Vinkit sujuvaan pentuarkeen – Laura asettuu taloksi

Terveisiä täältä pennuntuoksuisesta arjesta! Enkä valehtele ollenkaan, jos sanon, että pennun tulo kotiin on vähän kuin perheeseen olisi syntynyt vauva. No, sillä erotuksella, että kauppareissun ajaksi pennun voi jättää yksin kotiin, mutta muuten meno on aikalailla samanlaista yöhulinoineen ja pissavahinkoineen. ?

Hyvät vinkit pentuaikaan ovat kullanarvoisia, joten ajattelin nyt jakaa kanssanne omista kikkakolmosistani ne vuosien varrella kaikista parhaimmiksi havaitut. Pikkuinen Laura on järjestyksessään seitsemäs koiranpentu, joka on kotiimme ja sydämiimme tassutellut ja tiettyjen asioiden olen vaan huomannut toimivan älyttömän hyvin koiran kuin koiran kohdalla. Joten nyt korvat hörölle, jos sinun elämääsi on juuri tassutellut uusi karvainen perheenjäsen!

Tilannekatsaus arkeen

Kun kotiin tassuttelee uusi perheenjäsen, on tärkeää katsoa ja miettiä kaikkea pienen pennun silmin vahinkojen välttämiseksi. Tämän tärkeys tuntuu korostuvan vielä erityisen paljon, kun uusi hauvavauva on tosi pieni – siis ihan TOSI pieni. Laura painoi 740 grammaa tullessaan meille 8 viikon ja yhden päivän ikäisenä. Eli ei paljon voipakettia isompi ollut!

Chihuahua äitikoirat Liisa ja Eeva ja keskellä pikkuinen Laura.

2,5 kiloiset äitikoiratkin näyttävät isoilta yhdeksänviikkoisen Lauran rinnalla. ?

Minä suosittelen kaikkia uusia pennunomistajia miettimään ainakin seuraavat tilanteet läpi:
A) omassa pihassa ulkoilu (jos oma piha löytyy) B) yksinolo C) ulko-ovesta kulkemiset ja D) nukkumajärjestelyt. Meillä on kotona aina paljon hulinaa, paljon lapsia ja lapsien kavereita sekä aikuisia koiria, omia ja vieraita. Huolellisesti mietityillä järjestelyillä pikkiriikkinenkin pentu sujahtaa turvallisesti ja helposti osaksi arkea. Minä kaipaan mielenrauhaa pennun jäädessä ensimmäisiä kertoja yksin kotiin ja olen tosi huono valvomaan öisin. ?

Pidä pentu tallessa

Pieni pentu on uudessa kodissaan yleensä ensin hieman hämillään ja ehkä vähän peloissaankin. Kaikki on sille uutta ja outoa eikä se ymmärrä mihin sen tuttu ja turvallinen koti, äiti ja sisarukset ovat hävinneet ja keitä nämä kaikki uudet ihmiset oikein ovat. Kamalin mahdollinen skenaario on päästää pikkuinen karkuteille. ? Ja uskokaa pois, että pikkuinen pentu on kuin pieni pala saippuaa ja varsin ehtiväinen lipeämään käsistä tai ovenraosta teille tietämättömille!

Jo ennen pennun tuloa kävin oman puutarhamme tarkasti läpi. Pihamme on täysin aidattu ja koiraturvallinen, mutta ei vara venettä siltikään kaada. Tilkitsin aidasta muutaman löytämäni pikkiriikkisen kolon ja raon, joista aikuinen chihuahua ei pääsisi livahtamaan, mutta pentu kylläkin. Laitoin maahan upotettuun sadevesiastiaan kannen, ettei utelias pentu putoaisi sinne. Siistin jopa viljelylaatikoista sadon antaneet vadelmanvarret pois ja tein turvallista tilaa villille penturallille, jota tiesin olevan edessä. ?

Omalla aidatulla pihalla on turvallista ottaa ensimmäiset juoksukisat!

Omalla aidatulla pihalla on turvallista ottaa ensimmäiset juoksukisat!

