Nostalgia

Oletko hyvä vaimo? Kirja vuodelta 1911 neuvoo naisia – aivan kaikessa

Kodinhoito, ruoanlaitto, lastenkasvatus, työelämä, pukeutuminen, rooli yhteiskunnassa… Vuonna 1911 julkaistu The Woman’s Book lupaa paljastaa kaiken, mitä naisen tulee elämästä tietää. Vaan miltä velvollisuudet ja vastuut kuulostavat tänä päivänä?

Yli 700-sivuinen The Woman’s Book (T.C. & E.C. Jack) on syväluotaava katsaus englantilaisnaisen elämään viime vuosisadan alussa. Kirjan ovat koonneet rehtori Florence Jack ja Rita Strauss, jotka rohkaisevat esipuheessa lukijoitaan pyrkimään parhaaseen mahdolliseen suoritukseen kaikessa, mitä tekevät.

Nainen on ennen kaikkea vaimo ja äiti

Jack ja Strauss kirjoittavat, että naisen tärkeimmät roolit sitovat hänet kotiin, mikä onkin hyvän vaimon valtakunta. Ensiluokkainen vaimo nimittäin huolehtii sopivien apulaisten valitsemisesta, pitää heidät kurissa, suunnittelee päivittäiset työtehtävät, pyörittää kodin taloutta ja sisustaa kotia hyvällä maulla.

Jos nainen ei ole varakas, kodinhoito jää yksinomaan hänen harteilleen. Kotiäitiys on siis hyvä vaihtoehto monelle urasta haaveilevalle. Kodin ulkopuolinen työ on etuoikeus.

Naisen tulee olla ennen kaikkea loputtoman kärsivällinen äiti ja vaimo, joka pysyy päivän jokaisena hetkenä järkevänä ja epäitsekkäänä, ja huolehtii lapsen tarpeista.

Kunnon nainen huolehtii kodista ja pukeutuu kauniisti.

Hyvä nainen pukeutuu säntillisesti

Vaatteilla ei tule koreilla, eikä niihin ole tarpeellista suhtautua intohimoisesti, mutta jokaisen naisen vastuulla on pukeutua asiallisesti ja tilanteeseen sopivasti. Köyhyys ei käy syyksi mauttomalle ja resuiselle pukeutumiselle, vaan naisen on panostettava pukeutumiseensa varallisuudesta riippumatta.

Kirja kannustaa miettimään vaatteiden leikkauksia kankaan ehdoilla. Huonolaatuinen kangas ei taivu kaikkeen, mutta siitä on ommeltavissa elämäntilanteeseen sopivia yksinkertaisia vaatteita, joita huolletaan tarkasti epäsiistin vaikutelman välttämiseksi.

Kirja jakaa tyylivinkin jokaiselle pukeutumistaan pohtivalle naiselle: Pukeutumisessa kannattaa ajatella vaatteen pukevuutta ja tyylikkyyttä. Hyvin pukeutuva nainen suunnittelee puvustonsa yksilöllisyyttään korostaen ja uusimmista muodeista piittaamatta. Toisaalta muodikkuutta on turha väheksyäkään, jos se sopii omaan tyyliin, ja edustaa hyvää makua.

Koti siivotaan tarkkoja ohjeita noudattaen

Muistathan sinäkin huolehtia säännöllisesti nuohouksesta ja seinien ja katon puhdistamisesta? Entä vaihdatko petivaatteet päivittäin?

Kunnon nainen huolehtii päivittäisestä siivouksesta, joka alkaa huoneiden tuuletuksesta, tyynyjen pöyhimisestä ja takan siivoamisesta edellisen illan jäljiltä.

Sängyt luonnollisesti pedataan millilleen, kunhan niitä on ensin tuuletettu tunti nousemisen jälkeen. Patjat käännetään päivittäin: ensimmäisenä päivänä ylhäältä alas ja seuraavana ylösalaisin. Näin varmistetaan, että patja kuluu tasaisesti.

Kunnon nainen huolehtii kodista ja pukeutuu kauniisti.

Opettaja ja sihteeri ovat naisille sopivia töitä

Jos nainen ei jostakin syystä olekaan sidottu kotiin, hän voi tavoitella uraa opettajana, toimittajana, sihteerinä, kirjastonhoitajana, sairaanhoitajana, puutarhurina, floristina, siipikarjan hoitajana, myyjänä, postivirkailijana, kirjanpitäjänä, pankkineitinä, ompelijana, kampaajana, taitelijana tai hyväntekijänä.

Oletko sinä naiselle sopivassa ammatissa?

Nainen saa tavoitella ääntä yhteiskunnassa

Kirjoittajat Florence Jack ja Rita Strauss ovat jossain määrin aikaansa edellä, sillä he rohkaisevat naisia myös politiikkaan. He kirjoittavat, että aivan kuten miehet, myös naiset haluavat laajentaa osaamistaan ja olla hyödyksi muuallakin kuin kotona. Tästä he nostavat esimerkiksi naisten oikeuksien puolesta taistelleen suffragetti-liikkeen, jonka suosio oli 1910-luvulla kovassa kasvussa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko hyvä vaimo? Kirja vuodelta 1911 neuvoo naisia – aivan kaikessa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.