Ruoka

Lihankorvikkeet voivat olla raskasta höttömättöä – ultraprosessoidut elintarvikkeet lihottavat ja lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä

Osa kasvissyöjistäkin syö liikaa runsaasti jalostettuja elintarvikkeita, mikä näkyy liikakiloina. Terveellisessä lautasmallissa suositaan kasviksia ja kasviproteiineja sellaisenaan.

Kasvissyöjät ja vegaanit ovat monessa mielessä vahvoilla, sillä he saavat ruokavaliostaan keskimäärin enemmän ravintoaineita kuin lihansyöjät. Mutta mitä enemmän ihmiset välttävät eläinperäisiä ruokia, sitä enemmän he kuluttavat niin kutsuttuja ultraprosessoituja elintarvikkeita.

Tämä ilmeni Paris North -yliopiston Joséphine Gehringin johtamassa uudessa tutkimuksessa, joka julkaistiin The Journal of Nutrition -lehdessä.

Lihansyöjillä ultraprosessoitujen ruokien osuus oli 33 prosenttia energiansaannista, kun taas vegaanien vastaava lukema oli lähes 40 prosenttia. Eniten prosessoituja elintarvikkeita söivät hiljattain vegaaneiksi ryhtyneet ja nuoret.  Ne vegaanit, jotka söivät eniten ultraprosessoitua ruokaa, olivat todennäköisemmin ylipainoisia tai lihavia.

Ultraprosessoidut elintarvikkeet sisältävät paljon sokeria, suolaa ja rasvaa. Lisäksi leimallista niille on runsas keinotekoisten makeutus-, väri- ja emulgointiaineiden määrä. Sen sijaan terveydelle ja painonhallinalle olennaiset tukipilarit, kuten kuidut ja ravintoaineet, loistavat usein poissaolollaan.

Gehringin tutkimusryhmä tähdentää, että kasvisruoka on terveyttä tukevien suolistobakteerien pääravintoa. Nämä hyödyt saatetaan kuitenkin menettää, jos kasvisruoka on ultraprosessoitua.

Ranskassa ja Espanjassa tehtyjen tuoreiden tutkimusten perusteella enemmän kuin neljä annosta ultraprosessoituja elintarvikkeita päivässä syövillä ennenaikaisen kuoleman riski kasvaa 62 prosentilla. Nämä elintarvikkeet lisäävät riskiä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksielle ja nopealle painonnousulle.

Lue myös: Helppo kasvisruoka haussa? Listasimme arjen pelastajat ja parhaat kasvisruokaklassikot

Lihankorvikkeet voivat olla vähäravinteisia, runsassuolaisia ja rasvaisia

Lihankorvikkeet ovat runsaasti jalostettuja ruokia, joiden määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Osassa niistä käytetään paljon lisäaineita siksi, että ne pyrkivät jäljittelemään aidon lihan makua ja rakennetta. Makua halutaan tehostaa myös suolalla.

“Monet niin sanotut lihankorvikkeet ovat runsassuolaisia, joten siksi niitä on hyvä syödä maltilla eikä niiden pitäisi olla mikään ruokavalion kulmakivi”, huomauttaa vegaaniravitsemukseen perehtynyt laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen.

Iso-Britanniassa tehtyjen tutkimusten perusteella lihattomat hampurilaiset sisältävät keskimäärin enemmän suolaa kuin lihahampurilaiset. Runsas suolansaanti kohottaa verenpainetta ja lisää sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä.

Lihankorvikkeet voivat olla myös suhteellisen vähäravinteisia ja rasvaisia. Kaipiainen kertoo, että esimerkiksi vehnän gluteenista valmistettava seitan on runsasproteiininen, mutta ravintosisällöltään yksipuolinen.

”Samoin on hyvä tiedostaa, että vegejuustot eivät yleensä sisällä juurikaan proteiinia, vaan lähinnä kovaa rasvaa ja tärkkelystä. Lihankorvikkeista esimerkiksi vegenakit voivat suolan lisäksi sisältää kovaa palmu- tai kookosrasvaa siitä yksinkertaisesta syystä, että näin tuote saadaan pysymään koossa.”

“Paikkansa näillä tuotteilla kuitenkin on arjen helpottajana ja myös siitä näkökulmasta, että tutunnäköiset ruoat madaltavat kynnystä kokeilla kasvipohjaisia tuotteita.”

Lihajalosteet minimiin – suosi näitä kasviproteiineja

Suomalaisten suurimpia syntejä syömisessä on edelleen punaisen lihan ja lihajalosteiden – jotka nekin ovat tyypillisesti ultraprosessoituja – runsas kulutus. Tämä lisää muun muassa paksu- ja peräsuolisyöpätapausten määrää väestössä. Suolistosyöpien kohonnut riski havaitaan jo 50 gramman päivittäisestä lihajalosteiden kulutuksesta.

Yleisesti kasvipohjaiset lihankorvikkeet ovat ravitsemustieteilijöiden mukaan terveysominaisuuksiltaan parempi vaihtoehto prosessoiduille punaisille lihatuotteille. Lisäksi ne ovat parempi valinta ympäristölle.

Silti näiden tuotteiden päivittäistä käyttöä on tutkijoiden mukaan hyvä harkita pitkällä aikavälillä. Kasvishampurilaispihvit olisi syytä jättää satunnaisiksi herkuiksi.

”Ateriat kannattaa pyrkiä rakentamaan lautasmallin mukaan niin, että lautasella on kasviksia, kuitupitoisia viljatuotteita tai perunaa ja sitten se kasviproteiini: papuja, linssejä, herneitä, tofua tai muita soijatuotteita, pähkinöitä tai kasviproteiinituotteita, kuten Härkistä ja Nyhtökauraa”, Kaipiainen ohjeistaa.

”Monet uudet kasviproteiinituotteet ovat ihan suositeltavia ja lisäksi helppokäyttöisiä. Aterialla on hyvä muistaa myös rasva: öljy ruoanlaitossa, kasvirasvalevite leivän päällä, öljypohjainen salaatinkastike ja pähkinät sisältävät kaikki hyvää, pehmeää rasvaa.”

Jos noudattaa vegaanista ruokavaliota, pitää B12-vitamiinin, D-vitamiinin ja jodin riittävä saanti turvata ravintolisän avulla.

Lue myös Anna.fi: Voiko aktiiviliikkuja ryhtyä kasvissyöjäksi tai vegaaniksi? Ravitsemusasiantuntija kertoo, mitä sudenkuoppia tulee välttää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lihankorvikkeet voivat olla raskasta höttömättöä – ultraprosessoidut elintarvikkeet lihottavat ja lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä

lol

Kas, klikkiotsikko. Otsikosta, kun voisi harhaisesti päätellä, että lihanakit onkin se terveysruoka!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.