Puutarha

Mikä multa sopii parhaiten millekin kasville? Näin valitset sen oikean

Eri multalaatuja löytyy kymmeniä. Pitääkö jokaiselle kasville ostaa oma multapussi vai pärjääkö yhdellä? Entä mikä multa toimii millekin parhaiten? Selvitimme.

Puutarhamyymälöissä ja marketeissa myydään kukkamultaa, viherkasvimultaa, kylvö- ja taimimultaa sekä puutarhamultaa. Lisäksi muun muassa havuille ja alppiruusuille, hortensioille, erilaisille huonekasveille ja jopa tomaateille ja chileille on tarjolla omat kasvualustansa.

Kuinka monta erilaista multapussia kotiin tarvitaan? Voiko taimimultaan kylvää siemeniä, ja pitääkö huonekasveille ja kesäkukille olla omat multansa?

Tutustu kasvin tarpeisiin, kun valitset multaa

Kotikukille ja pieniin pihatarpeisiin multa hankitaan pusseissa. Valmistajan antama kauppanimi antaa viitteitä, mihin tarkoitukseen multatuote on tarkoitettu. Kauppanimen lisäksi kannattaa lukea pussin tuoteseloste, jossa kerrotaan muun muassa tuotteen käyttötarkoitus, raaka-aineet, pH ja ravinnemäärät.

Raaka-aineena voi olla esimerkiksi turvetta, kompostia, savea tai hiekkaa tai näiden yhdistelmiä. Eloperäinen aines, kuten turve, lisää veden ja ravinteiden pidätyskykyä ja hiekkaisuus puolestaan vedenläpäisykykyä. Kauppanimen ja valmistajan suunnitteleman käyttötarkoituksen lisäksi oikean mullan valintaan vaikuttaa siis muun muassa kasvien hoitajan tapa kastella kasvejaan.

Happamuus (pH) on tärkeä tieto. Kasvualustatuotteet ovat yleensä kalkittuja, mutta happaman maan kasveille, kuten hortensioille, havukasveille, alppiruusuille ja pensasmustikoille, on omat multansa.

Kasvit tarvitsevat kaikkia ravinteita, mutta eri määriä. Kasvikohtaisista ravinteiden tarpeista ja suhteista toisiinsa saat lisätietoa eri lajien kasvatusohjeista. Pääravinteet ovat typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K).

Mullan johtokyky (mS/m) kertoo maanesteen väkevyyden. Siemenet eivät idä, jos maaneste on väkevää. Kylvöksille ja pikkutaimille tarkoitetuissa tuotteissa johtokyky on korkeintaan 30 mS/m. Yleismullissa se voi hyvin olla korkeampi.

multa
Alhaalla vasemmalta puutarhamulta, pelargonimulta ja kasvusammal. Ylhäällä vasemmalta orkideamulta, kukkamulta ja yrttimulta. © Paula Ritanen-Närhi

Mikä multa millekin kasville?

Siemenkylvöt ja taimikasvatus

Kylvömulta, taimimulta ja rahkasammalesta valmistettu kasvusammal ovat tarkoitettuja siementen kylvöön ja taimien alkukasvatukseen. Idea on tarjota siementen itämiselle ja pikkutaimille parhaat mahdolliset olosuhteet: hieman ravinteita ja sopivassa suhteessa kosteutta ja ilmavuutta.

Kaktus-, yrtti- ja altakasteluruukkujen multaakin voi käyttää siementen idätykseen.

Huonekasvit

Kukkamultana myyty tuote sisältää tavallisesti paljon kosteutta ja ravinteita sitovia turvelaatuja. Kosteutta imevä kasvualusta sopii käytettäväksi saviruukuissa tai muoviruukuissa silloin, kun kasvi viihtyy kosteudessa.

Hiekkapitoista kesto- ja altakastelumultaa käytetään altakasteluruukuissa, joissa mullan rakenteen tulee säilyä pitkään, sillä multaa ei vaihdeta tai kasveja uudelleen ruukuteta vuosikausiin.

Läpäisevä kaktusmulta on suunniteltu kaktus- että mehikasvien tarpeisiin. Orkideamulta ei ole oikeastaan multaan ollenkaan, vaan se sisältää kämmeköille tärkeitä karkeita kappaleita. Pelargoneillekin on oma multansa, vaikka muukin kukkamulta käy.

Tomaateille ja chileille tarkoitetussa mullassa on tavanomaista enemmän kaliumia. Sitä voi lisätä muihin kasvualustoihin lannoitteeksi.

Kesäkukat ruukuissa

Kesäkukat voi istuttaa kukkamultaan, mutta kesäkukkamulta on tarkoitettu helpottamaan kastelua ja lannoitusta. Multa saattaa sisältää esimerkiksi kastelukiteitä, jotka kostuessaan varastoivat ja kuivuessaan luovuttavat vettä kasvien käyttöön.

Viljelylaatikko

Viljelylaatikoissa multaa ei vaihdeta kuin eritystapauksissa. Tavallisin tapa on täyttää ensimmäisenä vuonna laatikot peruslannoitetulla ja -kalkitulla puutarhamullalla ja parantaa sitä vuosittain kompostilla, lisämullalla ja ravinteilla – kasvatettavien lajien tarpeiden mukaisesti.

Viljelylaatikkoon voi hyvin kumota myös kotikukilta kuivamaan jääneet pussinpohjat.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä multa sopii parhaiten millekin kasville? Näin valitset sen oikean

Sinun täytyy kommentoidaksesi.