Harrastuksiin tutustumassa

Meidän kotiseurassa järjestettiin vähän aikaa sitten lajitutustumispäivä nuorille. Se sopi meille kuin nenä päähän. Meillä kun on nuoria ihmisystäviä, eikä muakaan voi kovin vanhaksi haukkua. Niinpä me lähdettiin Emilian ja Olivian kanssa tutustumaan eri koiraharrastuslajeihin. Kentsu ja Ylva pääsivät myös mukaan, niin tytöillä oli koko ajan joku meistä koirista kaverina.

Tässä on meidän koko treeniporukka Racinel Areenan ulkopuolella: Olivia, Emilia, minä, Kentsu ja Ylva.

Tapahtuma järjestettiin meidän seuran isossa treenihallissa. Sinne oli rakennettu neljä eri pistettä, joissa pääsi ohjattuna tutustumaan eri lajeihin. Päivä aloitettiin pienellä teorialla, ja sitten meidät jaettiin neljään ryhmään kiertämään pisteitä.

Näyttelyt ja junior handler

Meidän ensimmäinen piste oli näyttelyharrastus. Koiranäyttelyt ovat oma harrastuksensa, mutta sittenhän on vielä oma laji 10-17-vuotiaille koiraharrastajille eli junior handler. Siinä kilpaillaan siitä, kuka esittää koiran eniten edukseen. Kentsu ja minä osallistuttiin tähän pisteeseen. Ylva sai jäädä häkkiin mököttämään, kun ei päässyt vielä tekemään mitään.

Tää rasti olikin aika haastava, koska tässä olisi pitänyt osata juosta nätisti hihnassa. No enhän mä olis vielä millään malttanut, kun oltiin vasta aloiteltu päivä. Koirien liikkeitä kuulemma katsotaan ravissa, mutta mä olisin halunnut laukata täysillä. Tähän lajiin kuuluu myös sellainen juttu, että tuomarin pitää saada katsoa koiran hampaat ja purennan. Se ei ollut mulle mikään ongelma, onhan mulla tosi hienot hampaat.

Tässä katsotaan mun liikkeitä. Ne on aika lennokkaat.

Sitten tutkaillaan millaiset hampaat multa löytyy suusta – valkoiset ja hienot tietenkin.

Sitten siellä piti osata seistä paikoillaan, jotta tuomari näkisi koiran rakenteen. Oon aika komea mielestäni.

Olin pelkkänä korvana, kun kuunneltiin ohjeita.

Mut sitten muistin, ettei pihiksillä saa olla pystyt korvat, joten piti laskea se alas.

Agility

Tää näyttelyrasti oli mun mielestä vähän tylsä, mutta onneksi sen jälkeen alkoi tapahtua. Seuraavaksi me mentiin tutustumaan agilityyn. Sehän on koirien esteratakilpailu eli siihen kuuluu hyppimistä ja juoksemista – kuulosti ihan mun jutulta. Tähän me osallistuttiin Ylvan kanssa. Kentsu on joskus kisannutkin agilityssä, mutta se alkaa olla jo niin vanha, ettei sen kannattanut osallistua tähän rastiin. Ettei vaan kompastuisi vaikka omiin jalkoihin.

Ensin me tutustuttiin erilaisiin pintoihin ja alustoihin eli käveltiin puomista irrotettujen osien päällä, hypättiin pöydälle ja istuttiin siinä kolme sekuntia paikoillamme (mitä järkee, kysyn vaan), tasapainoiltiin liukkaalla alustalla, mentiin esteiden rimojen yli ja bumppereiden yli niin, että niiden välissä piti jokaisen tassun osua maahan.

Sitten sai tehdä jo vähän esteitäkin. Ylva saikin mennä kaksi kierrosta, kun me pojat pidettiin silloin pieni huilitauko. Olisin mä tosin osannut mennä esteen yli ja putken läpi, mutta annettiin Ylvan tehdä välillä enemmän. Se kun on sellainen hikari, joka halusi osallistua ihan kaikkeen täysillä. Se olikin ihan fiiliksissä, siis ihan jo yhdestä esteestä. Meni ihan joihinkin tiloihin. Fanaatikko!

Meidän harjoitteluja otettiin vähän videollekin. Tässä on agilityvideo:

 

Puomista oli irrotettu yksi osa maahan, ja sen päällä me sitten taiteiltiin.

Tässä me jonotetaan suorittamaan bumppereiden ylitystä.

Tää oli helppo nakki, kun syötiin samalla nameja noita rimoja ylittäessä.

En muuten kompastunut kertaakaan.

Ylva sai tehdä puomin alastuloa.

Ylva sai myös hypätä renkaan läpi. Kun eka odotti lupaa.

Vähänkö hikari toi Ylva on. Odottaa kuumeisesti seuraavaa käskyä pöydällä istuen.

Näiden kahden lajin jälkeen oli evästauko – siis ihmisten, ei meidän koirien. Vähänkö epäreilua! Vaikka täytyy myöntää, että ei me tuolta tyhjällä vatsalla pois lähdetty. Emilia ja Olivia olivat hyvin avokätisiä treeninamien suhteen. Ja pitäähän toki tehdystä työstä palkka saadakin.

