Lemmikit

Vuf, hau hau! Kun koira haukkuu liikaa, syy pitää selvittää – ”Tässä kaikessa pätee yksi ajatus”, sanoo koirankouluttaja

Koirankouluttaja kertoo, mistä koiran haukkuminen voi johtua ja mitä sille voi tehdä.

Jos koira haukkuu jatkuvasti, koiranomistajan hermot voivat olla koetuksella. Haukkukonsertti voi paljastaa jotain karvakorvan mielenliikkeistä, kertoo Koirakoulu Kompassin omistaja Camilla Leijona.

”Haukkumiselle on 700 eri syytä”, hän naurahtaa.

Ennen kuin turhasta haukkumisesta voi alkaa harjoitella pois, täytyy syy sille selvittää. Leijona kertoo muutaman yleisimmän syyn sille, miksi koira haukkuu.

Lue myös: Jos koiraa ei opeta olemaan yksin, eroahdistus iskee helposti – näin lievität lemmikkisi yksinäisyyttä

Toiset turret haukkuvat toisia herkemmin

Koiran koulutuksella on iso merkitys siihen, kuinka paljon karvakorva haukkuu, mutta haukkuherkkyyteen vaikuttaa moni muukin asia. Jotkut koirarodut ovat herkempiä käyttämään ääntään kuin toiset. Leijonan mukaan varsinkin jotkut pienemmät rodut ovat usein haukkuherkempiä kuin isot.

Monet pystykorvat, shetlanninlammaskoirat ja pumit ovat Leijonan mukaan haukkuherkkiä. Rodun mahdollinen haukkuherkkyys on rotujen harrastajien keskuudessa yleisesti tiedettyä.

”Se tarkoittaa lähinnä sitä, että hiljaa olemisen koulutukseen joutuu keskittymään hieman enemmän”, Leijona sanoo.

Eroja on myös yksilöiden välillä. Usein kiihkeät ja helposti korkeaan viretilaan nousevat koirat haukkuvat ja ääntelevät luonnostaan enemmän kuin rauhalliset.

”Koulutuksella pääsee kyllä tiettyyn pisteeseen, mutta perimmäiseen luonteeseen sillä ei pysty vaikuttamaan”, Leijona muistuttaa.

Lue myös Seura.fi: Koirat eivät ole suotta ihmisen parhaita ystäviä! Ruotsalaistutkimuksen mukaan koiran omistaminen laskee sydänsairauden riskiä

Koira haukkuu liikaa? Turhasta haukkumisesta eroon näillä vinkeillä

Koira haukkuu liikaa, jos omistajan ja naapureiden sietokyky ylittyy. Jatkuva haukkuminen voi olla stressaavaa myös koiralle. Miten haukkumista voi vähentää?

”Tässä kaikessa pätee yksi ajatus. Mikä on laukaiseva tekijä ja mitä sen jälkeen tapahtuu? Riippuu aina tilanteesta ja yksilöstä, miten tilannetta lähdetään ratkomaan”, Leijona kiteyttää.

Jos koira esimerkiksi hyppii omistajaa vasten, haukkuu ja haluaa vaikkapa lelua, komentaminen ei yleensä auta. Koira voi jopa reagoida komentamiseen lisää ja käyttää ääntään yhä enemmän.

”Silloin koiraa kannattaa pyytää vaikka istumaan. Kun koira istuu ja on hiljaa, sitä päästään palkitsemaan. Kieltäminen ei koskaan sisällä tietoa, miten koiran halutaan sen sijaan käyttäytyvän”, Leijona vinkkaa.

Usein koira on oppinut, että haukkumisella saa jotain – vaikkapa ulko-oven takaa paljastuvan rapsuttelevan ihmisen. Jos koira haukkuu aina kun ovikello soi, Leijona neuvoo odottamaan muutaman minuutin ennen oven avaamista. Hiljalleen koira oppii, ettei ovikellon soimisesta tapahdu mitään, ja haukkuminen vähenee.

Kiihtyneenä haukkuvaa koiraa kannattaa puolestaan opettaa rauhoittumaan erilaisilla harjoituksilla. Aktiivisen ja haukkuherkän koiran haukkumista vähentää usein myös huolehtiminen siitä, että koira saa riittävästi sopivaa aktivointia – ei pelkkää kiihdyttävää pallonheittelyä.

”Jos koira haukkuu turhautuneena sitä, ettei elämässä ole tarpeeksi tekemistä, aivojumppaa eikä liikuntaa, on turha antaa väärää lääkettä, jos todellinen syy on toisaalla.”

Kun koira haukkuu ja ulvoo yksinään, syynä voi olla eroahdistus. Silloin yksinolon harjoittelu kannattaa aloittaa rauhassa alusta ja tarvittaessa hakea apua kouluttajan lisäksi eläinlääkäriltä.

Leijona vinkkaa, että koiraa voi myös opettaa haukkumaan käskystä. Silloin koiralle on helpompi opettaa, mitä hiljaa oleminen tarkoittaa.

Jos haukkuminen ei harjoittelusta huolimatta helpota, hommaan on onneksi saatavilla myös apua. Ammattitaitoinen koirankouluttaja voi olla sekä koiran että koiranomistajan toivoma pelastus.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuf, hau hau! Kun koira haukkuu liikaa, syy pitää selvittää – ”Tässä kaikessa pätee yksi ajatus”, sanoo koirankouluttaja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.