Irman kauniit hautajaiset

Yksi aikakausi elämässämme on saatettu arvokkaasti loppuun. Rakkaat seniorikoiramme Kerttu ja Irma, tytöt jotka kasvattivat kaikki kolme lastamme ja hallitsivat kotonamme vuosina 2001 – 2017, nukkuvat nyt vieretysten kaunista unta pienessä satumaisessa puutarhassamme pionien, ruusujen, mehitähtien ja vaaleanpunaisen herukkapuun katveessa. Entä se niin kovin odottamani viesti Irmalta? Se tuli viime viikolla viimein perille. ❤️

Viesti sieltä jostain

Maailma on täynnä merkillisiä ja selittämättömiä tapahtumia ja monet näistä liittyvät jotenkin rakkaimpiemme poismenoon. Irman nukuttua pois, toivoin niin sen tulevan pian näyttäytymään minulle unessa ja kertomaan, että kaikki on sillä hyvin. Meidän Kerttukin näyttäytyi minulle unessa pian poismenonsa jälkeen, joten toivoin kovasti Irmankin tekevän niin.

Irma borzoi toi minulle unessa viestin.

Irma tuli kuin tulikin näyttäytymään uneeni. Olen siitä niin onnellinen!

Kaksi viikkoa. Se oli se maaginen aika tällä kertaa, mikä viestin perille saapumisessa kesti. Uni itsessään ei ollut mikään kovin ihmeellinen, mutta sen viesti oli vahva ja lohduttava. Unessani ajoimme autolla upealle rannalle ja takakontin avatessani sieltä hyppäsi ulos ensin Irma, kevyesti kuin gaselli, ja sen perässä kolme pientä kääpiöpinseriä. Pikkukoirista kaksi oli ruskeita ja yksi musta ja tiesin samantien keitä ne olivat. Unen kääpiöpinserit olivat meidän Kerttu, sen sulhanen Hannu ja niiden yhteinen tytär Kaisa, jotka ovat kaikki jo nukkuneet vuosia sitten pois. Koirat leikkivät aikansa rannalla ja vedessä ja kun olin tallentanut näyn tiukasti sydämeeni, juoksivat ne lopulta kohti horisonttia ja hiljalleen hävisivät näkyvistä.

Muistopiirros Irma borzoista.

Muistoksi tyttäreni piirsi Irmasta ihanan kuvan. Tämä pääsee seinälle kehyksiin. Juuri tällaisena Irman muistan. Nuo ihanat korvat kruunaavat tämän sielukkaan kuvan!

Merkillinen yhteensattuma

Tunne herätessäni oli uskomaton. Sydän löi kiivaasti ja muutama kyynelkin vierähti, mutta oloni oli kuitenkin käsittämättömän levollinen ja onnellinen. Tiesin sydämessäni, että nyt Irma oli päässyt perille sinne jonnekin. Minusta oli tuntunut niin pahalta jättää Irma eläinlääkärin vastaanotolle tuhkausta odottamaan ja ihan kuin pala sydämestäni olisikin jäänyt sinne Irman kanssa. Sen palan tilalla puolestaan olin kantanut rinnassani raskasta kiveä. Herätessäni se kivi tuntui olevan poissa!

Irman ja Kertun hautakivet.

Samalla kun maalasimme Irmalle oman kiven puutarhaamme, uudistimme myös Kertun kuluneen kiven. Nämä kivet koristavat nyt tyttöjen viimeistä leposijaa.

Merkillisintä kaikessa oli se, että ehdin aamulla ääneen pohtimaan hetken verran unen tarkoitusta. Mietin voisiko uneni merkitä sitäkin, että saisimme Irman lähipäivinä takaisin kotiin? Ja lähes sillä samalla sekunnilla, kun tämän sanoin ääneen, piippasi puhelimeni saapuneen tekstiviestin merkiksi: Irman tuhkat olivat noudettavissa eläinlääkäriasemalta. ? Ihoni meni kauttaaltaan kananlihalle ja minua ihan itketti. Asia oli sitä myöten täysin selvä, olin saanut sen kovin odottamani viestin Irmalta. ❤️

Hautajaiset puutarhassa

Tuntui niin hyvältä saada Irma takaisin kotiin! Tuhkat tulivat kauniissa pelkistetyssä puu-uurnassa, jonka päätimme yhteistuumin lasten kanssa maalata ja haudata sitten, kun aika olisi oikea. Maalaaminen oli hyvin terapeuttista. Jokainen mietti huolella minkälaisen kuvan haluasi Irmalle maalata ja kuvat tehtiin suurella rakkaudella. Se oli kaunis tapa meidän jokaisen sanoa omalla tavallamme hyvästit rakkaalle perheenjäsenellemme.

Irman uurnaa maalaamassa.

