Ihmiset

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki paljastaa Seurassa parhaat vinkkinsä: "Ostettu tavara pitää muuttaa nyt äkkiä rahaksi"

Heli ja Aki Palsanmäki tietävät ensivilkaisulla, mikä on tarjottavan irtaimiston jälleenmyyntiarvo. Mutta mitä he itse keräävät? Ja mikä ei ole kaupan mistään hinnasta? Uusin Seura kertoo.

Suomen huutokauppakeisarina tunnettu Aki Palsanmäki, 49, ennustaa, että huutokauppa-ala tulee muuttumaan merkittävästi tulevaisuudessa.

”Nyt on semmoinen vainu, että ostettu tavara pitää muuttaa äkkiä rahaksi, ettei sen arvo romahda. Tulevaisuudessa kaupaksi käyvät tuotteet, jotka muistetaan omasta lapsuudesta. Tämän päivän 10-vuotias ei ole nähnyt Arabian Kesäkukka-kahvikuppia, joten ei osaa niitä kaivata aikuisenakaan”, Aki kertoo Seuran jutussa.

Aki ja Heli Palsanmäki, 41, eivät aio jäädä katsomaan alan kehitystä loputtomiin. Uuraisilla oleva huutokauppahalli ja sen yhteydessä oleva koti myydään viiden vuoden kuluttua, jolloin Aki täyttää 55 vuotta.

”Jään silloin eläkkeelle. Ostamme rivitalon päätyasunnon ja ehkä toisen kodin Fuengirolasta, Espanjasta, missä vietämme talvet”, Aki sanoo jutussa.

Ja lisää: ”Pitäähän haaveita olla, mutta ajatukset voivat matkan varrella muuttua.”

Lue myös: Kannattaisiko sinunkin aloittaa kuolinsiivous? Näiden 5 vinkin avulla pääset alkuun

Mitä Aki ja Heli itse keräävät?

Huutokauppauransa alusta asti Heli on kartuttanut liilan väristen, suomalaisten lasiesineiden kokoelmaa.

”Niiden pitää olla hyväkuntoisia ja signeerattuja. Koska teen töitä kippojen ja kuppien kanssa, en halua kotiin kirpputorimeininkiä”, Heli kertoo Seuran jutussa.

”Helena Tynellin liilan värisistä Aurinkopulloista olen saanut hankittua vasta pienimmän. Haaveeni on löytää samasta väristä kolme muutakin kokoa”, Heli sanoo jutussa.

Heljä Liukko-Sundströmin seinätaulut on kerätty varastoon odottamaan nykyistä parempia hintoja.

”Maksoin niistä aika hunajaisia hintoja. Jos arvo tippuu samaan tahtiin kuin Arabian astioiden, en tule ikinä saamaan omiani pois”, Heli sanoo Seurassa.

Helin kokoelmissa ovat myös suomalaiset, kahden euron erikoisrahat sekä vanhat, metalliset kahvi- ja karkkipurkit sekä kahvimainokset. Purkeista Heli on maksanut 5–150 euroa kappaleelta.

Purkkeja on 350 erilaista, joten 35 euron keskihinnalla kokoelmasta saisi 12 250 euroa. Heli nauraa ja lupaa mainokset kaupan päällisiksi.

”En ole keräilijä, joka ei myisi mistään hinnasta. Sellaista tunnearvoa tavaroilla ei ole”, Heli kertoo jutussa.

Lue myös: Huippudesignia nettihuutokaupasta? Lue toimittajan kokemukset ja asiantuntijoiden vinkit

Entä mitä kerää Aki? Pari vuotta sitten hän osti jukeboxin. Mukana tulleiden sadan singlen kokoelma karttuu edelleen. Akustisia, 30–40 -luvun kitaroita on kotona seinätelineissä jo kahdeksan. Kodin seinät ovat täynnä myös tauluja.

”Ostan, jos aihe viehättää ja taulussa on hyvän taiteilijan signeeraus. Sen on oltava myös öljyvärimaalaus, vesiväritöitä ei seinälleni ota”, Aki kertoo Seurassa.

Kun Aki ostaa uuden taulun ja valitsee entisistä yhden myyntiin. Yksi tauluista ei ole kaupan mistään hinnasta. Siihen hänen kummisetänsä on ikuistanut Uuraisten Haukimäellä sijainneen mummolan, jossa Aki asui lapsena.

Lue lisää Palsanmäkien vinkkejä tavarakauppaan ja muut asiantuntijan suositukset Seuran painetusta juhannuksen jättilehdestä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki paljastaa Seurassa parhaat vinkkinsä: "Ostettu tavara pitää muuttaa nyt äkkiä rahaksi"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.