Sisustus

Kiinnostaako vanhojen astioiden keräily? Näillä vinkeillä pääset alkuun

Kotimainen posliini, lasi ja emali ovat keräilijöiden suosiossa. Nyt himoitaan 1950–60-lukujen astioita.

Miksi vintage-astioiden keräily on niin suosittua?

Vanhojen astioiden keräämiseen liittyy KonMari-ajatus: kaiken mitä kerätään, pitää tuottaa myös iloa.

Keräilyn iloa tuottaa itse astian lisäksi myös estetiikka, omat oivallus esillepanosta tai kattauksesta, muistot, kierrättämisen vihreät arvot, aiheeseen perehtyminen ja myös keräilyyn liittyvä yhteisöllisyys.

Mitä kerätään eniten ja miksi?

Kotimaiset posliiniastiat ja kivitavara ovat suosittuja, mutta myös esimerkiksi värikkäät lasimaljakot sisustustavaroina ovat nousussa.

Osa keräilijöistä keskittää harrastuksensa tietyn teeman ympärille: vaikka 1950-luvun sinisiin kuppeihin, purkkeihin tai kannuihin.

Rakkaus tiettyihin astioihin on yhteydessä usein omaan lapsuuteen. Lasten puurolautasiin ja kaakaomukeihin liittyy paljon tunteita. Niistä ei mielellään luovuta, ja jos esine on särkynyt, uutta etsitään kiihkeästi tilalle.

Mikä 1950–60-luvun astioiden muotokielessä viehättää?

Tuon ajan astiat ovat melko funktionaalisia. Aiemmin pyöreämuotoiset kahvikupit muuttuivat 1950-luvulla kartiomallisiksi.

1960-luvulla kartiomalliseen kuppiin ilmestyi pieni jalka. Posliinin rinnalle tuli järeämpitekoinen ja kestävä kivitavara, kuten esimerkiksi Ulla Procopén Ruska-astiasto, joka on ollut pitkään suosittu.

Mikä on ominaista tuon ajan astioiden värimaailmalle?

Värit tulivat 1960-luvulla vahvasti mukaan, kuten esimerkiksi Birger Kaipiaisen Paratiisi-astiastossa. Arabialle oli valmistunut 1950–60-lukujen taitteessa oma seripaino, joka mahdollisti suuret väripinnat.

Lasitavaraan tuli 1950–60-luvuilla kauniita taitettuja värisävyjä, esimerkiksi violetin ja tumman sinisen sävyjä sekä vihreän ja turkoosin välimaastoissa olevia upeita sävyjä.

1960-luvun lopulla mukaan tuli uraanilla toteutettu keltainen, joka taittuu vihreään, ja upeat ruskean sävyt. 1950–60-luvuilla lasin ohuutta pidettiin hienostuneena ja kauniina kattauksissa.

Paksu lasi katsottiin rahvaanomaiseksi ja arkiseksi.

Paratiisi kaadin

Mitä kannattaa kerätä, jos haluaa, että astia säilyttää arvonsa?

Astioiden keräily ei ole useinkaan bisnesmäistä eli arvoa kartuttavaa. Astioita hankitaan omaan käyttöön ja tunteet liittyvät vahvasti harrastukseen. Toisaalta esimerkiksi Muumiastioita on hankittu arvoa kartuttamaan.

Suurten ikäluokkien eläköityessä ja muuttaessa pienempiin asuntoihin astioita tulee lisää markkinoille ja niiden hinta laskee.

Onko Arabian astioiden arvo noussut tehtaan lopetuksen myötä?

Ainakaan vielä se ei ole nostanut hintoja. Aika näyttää, nouseeko Suomessa valmistettujen Arabian astioiden hinta.

Millä perusteella vintage-astioiden hinta määräytyy?

Astian hintaan vaikuttavat valmistusmateriaali, kunto, suunnittelijan tunnettuus, valmistusvuosi ja -määrä, signeeraus ja esimerkiksi lasin väri.

Hyvässä kunnossa alkuperäispakkauksessa oleva astia on aina arvokkaampi kuin vastaava, jossa näkyvät käytön jäljet.

