Ruoka

Syntymäpäiväkakku on juhlien katseenvangitsija – leivo päivänsankarille marjainen, suklainen tai marenkinen suosikkikakku

Syntymäpäiväkakku on parhaimmillaan päivänsankarin näköinen ja makuinen. Se voi olla tuhdin suklainen, makean marenkinen, makealla kinuskilla silattu, popcorneilla kruunattu tai tuttuun tapaan mansikoilla täytetty.

Syntymäpäiväkakku on hieman parempi ja vaativampi kuin viikonlopun arkinen kahvikakku, mutta tarvittaessa nopeankin version saa koottua koristeilla ja pursotuksilla näyttäväksi. Kokosimme ohjeet, joilla syntymäpäiväkakku on taatusti juhlapöydän keskipiste!

Marjaisat täytekakut 

Perinteisessä synttärikakussa on täytekakkupohja, pari kerrosta mehevää makutäytettä ja näyttävä kermavaahtokuorrute. Tällä kolminaisuudella syntyy varma herkku, esimerkiksi mansikkainen nakukakku tai raikas mustikkatäytekakku.

Jos kakusta haluaa kiinnostavamman, sen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa yhtään pidempää hikoilua keittiössä. Esimerkiksi mansikkavohvelikakku on kaunis vaihtoehto perinteiselle mansikkakakulle. Näyttävä kerroskakku valmistuu tutuista vohveleista tuoremansikkatäyttellä. Macaron-leivokset ja vaahtokarkit viimeistelevät sopivasti överin juhlakakun.

Myös mansikkakääretorttukakku on vähän erilainen vaihtoehto perinteiselle mansikkatäytekakulle. Se syntyy perinteisestä kääretorttupohjasta sekä mansikka-mascarponetäytteestä. Yhdestä kääretorttupohjasta syntyy halkaisijaltaan noin 20 cm:n kokoinen kakku. Jos haluat isomman kakun, tee kaksi pohjaa ja tuplamäärä täytettä.

Puolukka-kinuskikakku sopii syksyn ja talven sankareille. Se yhdistää raikkaalla tavalla makean kirpsakan puolukan ja suussa sulavan kinuskin. Pohja on perinteinen sokerikakkupohja, jota mehevöittää ripaus mantelijauhetta. Täytteeksi tulee kondensoitua maitoa ja puolukkaa.

Täytekakut twistillä

Jos syntymäpäiväsankari on makean perään tai kaipaa muuten vain syntymäpäiväkakultaan hieman uusia ja erilaisia makuelämyksiä, leivo pöytään esimerkiksi hauska popcorkakku tai pehmeän pähkinäinen hasselpähkinäkakku.

Pastellisessa pinjatakakussa on mehevä sienikakkupohja, suussa sulava sitruunalla maustettu voikreemitäyte sekä hauska yllätys, joka paljastuu vasta kakkua leikattaessa.

Jos sankari rakastaa ruskistettua voita ja suolakaramellia, tässä syntymäpäiväkakku, jota ei voi ohittaa. Salted caramel -kakku on leivottu ruskistettuun voihin. Suolakinuksikakun koristelut tehdään poksautetuista popcorneista ja karamellikastikkeesta. Kuorrutuksessa on ripaus suolaa, joka tasapainottaa makeutta.

Juustokakku on rakastettu klassikko

Syntymäpäiväkakku voi olla myös suussa sulavan juustoinen. Juustokakku on myös siitä näppärä, että sen voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottelemaan. Koristeet tosin on syytä lisätä kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Synttärijuhlavuutta juustokakkuun voi tuoda ihanalla karkkisommittelulla tai vaikka tavallista herkummalla makuyhdistelmällä.

Syreenikakku on upea ilmestys ja loistava valinta, jos kekkerit sijoittuvat alkukesään. Kolmikerroksisen juustokakun vaaleissa kerrok­sissa on häiväh­dys syreeniä. Violetti kerros mais­tuu mustaherukalta. Tällä kakulla säväytät juhlapöydässä! 

Juhlien kestosuosikki on mango-juustokakku, joka sekin sopii erityisen hyvin keväisiin syntymäpäiväjuhliin. Koristeluilla voit varioida kakun sankarin näköiseksi.

Kookosjuustokakku viimeistellään raikkaalla passiohedelmäkiilteellä. Juustokakku on gluteeniton ja halutessaan sen voi tehdä myös täysin vegaanisena versiona. 

Syntymäpäiväkakku: Suklaakakut 

Kun syntymäpäiväsankari rakastaa suklaata, vain suklaakakku on oikea valinta juhlapöytään.

