Kodinhoito

Suunnitteletko siivoojan palkkaamista? Nämä asiat ammattisiivooja haluaa sinun tietävän

Ammattilaisen tekemä kotisiivous helpottaa arkea, mutta mitä kannattaa tietää ja ottaa huomioon, kun suunnittelee siivoojan palkkaamista? Selvitimme.

Moni suomalainen on käyttänyt tai käyttää kotisiivouspalveluja. Siivoojan palkkaaminen saattaa olla toiveissa myös heillä, joilla kotisiivooja ei ole aikaisemmin käynyt.

Kysyimme alan ammattilaiselta, toimitusjohtaja Reetta Alastalolta Koti puhtaaksi -kotisiivouspalvelusta, mitä pitää tietää ennen siivoojan palkkaamista.

Siivoojan palkkaaminen: Muista kotitalousvähennys

Tarkista ensimmäiseksi, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Vain ennakkoperintärekisteriin kuuluvien yritysten palveluista saa kotitalousvähennyksen.

Kotitalousvähennys on huomattava: työn hinnasta saa takaisin 60 prosenttia.

Kotisiivouksessa lähes koko palvelun hinta koostuu työstä. Joillain yrityksillä voi olla pieni välinemaksu.

Yrityksen kuulumisen ennakkoperintärekisteriin voi varmistaa YTJ:n yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä.

”Moni ei vieläkään ymmärrä, miten iso etu kotitalousvähennys kotisiivouksessa on. Etu on mahdollistanut sen, ettei kotisiivous enää ole eliitin käyttämä palvelu, vaan sitä käyttävät asiakasryhmät laidasta laitaan, lapsiperheistä uraihmisiin ja vanhuksiin”, Alastalo kertoo.

Mieti tarpeet ja toiveet ennen siivoojan palkkaamista

Pohdi, miten usein ja millaista siivousta toivot: Haluatko ammattilaisen hoitavan siivouksen kerran viikossa tai tekevän perusteellisemman siivouksen vaikkapa neljän viikon välein, jolloin hoidat itse kevyemmän ylläpitosiivouksen väliviikkoina? Tai kenties vain yksittäinen siivous ennen juhlia?

Tärkeintä on, että asiakas ja siivousyritys sopivat asiasta etukäteen, samoin kuin muista asiakkaan toiveista.

”Jos haluaa vaikkapa uunin puhdistuksen, lattiakaivon tai ikkunoiden pesun, toive on hyvä kertoa selkeästi etukäteen. Näin vältetään tilanteet, joissa asiakas on olettanut siivoukseen kuuluvan jotakin sellaista, mitä siihen ei kuulu.”

Monien yrityksen palveluun kuuluu maksuton suunnittelukäynti, jossa toiveet ja kodin erityispiirteet käydään läpi.

Yksityiskohtaisesti sovitaan esimerkiksi siitä, mihin tavaroihin siivooja saa koskea ja mitä siirrellä esimerkiksi pölyjä pyyhkiessään.

Siivoojan palkkaaminen pesemään ikkunoita.
Ikkunanpesu voi kuulua kotisiivoukseen, mikäli niin sovitaan. Pelkkä ikkunanpesu on myös mahdollista tilata. © iStock

Kotia ei tarvitse siistiä ennen siistijän tuloa

Suomalaisten perisynti taitaa olla oman kodin sotkuisuuden häpeäminen, Alastalo naurahtaa. Sen vuoksi jotkut kokevat tarvetta järjestellä kotia ennen siivoojan saapumista.

Se ei Alastalon mukaan ole missään nimessä tarpeen, ellei asiakas välttämättä itse halua. Tarkoittaahan siivoojan palkkaaminen juuri sitä, ettei itse tarvitsisi siivota.

”Siistijöiden työhön kuuluu siivota ja asiakkaan toiveen mukaan järjestellä kaikki levällään olevat tavarat paikoilleen.”

”Liian” siistiin kotiin saapuminen voi olla jopa ei-toivottavaa siivoojan näkökulmasta.

”Siistijät ovat siivouksen ammattilaisia ja toivovat löytävänsä kodista jotakin siivottavaa”, Alastalo muistuttaa.

Asiakkaat saattavat mainita, ettei jotakin paikkaa tarvitse puhdistaa helpottaakseen siistijän työtä. Alastalon mukaan sellainen on turhaa – eikä yleensä helpota lainkaan.

”Pölyjen pyyhkiminen tai mikron pesu tulee ammattilaisilta niin ripeästi automaatiolla, että voi olla jopa hidaste ja suurempi työ muistaa, että jotakin asiaa ei tarvitsekaan puhdistaa. Mikäli jonkin kokonaisen huoneen siivoamisen katsoo tarpeettomaksi, se kannattaa kyllä mainita.”

Siivouksen aikana voi olla muualla

Siivouspalveluyrityksen näkökulmasta ei ole väliä, onko asiakas kotisiivouksen aikana kotona vai ei.

Useimmat saattavat olla työssä tai lähteä vaikkapa lenkille siivouksen ajaksi. Siivoojan palkkaaminen ei tarkoita, että kotoa olisi pakko poistua.

Asiakas saa halutessaan järjestellä siistijöiden mukana kotia ja antaa vinkkejä kotinsa siivoamiseen.

Lähtökohtaisesti siivousyritys noudattaa omia ammattilaismetodejaan, käyttää yrityksen omia puhdistusaineita ja välineitä, joihin työntekijöillä on koulutus ja noudattaa työturvallisuussäädöksiä kaikessa toiminnassaan.

”Emme esimerkiksi voi nousta pyyhkimään pölyjä korkealle asiakkaan omilla konsteilla, vaan meillä täytyy olla sellaisissa tapauksissa tikkaat ja työkaveri vieressä varmistamassa. Toivomme työrauhaa metodeihin liittyen”, Alastalo sanoo.

Lue myös Anna.fi: Nämä unohtuvat helposti siivota – löytyykö listasta päivittäinen väline, jota et ole pessyt ikinä?

Lapset ja lemmikit saavat olla kotona

Lapsista ei ole harmia kotia siivotessa.

”Yleensä lapset eivät siistijöiden työhön juuri puutu, mutta toisinaan saamme hyviä kysymyksiä lapsilta, joiden mielenkiinto herää johonkin siivouksen yksityiskohtaan tai välineeseen.”

Lemmikit saavat olla kotona, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

”Mikäli taloudessa asuu aggressiivinen tai kovin herkästi siivouksesta innostuva, isokokoinen koira, toivomus olisi, että se voisi olla siivouksen aikana muualla.”

Suurin osa koirista ja muista lemmikeistä ei aiheuta siistijöille harmia, päin vastoin. Monesti kohtaamiset lemmikkien kanssa ovat hauskoja, Alastalo vakuuttaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suunnitteletko siivoojan palkkaamista? Nämä asiat ammattisiivooja haluaa sinun tietävän

Sinun täytyy kommentoidaksesi.