Kodinhoito

Nurkat siisteiksi! Kierrätä oikein led-valot, muovit, lääkkeet ja muut

Miten kierrätän led-heijastimen, sähkökynttilän tai kierrätykseen kelpaamattoman takin? Selvitimme oikeat tavat päästä eroon hyödyttömästä roinasta.

Jätteet ovat jotakin mitä emme enää tarvitse, ainetta väärässä paikassa. Jos et saa tarpeetonta materiaa kiertoon uusiokäytössä, kierrätä raaka-aine. Alueesi keräyspisteiden sijainnista löydät kätevästi tietoa kuntasi verkkosivuilta tai Kierrätys.infosta.

Entä mitä tehdä kaikelle sille sälälle, joka helposti jää nurkkiin odottamaan tietoa oikeasta kierrätystavasta? Lue vinkkimme ja putsaa roina kiertoon!

Led-heijastin – valaisin vai paristojäte?

Erilaiset led-valot ovat upea keksintö, mutta mitä tehdä sitten, kun tavara ei enää toimi? Led-valosarjat kuuluu kierrättää sähkölaiteromuna eli vie ne lähimpään SER-kierrätyspisteeseen, esimerkiksi valaisimia myyvään kauppaan.

Heijastinvaloissa on usein pieni paristo. Jos saat pariston irti, kierrätä se muiden paristojen kanssa vaarallisena jätteenä. Keräysastioita on esimerkiksi kaupoissa. Jos taas paristoa ei pysty itse irrottamaan, voi palauttaa laitteen/valon paristoineen SER-kierrätyspisteeseen.

Myös led-kynttilät ovat tällaisia ympäristön kannalta harmillisia tapauksia.

Muovinkeräykseen pakkaukset

Huomaat, kuinka sekajätteen määrä romahtaa, kun erotat muovinkeräykseen jogurtti-, rahka-, raejuusto- ja viilipurkit, rasiat, kuten leikkele- tai margariinirasiat sekä tuotteiden muovikääreet.

​Rasiat käyvät muovipakkauksista, jos materiaali on suurimmaksi osaksi muovia. Hyvä muistisääntö on, että jos tuote on ollut pakkaus jollekin, se kuuluu keräykseen. Jos taas olet ostanut muovirasian kuten pakasterasian tai purnukan sellaisenaan, se ei kuulu muovinkeräykseen.

HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Merosen mukaan jako johtuu siitä, että vain pakkaukset on määrätty kuuluvaksi tuottajien kierrätysvastuun piiriin. Siksi muut muovituotteet kuin pakkaukset kuuluvat sekajätteeseen.

Muovisten ilmaislelujen vastaanottamista kannattaa harkita, sillä niitä voi olla vaikea kierrättää, eikä niitä kuulu lajitella/laittaa muovipakkausten keräykseen.

Tortillan suojapaperi kuuluu muovinkeräykseen, samoin lakanan muovinen suojapakkaus. Sekajätteeseen sen sijaan kuuluvat muun muassa laminointitaskut, Tupperware-rasiat, kuplamuovi tai sillä pehmustetut kirjekuoret ja muoviset kertakäyttöaterimet.

PVC-muovi ei sovellu muovipakkausten kierrätykseen. Se merkitään tunnuksella PVC, 03 tai 3. Mattero-Meronen selvittää, että PVC-muovia on yleisimmin tuotteen muotoon tehdyissä elektroniikka-, lelu- tai työkalupakkauksissa.

Mitä tehdä kun vanhat kirjat eivät kelpaa edes divariin?

Kokeile lahjoittaa niitä läheiseen vanhainkotiin, pelastusarmeijalle, ensi- ja turvakotiin, päiväkotiin tai vankilaan. Tarkasta myös, onko lähikirjastossasi kirjojen vaihtopiste.

Jos kukaan ei kirjoja halua, voit laittaa pehmeäkantiset kansineen paperinkeräykseen. Kovakantisista kirjoista kannet kuuluvat sekajätteeseen ja sivut paperinkeräykseen.

Vitamiinit – elintarvikkeita vai lääkkeitä?

Siinä missä lääkkeet pitää viedä apteekkiin, vanhentuneet vitamiinit voi laittaa sekajätteeseen. Laita muovipakkaus muovin keräykseen.

Alumiinipakkaukset ja –kääreet sopivat metallinkeräykseen

Metallinkeräykseen käyvät esineet, joista enin osa on metallia. Näin esimerkiksi einesruoan alumiinivuoka, suklaalevyn hopean värinen kääre tai tuikun tai ulkotulen kuori kuuluu metallin keräyslaatikkoon.

Katso, että vuoat ovat tyhjiä mutta vaikkapa kynttilän jäämiä ei tarvitse kuoresta rapsutella. Vie isot metalliromut jätekeskukselle tai -asemalle.

Huonokuntoinen takki tekstiilikierrätykseen tai sekajätteeseen

Jos vaatteellesi ei voi enää antaa uutta elämää jonkun päällä, tee vanhoista vaatteista ja kankaista siivousrättejä ja matonkuteita ja napeista, vetoketjuista ja niiteistä askartelutarvikkeita. Niitä voi myös tarjota askartelutarvikkeeksi päiväkoteihin tai kouluihin tai pääkaupunkiseudulla Kierrätyske​skuksen Näprään​​​.

Voit kysyä eläinsuojeluyhdistyksistä tarvetta lakanoille, pyyhkeille, peitoille ja toppavaatteille. Niihin on mukavan pehmeä eläimen käpertyä.

Huomaa, mitkä kauppaketjut alueellasi ovat järjestäneet tekstiilikeräyksen myymälöissään. Tällainen saattaa olla esimerkiksi KappAhlissa, Lindexillä ja H&M:ssä.

Jos rikkinäinen kulunut vaate ei kelpaa minnekään, voit laittaa sen sekajätteeseen. Vaatteita ei saa lain mukaan läjittää, mutta nykyisin sekajätteestä poltetaan kunnissa energiaa, eikä jäte päädy kaatopaikalle.

Asiantuntijana Helsingin seudun ympäristöpalvelujen eli HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen.

Puuttuiko joku askarruttava jäte listalta? Etsi kierrätysohjeet kätevästi tästä HSY:n oppaasta roskan nimellä. Pientä vaihtelua voi olla kuntakohtaisesti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nurkat siisteiksi! Kierrätä oikein led-valot, muovit, lääkkeet ja muut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.