Häädä kirvat ja tuholaiset

Kuinka voi häätää ötökät ukonhattupenkistä, jos ei halua käyttää järeitä torjunta-aineita?

Ukonhattu viihtyy puolivarjoisassa, kosteutta pidättävässä maassa. Kasvi on myrkyllinen.

Kasvupaikallaan viihtyvä yksilö kestää yleensä tuhoeläinten hyökkäykset ilman, että sen elinvoima tai kukinta kärsii. Joskus kuitenkin terveeseenkin kasvustoon iskevät tuholaiset. Kirvat valtaavat kasvin nuput ja nuoret versot, punkit viihtyvät lehtien alapinnoilla.

Tuholaisten kukistamiseksi on tarjolla monenlaisia torjunta-aineita, myös saippuapohjaisia tuotteita ja luonnonmukaisessa viljelyssä sallittu pyretriinivalmiste. Käytä torjunta-ainetta käyttöohjeen mukaan ja muista hankkia myös tarvittavat suojaimet.

Karkota kirvat

Kokeile kirvoihin napakkaa vesisuihkua tai laimennettua mäntysuopaliuosta: 2 dl mäntysuopanestettä sekoitetaan 10 litraan vettä. Tasapainon saattaa palauttaa myös nokkosvesi: 1 kg tuoreita nokkosia liotetaan noin vuorokauden ajan 5 litrassa vettä.

Uusi mäntysuopa- ja nokkosvesikäsittely muutaman päivän välein.

Kotipuutarhurin ”litkut”: www.hyotykasviyhdistys.fi

Teksti: Paula Ritanen-Närhi

Avainsanat

Keskustelu

Asettamalla pihapiiriin pikkulintujen pönttöjä, niin saat takuuvarman tuholaistorjujan. Esimerkiksi sinitiaisen normaalipoikueelle tuodaan pönttöön ennen lentoonlähtöä vähintään 10500 toukkaa.
Vastaavasti talitiaispari jolla on kahdeksan keskenkasvuista poikasta, pyydystää noin tuhat hyönteistoukkaa päivässä. koko pönttöajan siis noin 19000 toukkaa. poikas aikana jopa 80-90% hedelmäpuita vaivaavista toukista.
Tervapääsky taas Englantilaisen tutkimuksen mukaan yksi pari pyydystää peräti 22000 lentävää hyönteistä. Muita tehokkaita pyydystäjiä ovat västäräkki, punarinta, leppälintu, pääskyt ja siepot jotka ruokkivat poikasiaan jokapäivä 02.00-21.30. katso siis pihapiiriisi sopiva pönttö malli ja torju tuholaiset luomusti.
Ps. Rakentamalla lepakkopöntön ja hyvällä tuurilla saat pihapiiriisi myös yösyöpön.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.