Mahdollinen terassikin kannattaa silmäillä pennun silmin – löytyykö sellaista koloa, josta pentu pääsee rakenteisiin eikä sitten ehkä enää löydä tietään ulos? Chihuahuan kanssa tämäkin on mahdollista. Porteistakaan ei ole paljon hyötyä, jos joku ne unohtaa sulkea perässään. Käykää perheen kanssa yhdessä pelisäännöt läpi. Pentu kasvaa ja kotiutuu pian ja varsin nopeasti ylimääräisistä varotoimista voi luopua, tai ainakin höllätä vähän.

Hyvä kaulapanta on yhtä kuin henkivakuutus

Ensimmäiset ulkoilut vasta jännittäviä ovatkin. Ulkona edetään rauhallisesti pennun tahtiin ja annetaan sen tutustua ympäröivään maailmaan, uusiin hajuihin ja ääniin. Rauhallisista otteista huolimatta pentusi voi säikähtää ohiajavaa autoa tai vauhdikasta fillaristia. On todella tärkeää, että pennullasi on hyvä kaulapanta, josta se ei pääse pujottamaan päätään läpi säikähtäessään. Tämä on ihan kullanarvoinen vinkki! Pienelle pennulle olen todennut parhaaksi chihuahuakasvattaja Hanna-Mari Kääriäisen mittatilauksesta rodulle tehdyt pentupannat. Saman tekijän pantoja käytämme aikuisillakin chihuillamme. Kauniita ja ah niin käytännöllisiä! ?

Pieni chihuahua ulkoilee napakassa kaulapannassa.

Laura ulkoilee napakasti istuvan pannan kanssa, jossa keikkuu mukana tietysti neidin oma nimilaatta puhelinnumeroineen. Kaikki eivät halua laittaa nimilaattaan koiransa nimeä näkyville varkauden varalle, mutta minä haluan uskoa vielä ihmisten hyvyyteen. Enkä ajatellut päästää pentuani karkuteille muutenkaan. ?

Oma pesä paras turvapaikka

Minä olen pentuaitauksen puolestapuhuja. Koen hyväksi, että pennulla on pienenä oma turvallinen pesäpaikkansa, jonne se saa vetäytyä rauhassa lepäämään halutessaan eikä ole vaarassa jäädä jalkoihin. Enkä tarkoita nyt koiran häkittämistä, vaan ainoastaan leporauhan takaamista. Meillä Laura menee mielellään itse aitaukseen päiväunille. Se nostetaan aitaukseen turvaan myös ’aamuhulinan’ ajaksi, kun lapset tekevät lähtöä kouluun, ettei se jäisi jalkoihin.

Pieni pentu nukkuu päiväunensa turvallisesti aitauksessa! Pienet pennut tarvitsevat paljon unta, aivan kuten ihmislapsetkin.

Täällä on pienen pennun hyvä nukkua päiväunensa turvallisesti! Pienet pennut tarvitsevat paljon unta, aivan kuten ihmislapsetkin.

Lauralta kesti kaksi päivää keksiä, että ovikellon soidessa on hauska juosta ulko-ovelle muiden mukana. Jäätyään jo kerran melkein oven väliin teimme lasten kanssa sopimuksen, että myös ovikellon soidessa Laura nostetaan aitaukseensa ennen kuin ulko-ovi avataan. Näin minun ei tarvitse saada sydäriä sataa kertaa päivässä, kun meillä tuota trafiikkia riittää. ?

Yksinolon ajaksi suosittelen myös rajaamaan tilaa, ainakin kun puhutaan näin pienestä koirasta. Lauralle pelkästään meidän alakerta on niin iso, että johan se kadottaa koirakaverit eksyttyään vaikka keittiön perimmäiseen nurkkaan. Pentuajaksi rajaan tilaa niin, että koirilla on käytössään iso eteistila ja eteistilasta on pääsy vielä avonaiseen pentuaitaukseen. Aikuiset koirat viettävät meillä yksinoloajan muutenkin vapaaehtoisesti eteisikkunalla, vaikka niillä on käytössä normaalisti koko alakerta. Laura on vielä liian pieni kiipeämään ikkunalle äitikoirien viereen, mutta on varsin tyytyväinen lattiallakin – kunhan äiteihin on näköyhteys. ?

