Tiesitkö, että itse puutarhasta tai luonnosta poimittujen leikkokukkien leikkaaminen tehdään kolmesti? Ensimmäisen kerran, kun poimit kukan, toisen kerran, kun valmistelet kukan ja kolmannen, kun teet kukista asetelman tai kimpun.
Käytitpä sitten itse poimittuja tai kaupasta ostettuja leikkokukkia asetelman tekoon, pahin virhe on leikata kukkien varret tasaiseksi. Toinen on leikata varret likaisella veitsellä.
”Leikkaa kukan varsi joka kerta vinoon. Vinoon leikkaaminen johtuu siitä, että jos leikkaa varren tasaiseksi ja varsi sattuu menemään kiinni maljakon pohjaan, varren pää ei pysty imemään vettä. Ja tietenkin vinoon leikatessa imupinnan saa mahdollisimman pitkäksi ”, sisustussuunnittelija ja yrittäjä Anu Jokela kertoo.
Jokelan perustama Hilmala-kurssikeskus järjestää muun muassa kukka-asetelman ja kukkakimpun tekokursseja.
Lue myös: Tee itse yhden yllättävän aineksen kukkaravinne alle eurolla – Tämän helpompaa ohjetta ei ole!
Lika puolestaan edistää bakteerien kasvua. Bakteerit tukkivat kukkien varret nopeasti, joten puhtaus pidentää kukkien kestävyyttä.
Kukkien varret voi leikata esimerkiksi tavallisella hedelmäveitsellä. Oleellista on, että veitsi, jolla imupinnan leikkaa, on terävä.
Lue myös: Kukkakimppu lahjaksi? Näin paketoit kukat kauniiksi lahjapaketiksi – katso video!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Älä tee näitä 2 virhettä, kun leikkaat leikkokukkia – näin leikkaat imupinnan kukan varteen oikeaoppisesti
Jos ei halua, että tulppaanien varret alkavat nuokkua, niin tee jo heti aluksi varsiin veitsellä viilto. Siis varret voi leikata tasan, mutta jokaiseen oksaan viilletään päästä noin sentin viilto varren halki. Tulppaanit säilyvät terhakoina koko elinkaaren.
Tulppaanien ja muiden sipulikasvien varsi leikataan aina suoraan.
Olen myös leikannut imupinnan suoraan tulppaaneille ja muutenkin noudattanut näitä tulppaaninleikkaamisohjeita: https://kotiliesi.fi/koti/huonekasvit/tulppaanin-hoito-nain-tulppaanikimppu-sailyy-pitkaan/