Vaivattomimmasta päästä oleva jauhoton suklaakakku muuntautuu ruhtinaallisen komeaksi yhtä helpoin koristein – kermavaahdolla ja marjoilla. Jauhoton suklaakakku kohoaa uunissa kuin hattu ja näyttää lopuksi lässähtäneeltä silinterihatulta. Koristele leivonnainen juuri ennen tarjoilua. 

Suklaamoussetäytekakku on suklaistakin suklaisempi syntymäpäiväkakku, joka katoaa nopeasti juhlavieraiden suihin. Vastustamaton suklaakakku täytetään ihanalla suklaamoussella ja koristellaan tilanteen ja sankarin maun mukaan suklaalastuilla tai juhlaan sopivilla karamelleilla.

Marmoroitu limetti-valkosuklaatäytekakku maistuu makean valkosuklaan ystäville. Mehevän kakun täytteessä ihastuttavat valkosuklaan lisäksi limetti ja mango.

Syntymäpäiväkakku lastenjuhliin 

Lasten syntymäpäiväjuhlat ovat täynnä iloa, väriä ja riemua. Sateenkaarikakku on näyttävä täytekakku, jonka jokainen kerros on eri värinen. Sateenkaarikakku täytetään raikkaalla limecurd-tahnalla ja kuorrutetaan lopuksi sateenkaaripursotuksella.

Harry Potter -kakku eli velhonhattukakku on hauska, herkullinen ja taatusti lasten mieleen. Hauskasti hatuin mallinen syntymäpäiväkakku syntyy kuorruttamalla tötterön muotoinen kakku mustalla sokerikuorrutteella. Kuorrute kätkee sisäänsä suklaisen kakkupohjan sekä lakun makuisen suklaamoussetäytteen.

Porkkanakakku on monen lapsen lemppari. Eikä ihme! Mehevät kakkukerrokset sekä suussa sulava tuorejuustotäyte sekä -kuorrute ovat tässä kakussa avainasemassa. Tämä mehevä porkkanakakku saa lisämakua maa­pähkinävoista ja mausteista.

Syntymäpäiväkakku marengista

Makea ja rapean raikas syntymäpäiväkakku syntyy marengista. Marenkikakun voi koota hauskasti marenkilevyistä tai kuorruttaa upeasti italialaisella marengilla.

Esimerkiksi Jenni Höijerin ohjeella valmistetussa marenkikakussa on kaksi pohjaa ja täytteenä lime-passionkiisseliä. Hienostuneen kakun kruunaa italialainen marenki.

Mehevä kakkupohja, makea marenki ja suussa sulava kermatäyte ovat britakakun avainsanoja. Tämä raparperibrita kätkee edellä mainittujen lisäksi sisäänsä myös kevään ensimmäiset raparperit. 

Tämä marenkikakku on maustettu unikonsiemenillä, välissä ihanaa valkosuklaa-sitruunakreemiä. Koko komeuden koristaa makea marenkihuntu.

Punaherukkakakku marenkikuorrutteella on syntymäpäiväkakku, joka kerää kehut ja suosionosoitukset. Emma Iivanaisen herkullisella ohjeella valmistettava leivonnainen saa päälleen näyttävän kuorrutteen kaksivärisestä marengista.

Syntymäpäiväkakku erityisruokavalioihin

Toki syntymäpäiväkakku onnistuu tarvittaessa myös gluteenittomasti tai kokonaan ilman eläinperäisiä raaka-aineita. Esimerkiksi maukas gluteeniton kakkupohja muokkautuu moneksi, kuten hauskaksi numerokakuksi syntymäpäiväsankarin omilla numeroilla.

Näyttävässä gluteenittomassa täytekakussa on vadelma-ruusumoussetäyte sekä mehevä voikreemikuorrutus. Kerroskakkua varten täytekakkupohja kannattaa tehdä tuplana kahteen eri kokoiseen vuokaan.

Jos haluat syntymäpäiväkakun olevan täysin vegaaninen, tartu tähän reseptiin. Vegaaninen juustokakku tehdään suosittua amerikkalaista juustokakkua mukaillen soijarahkasta ja vegaanisesta tuorejuustosta. Kaunis vadelmamarmorointi ja pakastekuivatut vadelmat antavat kakulle raikkaan maun ja näyttävät tyylipisteet. Kakku muuntuu helposti myös gluteenittomaksi, kun valitset gluteenittomat digestivekeksit.

Gluteeniton mutakakku muuntautuu ruhtinaallisen komeaksi syntymäpäiväkakuksi helpoin koristein – kermavaahdolla ja marjoilla. Himmaile paistoajan kanssa, niin kakku pysyy mehevänä sisältä.

Lue myös Anna.fi: Ihanat täytekakut! Juhlien herkullisimmat täytekakut hurmaavat myös ulkonäöllään

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syntymäpäiväkakku on juhlien katseenvangitsija – leivo päivänsankarille marjainen, suklainen tai marenkinen suosikkikakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.