Puutarha

5 vinkkiä: Taltuta kuivuus ja pelasta puutarha ja kukat kesähelteillä

Helle ja kuivuus kiusaavat puutarhoja ja pihoja. Nämä viisi vinkkiä haluat lukea, jos tahdot kukkiesi säilyvän hengissä.

Puutarhatoimittaja ja Paratiisi takapihalla -blogia pitävä Paula Ritanen-Närhi neuvoo, miten puutarhan kukat pidetään hengissä, kun ei sada ja on kuuma. Päihitä kuivuus näillä vinkeillä!

1. Perusta puolivarjoinen puutarha

Puutarhan olisi hyvä koostua puista, pensaista ja perennoista.

”Yhdistelmä puita, pensaita ja perennoja on parempi kuin aavikkomainen puutarha, jossa on vain nurmikkoa ja jossa kukkapenkit ovat avoimella pihalla taivasalla ilman mitään suojaa”, Paula Ritanen-Närhi sanoo.

Lue myös: Haluatko helppohoitoisen puutarhan? Nämä 7 vinkkiä auttavat pihasuunnittelussa

Jos perustat puutarhaa, kiinnitä huomiota siihen, että puutarhaan tulee varjoisia paikkoja. Puolivarjoinen on kaikkein paras, jos tavoitteena on rehevä puutarha.

”Puut pitäisi istuttaa tontille aina ensin. Kestää kymmenen vuotta, ennen kuin ne kasvavat ja niistä on varjoa.”

2. Valitse kestävät kasvit

”Suomen luonnosta lisäykseen otetut kukat ja kasvit pärjäävät täällä parhaiten. Ne ovat sopeutuneet täällä vallitseviin olosuhteisiin”, Ritanen-Närhi sanoo.

Ritanen-Närhen pihatien varressa olevaan kukkapenkkiin ei yllä kasteluletku, eikä hän ole kantanut penkkiin vettä kastelukannulla. Kukkapenkissä menestyvät parhaiten perinneperennat, kuten palavarakkaus, malva ja saksankirveli sekä virmajuuri.

Lue myös: Näin tunnistat hyvän kesäkukan – muista nämä vinkit!

Ohutlehtiset kasvit kärsivät enemmän kuivuudesta kuin paksulehtiset.

”Esimerkiksi begoniaa, petuniaa tai verenpisaraa ei auta jättää kastelematta”, Ritanen-Närhi sanoo.

”Pelargonia on taas sitkeämpi ruukkukasvi ja sen kanssa pääsee vähemmällä.”

Syyskukista esimerkiksi krysanteemi ei ole hirveän herkkä ja pärjää tavallisella kastelulla, kunhan sitä ei jätä suoraan auringonpaisteeseen.

Kuivuus puutarhassa talttuu kastelemalla.

3. Kuivuus ei ole vaarallista nurmikolle

Ritanen-Närhin naapurin nurmikko oli kirkkaan keltainen eikä siinä näkynyt elonmerkkejä, mutta Ritanen-Närhi ei ollut huolissaan naapurin pihan puolesta.

”En ole vielä koskaan nähnyt kasvussa olevaa nurmikkoa, joka olisi palanut niin poroksi, ettei se sateiden jälkeen olisi alkanut uudelleen kasvaa.”

”Nurmikon juuristo on syvällä ja elpymiskykyinen. Täytyy vain malttaa odottaa. Sateiden jälkeen naapurin nurmikko alkoikin taas vihertää.”

Jos haluat, että nurmikkosi muistuttaa väriltään golfkenttää, kannattaa sitä sadettaa. Samoin juuri asennettu siirtonurmikko tai siirtonurmikko, joka ei ole vielä juurtunut syvälle, kuivuu ja kaipaa sadetusta.

Jos säätiedotukset lupaavat hellettä, kannattaa nurmikko jättää tavallista pidemmäksi, jotta siinä on tarpeeksi yhteyttävää pinta-alaa.

Lue myös: Torju ekologisesti home ja tuholaiset puutarhasta – 8 luonnonmukaista vinkkiä

4. Kastele kunnolla

Eri kukat tarvitsevat eri määrän vettä. Varmista, että multa on märkä kastelun jälkeen eikä kostea vain pinnalta. Parhaiten se onnistuu, kun työnnät sormen multaan.

Parvekelaatikkoon voi mennä litra tai pari vettä.

Lue myös: Käytännön vinkit: hoida puutarhaa kuukalenterin mukaan

Vettä voi joutua kaatamaan kasveille parikin kertaa päivässä.

”Tietyt periaatteet ovat hyviä, kuten älä kastele päivällä, ettei vettä haihdu turhaan ja älä kastele loppukesästä illalla, ettei kasvusto jää kosteaksi ja etteivät sienitaudit leviä.”

”Totuus on kuitenkin se, että tällaisella säällä oikea aika on niin, ettei kasvi kerkeä nuutua kokonaan. Jos kasvi nuupahtaa jatkuvasti, kyllä se kärsii siitä. Kukat tipahtelevat ja kasvu häiriintyy.”

Nuupahtanut kasvikin voi vielä elpyä. Jos kasvi on päässyt rutikuivaksi, neuvoo Ritanen-Närhi nostamaan kasvin varjoon ja laakeaan vesiastiaan, josta kasvi saa imeä vettä.

5. Ota käyttöön kastelukikat

Kasvien kastelussa voi hyödyntää erilaisia apukeinoja.

Jos ei halua seistä perennapenkin vieressä letkun jatkona tuntikausia, voi penkkiin laittaa tihkukasteluletkun, joka tihkuttaa vettä letkun läpi. Yksi vaihtoehto on myös automaattikastelija, joka kärjet työnnetään multaan. Kun multa kuivuu, alkaa kastelija tiputtaa multaan vettä.

Kastelijan voi tehdä itse. Kastelupullon voi tehdä yksinkertaisimmillaan niin, että täytät pullon vedellä, otat korkin pois ja työnnät pullon multaan.

Lue myös: Puutarhanhoitaja lomalle – muista nämä 10 vinkkiä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 vinkkiä: Taltuta kuivuus ja pelasta puutarha ja kukat kesähelteillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.