Rally-toko

Tauon jälkeen oli vuorossa rally-toko. Se onkin meille ihan vieras laji. Tähän me osallistuttiin Ylvan kanssa. Eka me harjoiteltiin erilaisia kuvioita, joita voi olla rallyradalla ja sitten me tehtiinkin jo alokasluokan rata. Siinä oli kaikenlaisia juttuja, kuten ohjaajan eteen istahtaminen ja sivulletulo, seuraamisen yhteydessä kiepin tekeminen itsensä ympäri (hei, mähän oon kieppimestari, joten toi oli ihan pala kakkua mulle), puolen vaihtoa, maahanmenoja, pujottelua yms.

Taas toi meidän perheen hikari on vauhdissa. Katsoo palvoen Emiliaa ja odottaa mitä sitten tehtäis.

Kyllä mäkin osaan sivulla istua. Ja namia syödä.

Siinä rallyradalla on myös sellainen houkutusjuttu, johon ei siis sais langeta. Meidän radalla oli sellainen iso pehmopossu, joka suorastaan huusi mua hyökkäämään sen kimppuun. No enhän mä nyt voinut sitä vastustaa, olenhan sivutoiminen kirurgi Åke von Ookkimus. Syöksyin heti sen kimppuun, kun näin sen. Sitten mulle selvis, että sitä ei siis oissut saanutkaan tehdä. Onpas tyhmä sääntö. Suostuin sitten jättämään houkutuksen, kun sain vastapalveluna syödä herkkuja. Oli sen verran hyviä nameja, että valitsin sitten kuitenkin niiden syömisen possun sijaan.

Tässä mä osaan jo ohittaa ton ihanan possun, vaikka se olis ollut kyllä ihan kiva teurastaakin.

Me ehdittiin tehdä rallya useampi kierros, ja meninkin sitä molempien tyttöjen kanssa. Se oli ihan kivaa ja olin oikeastaan aika taitava ensikertalainen. Vähän mulle jäi epäselväksi, että missä se ralliosuus tossa rally-tokossa oli. Mä järjestinkin välillä pieniä kiihdytyskisoja, mutta sitten mulle sanottiin, ettei lajissa olekaan tarkoitus syöksyä täysillä eteenpäin vaan kulkea ohjaajan vieressä. Kun namit otettiin esille, mä suostuin luopumaan rallista ja kulkemaan hienosti sivulla.

Enkös seuraakin hienosti!

Tässä on videotodistetta meidän rallattelusta:

Välillä joutui odottamaan omaa vuoroaan.

Toko

Viimeisenä lajina me tutustuttiin tokoon eli tottelevaisuuteen, joka onkin mulle jo tuttu laji. Teimme ensin kontaktiharjoituksia niin, että piti osata samalla luopua ohjaajalla olevista nameista. Sitten me istuttiin kaikki isossa ympyrässä ja jokainen vuorollaan pujotteli muiden ympäri. Istumassa olevien piti olla välittämättä ohikulkevasta koirasta. Lopuksi tehtiin luoksetulo. Mähän rakastan juoksemista, mutta olin siinä vaiheessa jo niin väsynyt pitkästä päivästä, että päätin jättää ton väliin. Ylvahan oli vaan mielissään, koska sai juosta kahdesti kummankin tytön luo. Se sai tehdä vielä hyppynoudonkin molempien tyttöjen kanssa. Se oli ihan innoissaan, mutta sehän onkin tollanen hikari. Tuollakin oli koko päivän tassu pystyssä, että minä! Minä! Koska on mun vuoro?

Kentsukin oli hetken aikaa tokossa mukana, mutta sitten Emilia ja Olivia olivat sitä mieltä, että eläkeläinen voi olla kannustusjoukoissa ja me nuoremmat hoidetaan homma kotiin. Mä siis sain osallistua kaikkiin lajeihin ja Ylva kaikkiin muihin paitsi näyttelyyn.

Kentsu katteli tarkkaan meidän tokoilua – vanha tokokonkari kun on.

Tässä harjoitellaan kontaktia.

Mäkin osasin katsoa silmiin.

Välillä istuttiin, kun muut pujotteli koirakoiden ohi.

Osasin odottaa sivulla istuen muiden pujotellessa.

Sitten oli munkin vuoro lähteä pujottelemaan seuraten.

Tokoiluakin tuli videoitua:

Sitten me oltiinkin kierretty kaikki tutustumispisteet läpi. Olisin melkein voinut tehdä vielä toisenkin kierroksen, koska tämä oli niin hauskaa. Vähän kyllä jo alkoi väsyttää. Emilia ja Olivia tulivat meille vielä yökylään. Olipas ihan mahtava päivä!

Oman ihmisystävän sylissä on hyvä olla.

Päivän ahertajat: Emilia, minä, Ylva ja Olivia.

Kommentit

Kommentoi juttua: Harrastuksiin tutustumassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X