Kodinhoito

Valokuvat talteen – 5 vinkkiä, joiden avulla saat digitaaliset valokuvat järjestykseen!

Nykyään ihmisillä on tuhansia digitaalisia valokuvia sekä tietokoneella että puhelimella. Miten kuvatulvan saa hallintaan?

Valokuvien järjestäminen saattaa kuulostaa ajatuksena mahdottomalta, sillä digiajan myötä kuvien määrä on kasvanut eksponentiaalisesti. Loistava järjestys -kirjan kirjoittaja ja Konmari Suomi -Facebook-ryhmän ylläpitäjä Mira Ahjoniemi kertoo, miten kuvatulvaa kannattaa lähteä järjestämään. Ota talteen parhaat vinkit ja järjestä valokuvat vihdoin!

Lue myös: Valokuvaaja neuvoo: 5 vinkkiä, joiden avulla saat hyvän kuvan lemmikistäsi

1. Kokoa kaikki valokuvat pilvipalveluun

Digitaalisia valokuvia saattaa löytyä pahimmillaan niin puhelimesta, vanhasta puhelimesta, tabletista, kamerasta, tietokoneelta ja ulkoiselta kovalevyltä. Kuitenkin puhelimen muisti, tietokoneen kovalevy ja ulkoiset muistikortit ja muistitikut ovat epävarmoja paikkoja säilyttää kuvia, sillä kiinteät tallennusmediat hajoavat ennen pitkää.

Siksi Mira Ahjoniemen mielestä kaikki kuvat kannattaisi siirtää luotettavaan pilvipalveluun.

”Puhelimensa voi asettaa lataamaan kaikki uudet kuvat automaattisesti verkkoon talteen. Jotkut palvelut pienentävät kuvan kokoa ja tarkkuutta tallentaessa, mutta useimmiten se ei ole ongelma. Joissain älypuhelimissa voi myös säätää asetuksista, että vain suosikeiksi täpätyt kuvat ladataan verkkoon ja muut pidetään laitteessa”, Ahjoniemi toteaa.

Kuvien tallentamiseen voi kokeilla esimerkiksi Google Drivea, Applen iCloudia, OneDrivea tai Dropboxia. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että kuviin tai osaan kuvista on pääsy muillakin kuin sillä, joka on ladannut kuvat pilvipalveluun.

”En halua tilannetta, että lasteni vauvakuvat ovat vain minun salasanani takana eivätkä he itse näe niitä enää, jos minusta aika jättää. Tätä tarkoitusta varten voi tehdä jaettuja kansioita yhteiseksi perheenjäsenten kanssa tai laatia ’digitaalisen omaisuuden testamentin’, jossa on kerrottu kuvien tallennuspaikka, käyttäjätunnukset ja salasanat palveluun.”

Lue myös: Valokuva havahdutti kirjailija Anneli Kannon: Oliko isoisäni lahtari?

valokuvien konmarittaminen, valokuvat järjestykseen, valokuvien järjestäminen, valokuvat, konmari, järjestäminen, valokuvien organisointi

2. Poista turhat valokuvat

Puhelimella ja digikameralla kuvatessa tulee helposti räpsittyä samasta tilanteesta useita kuvia. Tärähtäneillä kuvilla, kuvien kaksoiskappaleilla ja tietokoneelle latautuneilla varmuuskopioiden kopioilla ei kuitenkaan tee mitään.

”Joitain vuosia sitten kokeilin maksutonta sovellusta, joka kävi läpi kaikki koneelleni tallennetut valokuvat ja tunnisti niistä ne, jotka näyttävät hyvin samanlaisilta keskenään. Sitten ohjelma näytti setin keskenään samankaltaisia kuvia ja kysyi mitkä niistä säilytetään. Sain näppärästi karsittua monenkertaiset otokset”, Ahjoniemi kertoo.

Kuvista kannattaa poistaa surutta myös ne, jotka ovat geneerisiä ja joihin ei liity tunnetta tai erityistä muistoa. Esimerkiksi kuvat jo unohdetuista rannoista, tuntemattomista rakennuksista, puista, kukista ja eläintarhan eläimistä voi monessa tapauksessa deletoida huoletta.

