Kuolanpioni on kestävä perenna

Kuolanpioni on yksi kestävimmistä ja varhaisimmista pionilajeista.

Kuolanpioni (Paeonia anomala) on nimensä mukaisesti kotoisin Kuolan niemimaalta, joten se menestyy Suomessakin maan pohjoisia osia myöten.

Kuolanpionin kukinta alkaa maamme eteläosissa usein jo toukokuun loppupuolella. Koska liilanpunaiset kukat ovat yksinkertaiset ja kevyet, sateet eivät pieksä niitä maahan eivätkä kukat homehdu.

Kuolanpionin siemenet itävät helposti ja se alkaa kasvaa pienestäkin juurenpalasesta. Kuolanpioni ei ole myöskään kasvupaikan suhteen yhtä vaativa kuin jalopionit. Se menestyy jopa ajoittain märässä maassa ja kukkii varjossakin.

Kukinnasta tulee kuitenkin komein aurinkoisella tai vain osittain varjoisalla paikalla. Ilmavaa ja keski- tai runsasravinteista kasvualustaa kannattaa varata noin puolen metrin verran, sillä kuolanpioni on roteva ja isohkolehtinen.

Lähde: Puutarhaliitto

Keskustelu

Minulla on kuolanpionia perennapenkissä. Ihan nätin näköinen perenna, eikä sitä tarvitse tukea. En ole tiennyt, että se kasvaa pienestäkin juurenpalasesta. Minun pionit on kasvatettu siemenistä.

Ilmankos minäkin olen saanut pionini siemenestä kasvatettua. Nyt se sinnittelee kukkimaan jo näin aikaisin. Itse olen kutsunut sitä Lapin pionin nimellä, mutta samasta kukasta lienee kysymys.

Tuollaisia pioneja hankin minäkin! Näitä saa varmasti puutarhaliikkeistä kautta maan? En ole tuollaista pionia ennen nähnyt mutta nyt yritän hankkia sen jo pikipuolin!

Jos tänävuonna siemntää tai laittaa juurakon – kukkiiko se vasta ensi vuonna sitten?

Kylvin ystävältä saamani siemenet yhtenä kesänä. Seuraavana kesänä kasvoi lyhyet varret. Seuraavana kesänä vähän pitemmät. Vasta neljäntenä kesänä tuli kukkia. Sen jälkeen kukkia on ollut joka kesä. Helppo kasvi!!

Kommentoi juttua: Kuolanpioni on kestävä perenna

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X