Liljat hurmaavat pitkään

Lilja

Syksyn trendikkäimpiä leikkokukkia ovat liljat. Niiden näyttävät kukat kestävät maljakossa pitkään.

Lasiterassin pöydällä kukkii kimppu vaaleanpunaisia orient-liljoja. Viileys ei niitä haittaa, päinvastoin, kukat ovat pysyneet upeina pitkälti toista viikkoa. Ilmassa leijuu huumaava tuoksu.
Liljat ovat vanhoja leikkokukkia, mutta nyt ne ovat löytäneet tiensä kotiemme arkeen. Vaikka yksi liljanoksa maksaa enemmän kuin moni muu leikkokukka, se kestää pitkään.

Liljat ovat kauneimmillaan yksittäin tai muutaman oksan ryhmissä. Perinteiset liljavaasit ovat korkeita ja levenevät suuaukkoa kohti. Korkeajalkainen lattiamaljakko on hyvä hankinta. Siihen mahtuu kokonainen kimppu liljankukkia.

liljaValkoliljat ja orient-liljat tuoksuvat voimakkaasti. Jopa niin voimakkaasti, että tuoksu saattaa aiheuttaa oireita astmaatikoille. Ilmava tila, kuten lasitettu terassi tai parveke, on silloin tuoksuvalle liljakimpulle erinomainen sijoituspaikka.

Aasialaiset värililjat ja niin sanotut LA-liljat eivät tuoksu. Tietoa eri liljalajikkeiden tuoksuvuudesta tai tuoksuttomuudesta kannattaa kysyä kukkamyyjältä.

4 vinkkiä

lija

1. Leikkaa kukkiin uusi imupinta terävällä veitsellä ja poista varresta lehtiä niin, etteivät ne ulotu maljakkoveteen.
2. Asettele kukat maljakkoon puhtaaseen, viileään veteen, jossa on leikkokukkavirkistettä. Lisää vettä parin päivän välein.
3. Leikkaa pois liljan heteet heti kukkien avauduttua. Jos siitepölyä varisee liinalle, se lähtee parhaiten pois kevyesti harjaamalla.
4. Vie liljat yöksi viileään, jotta kukintaa kestää pitkään. Kuihtuvat kellot voit leikata pois yksitellen.

Puhdas ja jalo

Liljat (Lilium) ovat koristekasvisuku, johon kuuluu noin 90 lajia. Liljoilla on ruohovartinen verso, joka kehittyy maanalaisesta sipulista. Sipulit ovat kuorettomat, siksi ne nahistuvat helposti. Liljoja kasvatetaan leikkokukiksi, ruukuissa ja puutarhassa.

Liljoihin yhdistetään hyveitä arvokkuudesta puhtauteen ja jalouteen. Lisää lajikkeita kehitellään koko ajan, myös mietotuoksuisia orient-liljoja.

Lähteet: Kasvien maailma (Otava), Kotimaiset Kasvikset ry ja Kauppapuutarhaliitto ry

Avainsanat

Keskustelu

Liljat ihania. Kasvata niitä pihassa sekä penkissä
että isoissa ruukuissa, yhdessä alkukesästä kukkivien
matalien kasvien seassa. Elokuussa kukkivat sitten
nekin.

Yllätyin, miten vaatimattomalla (lue: laiskalla) hoidolla liljat kukkivat. Vaikka omat liljani ovat lähes unohdettu kesän aikana – mitä nyt joskus olen roiskaissut vettä niiden juurille – ne jaksoivat kukkia upeasti.
Lienekö lajeissa eroja, en tiedä, mutta keltaliljat ja ruskoliljat pärjäävät Suomen kesässä hyvin.

Onko muilla kokemuksia vaativista lajeista?

Liljat on ihania maljakossa, kauniita, ylväitä ja kestäviäkin. Heteet kyllä kannattaa leikata pois, sillä ne varistavat pölyään todella tehokkaasti ja varsinkin silloin, kun kukka alkaa olla kukkinut ja yrittää varovasti siirtää maljakkoa pois.

Kaunis kukka, mutta parempi on hankkia vaasiin aasialainen lajike. Valkoliljat ovat kauniita, mutta tuoksu niin voimakas.

liljat olisivat ihania mutta millä saa liljakukot pois oma liljakasvatukseni loppui kun en jaksanut taistella niiden kanssa upotin niitä joka aamu fairiveteen silti ne vei voiton ei niihin myrkyt tehoa ei niitä ennen ollut keisarikruunuissa nyt niitä on kaikissa liljoissa tuontitavaraa varmaan

Itse olen nyppinyt liljakukkoja käsin ja yrittänyt pitää kasvupaikan suhtkoht ilmavana. Viime kesänä ei liljakukkoja ja niiden toukkamönjää liljoissa ollut, tänä kesänä taas nyppiminen ja nitistäminen on ollut päivittäistä. Liljakukkoja liljoissani ollut ollut parinkymmenen vuoden aikana vaihtelevasti. Ruskolilja taitaa olla lijakukkovapaa.

Kommentoi juttua: Liljat hurmaavat pitkään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X