Luonto

Jättiputki voi polttaa ihon rakoille – näin hävität haitallisen vieraslajin

Suomessa tavataan useita jättiputkilajeja, joista jokainen on haitallinen vieraslaji. Alun perin koristekasviksi tuodut jättiputket ovat levinneet puutarhoista luontoon, joten ne tulee hävittää tavatessa.

Jättiputki leviää siementensä avulla tehokkaasti ja uhkaa kotimaisia kasveja. Suomessa kasvaa kolme jättiputkilajia, joista yleisin on kaukasianjättiputki. Lisäksi tavataan persianjättiputkea ja armenianjättiputkea.

Lue myös: Pitääkö haitallinen vieraslaji poistaa kotipihasta ja voiko kasvattaja saada sakot? Asiantuntija vastaa

Jättienputkien tunnistaminen ei aina ole helppoa, sillä Suomessa kasvaa luonnostaan muitakin kookkaita sarjakukkaiskasveja, jotka puolestaan eivät ole haitallisia. Näitä ovat ukonputket, karhunputki ja väinönputki.

Näistä merkeistä tunnistat polttavan jättiputken

Jättiputket ovat reheviä ja kookkaaksi kasvavia sarjakukkaiskasveja, joiden kukintovarsi on yleensä 2–3 metriä korkea. Sopivalla kasvupaikalla kasvi voi kuitenkin kasvaa jopa 4–5 metriä korkeaksi. Jättiputkiin voi törmätä monissa paikoissa, esimerkiksi pelloilla, metsissä ja rannoilla.

Jättiputki kasvaa nimensä mukaisesti kotimaisia lajeja suuremmaksi.

Jättiputken varsi on karvainen ja läpimitaltaan jopa 10-senttinen, kun taas kotimaisella ukonputkella on paksuutta pari senttiä. Jättiputken varressa on lisäksi punaisia laikkuja.

Kasvin lehden ovat kookkaat ja liuskoittuneet ja voivat kasvaa lehtiruodin kanssa jopa kolme metriä pitkiksi.

Jättiputki kukkii kesä–elokuussa. Kasvin monihaarainen, kupera kukinto voi olla yli puoli metriä leveä. Kukat ovat valkoisia tai hennon vaaleapunaisia ja yhdessä kasvissa niitä voi olla jopa 80 000.

Kukittuaan kasvi kuolee. Se lisääntyy kuitenkin tehokkaasti siementensä avulla.

Torju jättiputki näin – suojaudu kunnolla

Jättiputkien torjuminen on hankalaa juuri niiden tehokkaan lisääntymiskyvyn takia. Jos kohtaat suuren kasvuston, voi olla parasta kutsua paikalle hävittäjä.

Torjunnassa on tärkeää suojautua kunnolla, jottei kasvin nestettä pääse iholle. Pukeudu haalariin, kumisaappaisiin, kumihanskoihin, hattuun ja kasvosuojaimeen, kun ryhdyt hävitystyöhön. Neste polttaa auringon valossa pahastikin päästessään iholle.

Helpointa jättiputken hävittäminen on silloin, kun kasvi on vielä kooltaan pieni. Sen lehdet muuttuvat kasvuvaiheessa jatkuvasti, mutta kasvin tunnistaa varresta. Pieni kasvi irtoaa maasta juurineen helposti vetämällä.

Kookkaan yksittäisen jättiputken voi hävittää kaivamalla sen juurakon maasta. Juurakko voi olla liki metrin syvyydessä. Jos onnistut hävittämään juurakosta noin puoli metriä, kasvi ei enää jaksa kasvattaa uutta vartta.

Jättiputki kasvaa nimensä mukaisesti kotimaisia lajeja suuremmaksi.
Lohjan kaupungin ympäristöyksikön ympäristöpäällikkö Risto Murto esitteli kitkettyjä jättiputkia kesäkuussa 2012. Suurikokoiset jättiputket ovat levittäytyneet Suomessa yhä laajemmalle.

Pienen jättiputkiesiintymän voi myös hävittää peittämällä. Tällöin kasvuston päälle levitetään musta valoa läpäisemätön ja repeytymätön muovi, joka jätetään paikoilleen kahdeksi vuodeksi. Korkeaksi ehtinyt kasvusto niitetään ennen peiton asentamista.

Torjunta-aineista glyfosaatti tehoaa hyvin jättiputkeen, joskin suuriksi ehtineille kasveille torjunta-aineet ovat tehottomampia. Torjunta-ainepitoisuuden on oltava riittävän korkea, jotta sen teho riittää nitistämään kasvin, muttei liian korkea, jottei kasvi joudu sokkiin. Jos kasvi joutuu sokkiin, torjunta-aine ei pääse kulkemaan kasvisoluissa. Noin 5-prosenttinen liuos on hyvä valinta.

Näin hoidat jättiputken aiheuttamaa palovammaa

Jättiputkesta irtoaa iholle nestettä, joka aiheuttaa auringon kanssa reagoidessaan palovamman. Lievää palovammaa voi hoitaa kotona suihkuttelemalla viileällä vedellä ja pitämällä kohdan puhtaana. Palokohdan voi tarvittaessa suojata taitoksella. Jos kipu on kova, särkylääkkeestä voi olla apua.

Jättiputken uhriksi joutunut pikkulapsi kannattaa aina viedä lääkäriin, samoin aikuinen, jos vamma on paha.

Lähteet: Vieraslajit, Ympäristö.fi, Maa- ja kotitalousnaiset, työterveyslääkäri Toni Vänni

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jättiputki voi polttaa ihon rakoille – näin hävität haitallisen vieraslajin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.