Yöt nukutaan, päivällä kukutaan

Olen kamalan huono valvomaan öisin. ? Niinpä yksi asia, johon panostan heti pennun tultua, on rauhalliset yöt. Aikuiset koirat nukkuvat meillä sängyssä kanssamme, mutta pientä pentua ei voi vielä toviin sinne nostaa. Se todennäköisesti havahtuisi yöllä unestaan ja joko pissaisi sänkyyn tai putoaisi laidan yli. Pennun paikka on turvallisuussyistä siis lattialla, ainakin pikkupentuajan. ?

Minun vinkkini hyviin uniin on rajata öisinkin tilaa. Meidän kaikki koirat on opetettu samalla tavalla pienestä pitäen, ne osaavat käydä nukkumaan ja nousta samaan aikaan kanssamme eivätkä valvota turhia. Nyt ensimmäisenä yönä rajasin tilan niin, että Lauralla oli koko makuuhuone käytössään. Mutta voih, melko pian muistinkin, että sekin oli aivan liian iso alue pienelle pennulle. Heräsin yöllä lohduttomaan ravaukseen ja uikutukseen ja levottoman yön seurauksena lattialta löytyi myös pissaa ja kakkaa. ?

Liisa taisi vähän haikailla oman vauvansa perään, koska se päätti kotona vielä viikon verran imettää Lauraa. Nyt on kuitenkin "tädinkin" maitobaari suljettu pysyvästi ja Laurankin on ollut tähän tyytyminen.

Liisa taisi vähän haikailla oman vauvansa perään, koska se päätti kotona vielä viikon verran imettää Lauraa. Nyt on kuitenkin ”tädinkin” maitobaari suljettu pysyvästi ja Laurankin on ollut tähän tyytyminen.

Seuraavana yönä pienensin tilaa vielä lisää ja pennulle jäi käyttöön ainoastaan pieni lattiakaistale minun puolelta sänkyä. Sen pesä on ollut alusta asti ihan minun vieressäni lattialla, että voin yöllä tarvittaessa laskea käteni rauhoittelemaan pentua. Ja sehän toimi – Laura nukkui yönsä heti kuin tukki. Iltaisin se tuntuu jopa odottavan koska siirrymme rauhalliseen makuuhuoneeseen yöunille. Tällä järjestelyllä olemme kaikki nukkuneet yöt samantien hyvin ja sisäsiisteyskin etenee mallikkaasti. Vahva suositus kaikille! ?

Matot lattialla

Sitten tullaankin lempiaiheeseeni: sisäsiisteys. Chihuahuoihin liitetään sitkeästi väite etteivät ne jostain syystä voisi oppia sisäsiisteiksi niin kuin muut koirarodut. Myönnän, että ensimmäisen chihun tullessa meille tämä asia jännitti ehkä eniten. Minä olen nimittäin tarkka siitä, että koirien on opittava sisäsiisteiksi. Haluan asua siistissä kodissa, missä ei haise pissa eikä kakka. ?

Kahden chihun otannalla voin todeta, että väite ei pidä paikkaansa. Sekä Eeva että Liisa oppivat hyvin varhain sisäsiisteiksi ja hyvällä mallilla ollaan kymmenenviikkoisen Laurankin kanssa. Tässä kohtaa minun vinkkini on se, että matot (tai ainakin osa niistä) pysyvät myös pentuajan lattialla.

Lauran äiti Eeva tuumii, että välillä on ihana paeta sohvalle naskalihampaiden ulottumattomiin!

Lauran äiti Eeva tuumii, että välillä on ihana paeta sohvalle naskalihampaiden ulottumattomiin! ?

Kovin monesti sitä kuulee, että pentu on saatu opetettua sisäsiistiksi, mutta yllättäen kun matot otetaan takaisin lattioille, alkaakin tarpeidenteko välittömästi niiden päälle. Tästä syystä olen itse halunnut pitää matot lattialla pentuajankin, silläkin riskillä että niihin muutamat vahingot tulee sattumaan opettelun ollessa käynnissä. Ne pestään sitten huolellisesti sisäsiisteyden ollessa hallussa muutaman kuukauden kuluttua. Mattoja voi halutessaan suojata vaikka helposti pestävillä filteillä.

