalla eläin.

Pitkälle menevät hoidot maksavat helposti paljon. Lisäksi kunnaneläinlääkärin toiminta on monilla paikkakunnilla ulkoistettu yksityisille yrityksille, mikä on myös nostanut hintoja.

Vakuutusyhtiö If:in tekemä tutkimus paljasti, että suurin osa koiranomistajista pitää eläinlääkäreitä liian kalliina. Etenkin vähävaraisille lääkärimaksut eläintenpidon iso kompastuskivi.

Eläinlääkäriketju Evidensian tutkimuksessa selvisi, että 20 prosenttia lemmikinomistajista on jättänyt lemmikin rokotuksen tai peruskäynnin väliin, koska se on tuntunut kalliilta tai turhalta.

Pitäisikö köyhien lemmikinpitoa tukea verovaroilla?

Monessa maassa on luotu järjestelmiä, joilla vähävaraiset saavat lemmikkinsä ilmaiseksi hoitoon.

Tukholmassa esimerkiksi vähävaraiset saavat koiransa ilmeiseksi hoitoon kaksi kertaa vuodessa. Palvelun saadakseen omistajan pitää esittää todistus toimeentulotuella elämisestä.

Lue myös: Huomaatko, kun koirasi on sairas? Eläinlääkärin neuvoilla tunnistat vakavat oireet

Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa on järjestöjä, jotka hoitavat vähävaraisten lemmikkejä hyväntekeväisyyslahjoitusten avulla.

Olisiko Suomessa mahdollista korvata yhteisistä varoista vähävaraisten eläinlääkärikuluja?

”Eli pitäisikö yksien kustantaa verovaroillaan toisten lemmikinpitoa? Sellainen jakaisi varmasti mielipiteitä”, Suomen eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti sanoo.

Asia muuttuu Lahden mielestä pohtimisen arvoiseksi, jos vaihtaa näkökulmasta: Onko meillä varaa olla hyödyntämättä eläinten tuomat terveyshyödyt ja siten säästyvät terveys- ja sosiaalimenot?

Lemmikit nimittäin parantavat omistajansa terveyttä ja hyvinvointia monin tavoin: niiden läsnäolo vähentää stressiä, laskee verenpainetta, ehkäisee omistajansa sydän- ja verisuonitauteja ja nopeuttaa sydäninfarktista toipumista.

Yritykset tekevät vapaaehtoistyötä köyhien lemmikkien auttamiseksi

Eläinlääkäreiden keskuudessa on keskusteltu vähävaraisten omistamien lemmikkien hoidosta. Mitään hanketta huokean hoidon järjestämiseksi ei eläinlääkäriliiton piirissä kuitenkaan ole, eikä ammattikunta kannata eläinlääkäreiden vapaaehtoistyötä.

Lue myös: Harkitsetko koiraa lemmikiksi? Huomioi nämä asiat ennen päätöstäsi!

”Jokaisen potilaan hoidosta tulee eläinlääkärille kuluja tarvikkeista, laitteista ja lääkkeistä”, Lahti sanoo.

Yksittäiset yritykset ovat sen sijaan jo lähteneet hyväntekeväisyystempauksiin.

Esimerkiksi eläinlääkäriketju Evidensia järjesti hankkeen, jossa sata apua tarvitsevaa lemmikkiä sai sadan euron lahjakortit yrityksen klinikoille.

”Yhdistämme usein myös voimamme kumppaniemme kanssa ja teemme yhteiskampanjoissa ruokalahjoituksia eläinsuojelujärjestöille” Evidensian markkinointi- ja viestintäjohtaja Inka Saxholm sanoo.

Lisäksi ketju madalsi pysyvästi kissojen ja koirien ennaltaehkäisevän hoidon hintaa kolmanneksella.

Onko köyhällä oikeutta pitää lemmikkiä? Vähävaraiset lemmikinomistajat kertovat Kotiliedessä 19/2019, miten heihin suhtaudutaan ja miten he selviävät, kun lemmikin elättäminen lohkaisee ison osan tuloista. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eläinlääkärimaksut ovat liian kalliita köyhille – eläinlääkäriliitto ei suunnittele tilanteen helpottamista

koiravero

Kunhan lemmikit alkavat maksaa veroja voidaan niiden hoitamiseen käyttää verovaroja.

Timo

Jos Lukisit arttikelin kunnolla niin muissa maissa on eläinlääkäreitä köyhille. Eihön työttömät, vammaiset, pakolaisetkaam maksa veroja vaikka heihein käytetään verovaroja joten ole hiljaa ! Suomi on jäänyt muista maista jälkeen. Kun muut maat ovat nykyisin hyvinvoitivaltioita ja suomi kehitysmaa. Kukaan ei täällä halua lisääntyä ja suomi kuole sukuputtoon. Rasisteja. Idiootteja. Masentuneita Pervoja.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.