Huonekasvien lisäys

Monia huonekasvilajeja voi lisätä myös itse. Jotkut niistä lisätään rönsyistä, toiset latvapistokkaista. Jakaminen puolestaan on helpoin ja nopein tapa saada hyviä taimia.

Huonekasvien lisääminen pistokkaista ei ole vaikeaa. Ei ainakaan pelargonin, jonka pistokkaat juurtuvat varmasti. Myös monet köynnökset, kuten tuoksu- ja kultaköynnös sekä muratti ovat helppoja juurruttaa.

Latvapistokkaista lisätään esimerkiksi traakkipuut, kiinanruusu ja limoviikuna. Jos kirjovehka on venähtänyt liian korkeaksi, sen voi rohkeasti madaltaa ja pistää latvaversot hiekansekaiseen multaan. Jotkut lajit, kuten paavalinkukka, begonia ja soilikki, voidaan lisätä lehdistä tai lehdenpaloista.

Rönsylilja, aaroninparta ja kuparilehti tekevät rönsyjä, joista niitä on helppo lisätä. Kun rönsyt leikataan irti ja istutetaan multaan, juuret kehittyvät pikkutaimiin nopeasti. Uuden yksilön voi leikata emokasvista saman tien tai vasta juurtumisen jälkeen.

Esimerkiksi rönsyliljan pistokkaat muodostavat juuria yhtä hyvin vesilasissa kuin hiekkamultaan pistettyinä. Puhtaassa vedessä juurten muodostusta on helppo seurata ja istuttaa taimet ruukkuun sitä mukaa kun juuria ilmestyy.

Huonekasvien jakaminen sopii lajeille, joiden kasvutapa on tyveltä tiheä. Tuttuja helposti jaettavia lajeja ovat viirivehka, anopinkieli ja paavalinkukka.

Viirivehkat muodostavat paljon tyviversoja, joten siitä saa nopeasti jaettavaa. Kastele kasvi huolella edellisenä iltana, jolloin se kestää parhaiten käsittelyä. Ota kasvi ruukusta. Jaa versot sormin erottelemalla siten, että jokaiseen taimeen jää juuria ja lehtiä. Istuta taimet ruukkuihin ja kastele. Pidä multa tasaisen kosteana, kunnes taimet ovat juurtuneet.

Juurruta ja idätä pistokkaista lisää huonekasveja

Kotikukkien lisääminen pistokkaista vaatii vähän viitseliäisyyttä. Juurrutus onnistuu ilman erityisvälineitä, tarvitaan vain emokasvi, ruukku ja hiekansekaista multaa. Sopivin aika pistokkaiden ottamiseen on helmi-maaliskuu, jolloin nuoret versot lähtevät nopeasti kasvuun.

Pistokkaat leikataan emokasvista terävällä, puhtaalla veitsellä. Latvapistokkaaseen on hyvä tulla mukaan muutama nivelväli. Pistokkaan alimmat lehdet poistetaan, ja pistokas istutetaan tyvestään multaan siten, että niveltä jää mullan sisään. Lehtipistokkaat painetaan ruotia myöten multaan.

Pistokkaat juurtuvat lämpimässä ja kosteassa

Varmimmin pistokkaat juurtuvat pöytäkasvihuoneessa tai kasvukaapissa, jonka suojissa lämpöä ja kosteutta on helppo hallita. Jos sopivan kokoista kaappia ei ole saatavilla, voit rakentaa sen vaikka avohyllystä. Lämmön ja kosteuden säilyttävät verhot voi valmistaa läpinäkyvästä muovista.

Kasvukaapissa lämpö nousee helposti yli 20 asteen, mikä on sopiva lämpötila monien lajien itämiselle. Myös pistokkaat juurtuvat parhaiten lämpimässä ja kosteassa. Sijoita kaappi valoisaan paikkaan, jotta taimet eivät veny eivätkä kalpene.

Lue myös nämä viherkasvijutut:

Huonekasvien kastelu: viisi vinkkiä

Piristä kodin sisustusta vehreydellä: 10 helppohoitoista huonekasvia

Puhdista huono sisäilma – 10 myrkytöntä kasvia kotiin

Nappaa hoitovinkit: helpot mehikasvit sopivat näyttäväksi sisustuselementiksi

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huonekasvien lisäys

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X