Usein neuvotaan määrittämään hinta sen perusteella, mitä jo myydyistä samanlaisista astioista on keskimäärin saatu. Toisaalta vaikkapa Arabian leima ei suoraan kerro astian arvoa. Huutokaupassa hinta voi yllättäen nousta, vaikka edullisia löytöjäkin voi toki tehdä.

Mistä vanhoja astioita löytää?

Astialöytöjä voi tehdä kirpputoreilta, nettikirppiksiltä, osto- ja myyntiliikkeistä, antiikkiliikkeistä ja -messuilta sekä huutokaupoista.

Mitä hankintoja tehdessä kannattaa varoa?

Esimerkiksi Facebookin myyntiryhmissä ei kannata oikopäätä uskoa kaikkea jaettua tietoa ja hinta-arvioita. Tiedot on hyvä tarkistaa muualtakin. Jos hinta poikkeaa kovasti normaalista, vaikkapa alakanttiin, kyse saattaa olla varastetusta tavarasta.

Netissä voi tulla myös huijatuksi ja jäädä pahimmassa tapauksessa jopa ilman maksamaansa astiaa. Liikkeissä asioidessa hintoja ja astiasarjoja voi vertailla sekä tutustua alan kirjallisuuteen.

Nainen tutkimassa internettiä

Missä astioita voi itse myydä?

Omia arvokkaita vintageastioita voi tarjota osto- ja myyntiliikkeisiin tai huutokauppoihin. Tavallisempia voi myydä kirpputorilla tai netin myyntipalstoilla.

Kotimaisen posliinin, lasin ja emalin keräilijöillä on omia ryhmiä, joiden sivuilta tavoittaa helpoiten täsmäostajat.

Mistä saa tietoa vanhoista astioista?

Kotimaisista esineistä voi etsiä tietoa vanhoja astioita käsittelevistä kirjoista kuten Arabian kahvi-kupit 1916–2016 tai Keräilijän aarteet -sarjasta. Designmuseolla on nettisivut, jonka Kysy museolta -palvelusta voi kysyä tietoja omista astioista.

Myös Suomen Lasimuseolla on maksullinen esineidentunnistuspalvelu.

Kannattaako vanhoja astioita ottaa arkikäyttöön?

Vanha astia pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun sitä käytetään. Se paitsi kaunistaa kattauksen, tuo yhteisiin hetkiin perheen historiaa ja muistoja.

On surullista, jos perheen astia-aarteet pinotaan kaappiin pölyyntymään. Joskus astiasto saattaa olla liian pieni juhlaan tai liian hieno arkeen.

Ratkaisu on hankkia astiastoon lisäosia tai yhdistellä uudempia astioita vanhempiin. Yhdistelemällä voi hyödyntää kauniit tarjoiluosat ja kerrostaa vanhoja ja uusia lautasia.

Keräilijä säilyttää kauniita astioita usein avohyllyssä tai vitriinissä. Silloin kokoelma, esimerkiksi maustepurkit, maitokannut, emalipannut, maljakot tai erilaiset kahvikupit, on myös sisustuksellinen elementti.

Voiko vanhaa lasia, posliinia tai emaliastioita pestä tiskikoneessa?

Arabian Maisema -astioita

Jos lasite suojaa koristelua, vanhan astian voi pestä astianpesukoneessa. Tarjoiluosat pestään useimmiten käsin ja lautaset koneessa.

Konepestäviä vanhempia astiastoja ovat Maisema tai Fasaani. Hellempää käsittelyä ja pesua suositellaan kultamaalauksin ja siirtokuvin koristelluille 1920–40-lukujen astioille.

Pesuohjeita löytyy vaikkapa vanhoja astioita myyvän Astialiisan Facebook-sivuilta.

 

Lähteet: Asiantuntijana Tiina Westerlund, Astialiisa, Helsinki

Helena Leppänen ja Katri Lehtola: Arabian kahvikupit 1916–2016 (WSOY)

Katja Weiland-Särmälän blogi Löytöretkeilijän Paratiisi

Mika Jaala: Vintageunelmia.fi

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 1/17.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiinnostaako vanhojen astioiden keräily? Näillä vinkeillä pääset alkuun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.