Rakkaudella syntyivät viimeiset piirrokset meiltä Irmalle.

Irma borzoin muotokuva maalattiin tuhkauurnaan.

Haikeasti maalasin minäkin Irmasta viimeisen kuvan.

Sitten eräänä elokuisena torstaina koitti se kaunis päivä, kun uurna oli maalattu valmiiksi ja puutarhassa kaunis kesäpäivä oli kääntymässä unenomaisen kauniiksi loppukesän illaksi. Päätimme yhteistuumin, että juuri sinä päivänä olisi oikea päivä pitää hautajaiset.

Isi kaivoi kuopan, poika laski uurnan maahan, kuopus asetti hautakiven paikoilleen ja esikoinen sytytti lopuksi kauniit kynttilät lyhtyyn palamaan. Yhteistuumin peittelimme uurnan mullalla ja sanoimme jäähyväisemme Irmalle. Taustalla soi Queenin ’Too Much Love Will Kill You’, josta oli tullut Irman oma kappale. Kuuntelimme nimittäin autossa Queenia ajaessamme Iisalmeen Eevaa ja Liisaa katsomaan, vain kaksi päivää ennen Irman kuolemaa. Jostain syystä ryhdyimme tuolla matkalla pohtimaan kovin syvällisiä ja kerroimme lapsille kappaleen laulajasta Freddie Mercurysta ja hänen traagisesti liian aikaisin päättyneestä elämästä ja kuuntelimme juuri tämän kappaleen. Jotenkin kaikki nämä tapahtumat nivoutuivat yhteen ja näin sai Irmammekin oman kappaleensa.

Irman hautapaikka on aivan kauniin pionin ja ruusun juurella.

Irma pääsi kauniin ruusun ja pionin juurelle lepäämään.

Puutarhassamme oli hautajaispäivänä aivan erityinen tunnelma.

Puutarhassamme oli hautajaispäivänä aivan erityinen tunnelma.

Perheen kuopus asettaa Irman hautakiven paikoilleen.

Perheen pieninkin sai hautajaisissa oman tehtävänsä. Irman kivi aseteltiin kauniisti omalle paikalle.

Irman hautajaiset olivat niin kauniit ja koskettavat, että meille kaikille nousi tunteet pintaan vielä viimeisen kerran eikä kyyneliltä säästytty. Kynttilämeri lainehti puutarhamme kauneimmassa kohdassa aamun ensimmäisille tunneille asti. Kaunis ja arvokas Irma sai arvoisensa hautajaiset. Minusta tuntuu tosi hyvältä, että tyttöjen viimeinen leposija on juurikin omassa puutarhassamme. Vaikka kyseessä on vain niiden maalliset jäännökset, niin siltikin asia on minulle tärkeä. Tytöt ovat kotona. Mieli on kirkas ja sydän kevyt.

Aika iloisten muistojen

Surut on nyt surtu ja on aika muistella niitä kaikkia ihania muistoja, joita meille Irmasta jäi. Kaipaamme Kuningatarta kovasti, mutta emme halua myöskään takertua menneeseen tai jäädä vellomaan suruun. Muistelemme ihania tyttöjämme ja iloitsemme siitä, että niillä oli niin hieno ja pitkä elämä kummallakin. Nyt meillä on pitkästä aikaa kotona vain nuoria koiria eikä niistä kukaan ole toivottavasti kuolemassa vielä pitkään, pitkään aikaan!

Näinä koirattomina viikkoina meitä ovat ilahduttaneet ystävät ja heidän ihanat koiransa. Elokuussa vierailimme Tuusulassa tapaamassa näin ihastuttavaa chihuperhettä. ?

Näinä koirattomina viikkoina meitä ovat ilahduttaneet ystävät ja heidän ihanat koiransa. Elokuussa vierailimme Tuusulassa tapaamassa näin ihastuttavaa chihuperhettä. ?

Meillä on elämänmittainen matka nyt kuljettavana vuorostaan Eevamme ja Liisamme kanssa. Kolme viikkoa enää tyttöjen kotiinpaluuseen ja minua jännittää niin kovasti tuleeko sieltä kotiin myös se kohtalokas Laura, josta olen niin uneksinut. ? Jännittäkää yhdessä kanssamme! Elokuun lopussa saan kirjoittaa meidän riemukkaasta jälleennäkemisestä 10 viikon eron jälkeen. Sitten meillä on taas koti täynnä iloa ja elämää. Monta uutta yhteistä seikkailua edessä ja niistä tarinoita takuulla jaettavaksi kanssanne! ❤️

Chihuahuan viisiviikkoiset pennut.

Tämä jengi täyttää tällä viikolla jo kokonaiset 6 viikkoa.

Kommentit

Kommentoi juttua: Irman kauniit hautajaiset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X