”Kun konmaritin aikanaan vanhat paperikuvat, ymmärsin että vain ihmisillä ja tutuilla paikoilla on merkitystä, kun kuvia selailee. Vuosia myöhemmin on mukavaa nähdä kuvia arkisista hetkistä ja läheisistä ihmisistä: vanha kotitaloni, äiti laittamassa ruokaa, isä rakentamassa autotallia, kavereitani koulun pihalla, minä siskon kanssa koulutiellä, perheemme auto vuonna 1984.”

Lue myös: Ammattijärjestäjä neuvoo: Paras tapa järjestää kodin säilytystilat on…

3. Älä järjestä kuvia liian monimutkaisesti

Digikuvat voi järjestää kansioihin esimerkiksi vuosiluvun mukaan. Jotkut luovat vuosien sisälle omat alikansionsa esimerkiksi juhlille, matkoille ja muille erityistapahtumille tai vaikkapa kuukausille.

Miten ikinä kansioita päätyykään luomaan, Mira Ahjoniemen mielestä liian monimutkaista järjestelmää ei kannata luoda.

”Valokuvien järjestäminen kannattaa tehdä mahdollisimman yksinkertaisen systeemin mukaan, jotta sitä jaksaa noudattaa. Sitä paitsi jo nyt moni kuvantunnistusohjelmisto osaa tarvittaessa etsiä suurestakin kuvamassasta vaikkapa kaikki autot tai kaikki kuvat, joissa on kissa ja jopa kaikki kuvat, joissa on tietty henkilö. Uskon, että tämäntyyppinen kuvien automaattinen lajittelu ja suodatus tulee kehittymään lisää lähivuosina.”

valokuvien konmarittaminen, valokuvat järjestykseen, valokuvien järjestäminen, valokuvat, konmari, järjestäminen, valokuvien organisointi

4. Mieti, missä valokuvia voi katsella kätevimmin

Valokuvien paljous saa monella aikaan sen, että kuvat unohtuvat muistikorteille ja kovalevyille, eikä niihin jaksa palata jälkikäteen. Siksi onkin hyvä miettiä myös sitä, minne valokuvat laittaisi, jotta niitä tulisi välillä myös katseltua. Mira Ahjoniemi ehdottaa kolmea erilaista vaihtoehtoa:

Lue myös: Hurahditko konmarittamaan tai kuolinsiivoamaan? Mieti tarkkaan, ettet kadu

5. Valokuvien järjestäminen on helpompaa, kun muutat asennettasi valokuvaamiseen

Jotta valokuvien järjestäminen olisi helppoa jatkossakin, eikä ongelma vain pahenisi entisestään tuhansien uusien kuvien myötä, Mira Ahjoniemi kehottaa miettimään omaa suhdettaan valokuvaamiseen. Miksi valokuvia otetaan? Onko kaikesta pakko ottaa kuva? Voisiko hetken vain kokea?

”Itse olen lopettanut matkoilla nähtävyyksien kuvaamiseen, koska internet on samoja kuvia pullollaan. En tarvitse omaa valokuvaa kohteesta, josta löytyy googlaamalla parempilaatuisia kuvia jonkun toisen ottamana. Samoin tapahtumissa kuten esimerkiksi konserteissa vältän kuvaamista ja videointia. Yhden kuvan voin napata ja ladata sen heti talteen someen, ei enempää.”

Kannattaakin miettiä, mitkä ovat niitä asioita, joista todella jää kaipaamaan valokuvaa jälkikäteen. Ahjoniemelle tällaisia ovat muun muassa monet arkeen ja lähiympäristöön liittyvät asiat vuosien varrelta.

”Kuvia, joita haluaisin nähdä, mutta niitä ei juurikaan ole menneiltä vuosilta: se pienen kotikylän lähikauppa, joka lopetti vuosia sitten, katunäkymä oman kotikylän keskustasta ajalta kun olin lapsi, minä itse ensimmäisessä kesätyöpaikassa, se kallio, jonne kavereiden kanssa nuorena kiivettiin kesäiltoina katsomaan auringonlaskua… Näitä hetkiä ja paikkoja olisi ollut hyvä kuvata enemmän!”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valokuvat talteen – 5 vinkkiä, joiden avulla saat digitaaliset valokuvat järjestykseen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.