Ilmoita puutarhasi Avoimet puutarhat -tapahtumaan – teemana keskeneräisyys!

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina pidettävä Avoimet puutarhat -tapahtuma etsii uusia puutarhoja. Voisiko sinun puutarhasi olla yksi uusista kohteista? Näin ilmoittaudut ja valmistaudut puutarhojen iloiseen kesätapahtumaan.

Tänä vuonna Avoimet puutarhat -tapahtuman teemana on ”Puutarha ei ole koskaan valmis, mutta aina kokemisen arvoinen”. Tapahtuma on rento ja hyväntuulinen, ja sillä halutaan lisätä puutarhassa puuhailemisen tuottama mielihyvää ja hyvinvointia.

Lue myös: Ekologinen puutarha on helppo perustaa

Perennaryhmä

Vuodesta 2012 järjestetty Avoimet puutarhat -tapahtuma on jo vakiintunut osaksi puutarhaharrastajien kesää, sillä viime vuonna kävijöitä oli peräti 60 000 – 550 eri puutarhassa.

Ilmoita oma puutarhasi tapahtumaan toukokuun aikana

”Puutarhan ei tarvitse olla täydellinen tai erikoinen tai edes valmis. Pääasia on ilo oma puutarhasta ja sen jakaminen kävijöiden kanssa”, sanoo Avoimet puutarhat -tapahtuman vastaava Heidi Wirtanen.

Monesti käy niin, että puutarhansa portit avannut emäntä tai isäntä saa vierailijoilta hyviä vinkkejä.

Miten avaan puutarhani?

Puutarha avataan luomalla puutarhaprofiili www.avoimetpuutarhat.fi verkkosivuille. Profiiliin kirjoitetaan lyhyt esittely puutarhasta ja ladataan 2–5 kuvaa.

Puutarhapöytä

Kuviksi kannattaa valita ainakin pari sellaista, jotka antavat yleiskuvan puutarhasta niin, että vierailija osaa päätellä, minkä tyylisestä puutarhasta on kyse. Kasvien lähikuvat ovat kauniita, mutta eivät kerro vierailijalle puutarhasta kovin paljon.

Täppää lisäksi osallistuminen teemapäivään. Tämä tehdään joka vuosi erikseen, näin profiili saa jäädä verkkosivuille, ja seuraavalla kerralla voit taas päättää, osallistutko sinä vuonna vai et.

Järjestäjät piilottavat verkkosivuilta pari viikkoa ennen teemapäivää ne puutarhat, jotka eivät osallistu sinä vuonna. Näin vierailijoita ei vahingossa eksy vääriin puutarhoihin.

Nettisivu toimii myös puutarhamatkailun ideapankkina, josta voi etsiä vierailukohteita muulloinkin kuin teemapäivänä. Puutarhaprofiilissa on nimittäin mahdollisuus ilmoittaa myös muita aukioloaikoja, esimerkiksi muoto ”Avoinna sopimuksen mukaan” on hyvin yleinen.

”Kannattaa ottaa huomioon, että vierailijoita voi tulla paljon ja että teemapäivänä puutarhojen odotetaan pitävän kiinni aukioloajoista. Tänä vuonna puutarhat ovat avoinna 1.7. kello 12–17. Vierailijoiden täytyy voida luottaa siihen, että kun he saapuvat paikalle, niin kohde on myös auki”, Heidi Wirtanen sanoo

Miten valmistaudun puutarhatapahtumaan?

Avoimet puutarhat -tapahtuma lähettää osallistuville puutarhureille tunnusviirin. Viiri on tarkoitus laittaa näkyvälle paikalle portin viereen, jotta vierailijat näkevät helposti minne suunnistaa. Kannattaa miettiä myös pysäköintipaikkoja ja ohjata autot vaikkapa lähellä olevalle parkkipaikalle. Jos puutarhasi on pieni, suunnittele reitti, jota kävijät voivat seurata yksisuuntaisesti ilman takaisin paluuta ja tungosta.

Vieraskirja on kiva, siitä voi seurata, kuinka paljon vieraita päivän aikana on ollut. Jos on alueita, minne vieraiden ei haluta menevän, ne voi rajata esimerkiksi narulla.

Puutarhatuoli

”Pääasia on ihmisten kohtaaminen iloisesti ja avoimesti. Jos jokin seikka ei mene ensimmäisenä vuonna aivan täydellisesti, niin seuraavana vuonna on jo viisaampi”, Heidi Wirtanen sanoo.

Älä siis ujostele, vaan avaa puutarhasi! Kuten ruotsalaiset sanovat: ”Kukaan ei ole vielä koskaan tullut pahalle mielelle siitä, että pääsee jonkun toisen puutarhaan.”

Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto, Kotipuutarha-lehti ja Svenska Trädgårdsförbundet.

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.