Kodinhoito

Tehosta kodin siivousta siitepölyaikana – 6 vinkkiä, joilla helpotat allergikon oloa

Keväisin siitepöly kulkeutuu kodin sisätiloihin. Kodin ilma pitäisi puhdistaa perusteellisesti ja säännöllisesti. 

Sisäilmassa leijuu runsaasti hengitysteitä ärsyttäviä ja allergisoivia aineita, kuten liikenteen saasteita, tekstiili- ja eläinpölyä. Keväisin sisälle tunkee myös auttamattomasti myös siitepöly, ja siksi erityisesti siitepöly-allergikkojen oleskelutilojen ilma pitäisi puhdistaa perusteellisesti ja säännöllisesti. Siitepölyn siivoaminen sisätiloista onnistuu näppärästi näiden kuuden vinkin avulla.

Siitepölyn siivoaminen: 6 vinkkiä

  1. Parhaiten allerginen pitää siitepölyt ulkona tehokkaalla koneellisella ilmanvaihdolla, jossa on tuloilman hiukkassuodatus, sekä laittamalla tuuletusikkunoihin suodattimet. Koneellisen ilmanvaihdon puuttuessa ulkoilmaventtiileihin kannattaa asentaa hiukkassuodattimet. Ilmanpuhdistinkin voi auttaa.
  2. Ulkovaatteet on syytä ravistella huolellisesti jo ulkona.
  3. Myös hiusten ja kasvojen huuhtelu joka ilta nukkumaan mennessä estää siitepölyn kulkeutumisen tyynyn kautta hengityselimiin.
  4. Pahimpana siitepölyaikana siivousta voi tehostaa ja pinnat kannattaa pyyhkiä nihkeällä liinalla tavallista useammin.
  5. Ikkunat on hyvä pitää suljettuina. Älä tuuleta!
  6. Pyykit kannattaa kuivattaa sisällä.

Vähennä tavaraa, silitä tekstiilit

Allergiakodin puhtaanapitoa helpottaa materiaalien ja huonekalujen vaivaton puhdistettavuus. Kun suurin osa tavaroista säilytetään pölyltä suojattuina, kodin siivous sujuu helposti. Vältä kasojen ja pinojen muodostumista – vie esimerkiksi sanoma- ja aikakauslehdet säännöllisesti kierrätykseen.

Lue vinkit, miten pääset turhasta tavarasta eroon 1–7-metodilla.

Asuintiloista kannattaa poistaa esimerkiksi tuoksuvat kemikaalit, jotka aiheuttavat monille tuoksuyliherkille oireita, ja oireita pahentavat huonekasvit. Asteri- ja sikurikasvit voivat aiheuttaa pujoallergiselle oireita. Myös krysanteemi ja gerbera voivat aiheuttaa allergiaoireita. Voimakkaasti tuoksuvia kasveja ovat tuoksuköynnös, posliinikukka, jasmiini, kulta-akasia eli mimosa sekä pelargoniat.

Myös vuoteiden ja petivaatteiden puhtaanapito on tärkeää, sillä ihminen viettää sängyssä paljon aikaa. Pölyyntymistä voi vähentää mankeloinnilla ja silittämisellä sekä kuivausrumpua käyttämällä.

Imuriksi allergikon kannattaa valita malli, joka ei päästä pölyä poistoilmaan.

Lue myös: Hyvästi murointi! Uudet robotti-imurit ovat helppoja ja halpoja – lue TM:n testi

Siivous kerran viikossa pitää pölyt kurissa. Siivousvälineet puhdistetaan aina heti käytön jälkeen. Näin ne eivät pääse levittämään pölyä huonetilaan.

Lähteet: Hengitysliitto.fi, Allergia.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tehosta kodin siivousta siitepölyaikana – 6 vinkkiä, joilla helpotat allergikon oloa

jadessan6

meillä on siitepölyallergiaa.Emme pidä ikkunaa kokonaan auki.Parvekkeella on ovia auki kun ei tuu siitepölyä.Lasitetulta parvekkeelta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.