Laura chihuahua avaa ensimmäistä omaa postipakettiaan.

Kauheasti kaikkea opittavaa! Lauran ensimmäistä viikkoa meillä piristi sen saama ikioma kirjelähetys chihukavereilta. Kuoresta paljastui pikkiriikkinen kampa korvakarvojen oikomiseen. ?

Sisäsiisteyden opettaminen on meillä ollut varsin helppoa. Tätä asiaa on tukenut ehkä eniten se, että kaikki meidän pennut ovat olleet kesäpentuja, jotka ovat jo kasvattajansa luona saaneet oleilla paljon ulkona ja tehdä sinne onnistuneesti tarpeitaan. Myös meillä on oma piha, joka on mahdollistanut hyvän jatkumon oppimiselle. Pentuahan ei saa torua sisälle tekemisestä ennenkuin se on aivan varmasti riittävän vanha ymmärtääkseen, että tarpeet tehdään ulos. Aluksi siis vaan ravataan tiheästi ulkona – ei kelloa katsoen, vaan pennun eleitä tarkkaillen. Ja kehutaan loputtoman paljon onnistumisista. Ei siihen sen kummempaa tarvita! ☺️

Rakkautta ja rajoja

Rakkaudella ja rajoilla pääsee pitkälle ihan niin kuin ihmislapsenkin kanssa. Kun pentuarjen perusasiat on tehty helpoiksi ja sujuviksi, on teillä hyvin aikaa luoda pennun kanssa turvallista ja luottavaista suhdetta. Ensimmäinen vuosi määrää pitkälti sen millainen uudesta perheenjäsenestänne tulee ja kuinka helppoa tai vaikeaa voi elämä olla. Pentuvuoteen kannattaa siis panostaa – se on sijoitus tulevaisuuteen teille molemmille.

Tee itsestäsi pennun silmissä maailman ihanin asia! Niin minä ainakin ajattelin tehdä. Ihanan iloisesti Laura aina luokseni jo juokseekin ja niin tahdon sen myös säilyvän. Minulla on uusi pieni ystävä, jolle olen kaikki kaikessa – sen luottamuksen arvoinen tahdon olla nyt ja aina. Onnea kaikille uusille pennunomistajille! ❤️

Sosiaalistaminen on tärkeä osa pikkupennun arkea. Pidä uuden opettelu turvallisena ja positiivisena, niin pentusi saa siitä parhaan mahdollisen hyödyn irti. Laura laajentaa jatkuvasti reviiriään ja tutustuu maailmaan myös ilman äitikoiria, kuvassa olemme kyläilyllä isoveljen, Chen, luona.

Sosiaalistaminen on tärkeä osa pikkupennun arkea. Pidä uuden opettelu turvallisena ja positiivisena, niin pentusi saa siitä parhaan mahdollisen hyödyn irti. Laura laajentaa jatkuvasti reviiriään ja tutustuu maailmaan myös ilman äitikoiria, kuvassa olemme kyläilyllä isoveljen, Chen, luona.

PS. Lupasin kertoa minne tuplamammojemme loput pennut muuttivat. Eevan lyhytkarvainen poika pääsi asumaan isänsä kaveriksi ja toiset pojat muuttivat Ouluun ja Sotkamoon. Lauran sisko odottelee omaa kotiaan vielä kasvattajan luona. Liisankin tyttö pääsi perhepiiriin, joten kaikista varmaan kuullaan jatkossakin! Kaikki ovat olleet reippaita uusissa kodeissaan. ? Jos olet onnellinen Eevan pennun omistaja, niin minulle saa laittaa kuulumisia ja kuvia. Muillekin lukijoille tiedoksi, että meidät löytää instagramista ja Snäpchatista nimellä EvveLisse. ❤️

Kommentit

Kommentoi juttua: Vinkit sujuvaan pentuarkeen – Laura asettuu taloksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X