Metsäpuutarhaa raivaamassa

Kannan syleittäin tuoksuvia syvänvihreitä kuusen- ja lehtipuiden oksia raivatulta metsäalueelta kostean metsänotkelman täytteeksi.

Kasasta tulee valtava, mutta siitä se painuu ajan kanssa. Metsiköstä on raivattu melkoinen määrä puita, ja alueelle voi vähitellen alkaa istuttaa metsäpuutarhaa.

Kun puut on karsittu ja viety pois, siivoamme ja haravoimme saman tien. Rhododendron, pähkinäpensas, punalehtiruusu, kielo, kevätesikko, lehtosinilatva ja linnunsilmä saavat pian muuttaa uuteen kotiinsa.

Innostun paikan tarjoamista aivan uudenlaisista mahdollisuuksista ja etsin netistä tietoa metsäpuutarhoista. Metsässä kaivon takana sijaitseva, kymmenen metriä pitkä ja kolme metriä leveä kivikko on ihanteellinen metsäisen kivikkotarhan pohjaksi.

Kivikosta paljastuu kaatopaikka

Kivikko vaikuttaa ensisilmäyksellä luonnon aikaansaannokselta, mutta suurissa kivissä on porattuja reikiä. Ne on siis kuskattu metsään talon rakennuksen yhteydessä 20-luvulla. Siihen aikaan tehtiin töitä mies- ja hevosvoimin, joten urakka on ollut melkoinen.

Siivosin kaatopaikkana käytetyn kivikon ensimmäistä kertaa viisi vuotta sitten. Tuskinpa roskia kivenkoloihin tunkenut henkilö on osannut kuvitella, että ne kaivellaan vuosikymmenten päästä esiin ja tilalle istutetaan kukkia!

Kivenkoloihin sullottu historiallinen aines seitsemänkymmentäluvulta kertoo arkista tarinaa talon elämästä. Hyvin säilyneet muovikassit ovat pullollaan lenkkimakkaran muovikääreitä, jogurttipurkkeja, aromatupakkapusseja, sinappipurkkeja, pattereita ja pullonkorkkeja. Vastaavia aarrekätköjä löytyy tontilta aina vain lisää.

Lammikosta vesiaihe

Kuusikon reunassa  kaivon lähellä on pieni lammikko kivien välissä. Lammikosta saa vesiaiheen suurentamalla sitä hiukan.

Maaperä on läpeensä kostea, joten vettä löytyy paikalta varmaan enemmänkin. Lammikon vieressä suuren kiven päällä on auringon kivikkokasveille avara paikka. Pääsen istuttamaan kukkia heti kun paikkaa asuttaneiden vattujen ja pajujen juuret on kaivettu ylös ja maa siivottu rikkakasveista. Ehkä jotain jo nyt syksyllä? Juurien kaivaminen maasta ja kivien koloista ei ole ihan kevyttä hommaa.

Saunan takaa mustasta mullasta nousee kastematoja joka talikollisella. Nokkonen, paju ja mesiangervo ovat hallinneet tätäkin paikkaa jo tarpeeksi kauan. Kun metsikkö, saunantakunen, raivattu risukko ja marjapensailta vapautunut alue liitetään puutarhaan, on kasvuala lisääntynyt mukavasti.

Päämääränä on saada kaikki piha-alueen epämääräiset risukot, kivikot ja joutomaat hallintaan. Kaadan vesurilla vattuviidakon lammen takaa. Isää naurattaa, kun kerron putsanneeni alueen vatusta: sieltä ne keväällä taas nostavat päätään. No enhän minä ihan niin lopullisesti luullutkaan niistä päässeeni.

Eksoottinen ruostekukka ja päivänhattu kukkivat viimein. Lilat leimukukat ja kultapallot huojuvat pitkien varsien päässä. Tarhapiisku on vielä nupullaan. Kannan kohmeisin käsin verenpisarat sisään yöksi ja kerään taskulampun valossa viimeiset kesäkurpitsat pois yöhallan tieltä.

Valkoinen leimu ja helminukkajäkkärä hohtavat kylmästä ja pimeästä. Ei vielä yöpakkasta, eihän? Rakkaiksi tulleet valkoiset ruusubegoniat ilahduttavat minua sisään mennessä. Olettehan tekin siinä vielä huomenna!

Kuvat: Matti ja Kaisi Koivumäki

Avainsanat

Keskustelu

Mukava lueskella metsäpuutarhasi raivauksesta. Oman puutarhani on kokonaan neljänkymmenen vuoden kuluessa rakennettu vanhalle laidunmaalle. Kun hankimme tontin kotiamme varten kasvoi laitumella yksi ”lehmänpuskema” koivu, josta olemme joutuneet puolet katkaisemaan lahonneena ja yksi iso kuusi. Muuten oli vain onkivavan vahvuisia haapoja ja koivuja puron rantamalla. Nyt on suuret puut ja metsäpuutarhaa, suojapuita ympärillä ja lampi lumpeineen. Kahden hehtaarin pihapiirin hoito on antanut kuntoilua ja iloa kaikkina vuosina. Hyvää jatkoa raivauksille.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.