Luonto

Muniiko hirvikärpänen ihmiseen? Mursimme hirvikärpäsiä koskevat myytit

Hirvikärpänen on metsänkävijän riesa loppukesästä aina pakkasten tuloon saakka. Selvitimme, mitkä hirvikärpäseen liittyvät uskomukset ovat totta ja mitkä tarua.

Hirvikärpänen on noin 5–7 milliä pitkä, litteä, mutta vantteran näköinen hyönteinen. Moni marjastaja ja sienestäjä saa tuntea nahoissaan, että hirvikärpästä ei noin vain hätistetä, vaan se tunkeutuu sinnikkäästi vaatteiden sekaan ja iholle.

Pitävätkö yleiset väitteet paikkansa? Otimme selvää.

Hirvikärpänen munii ihmiseen

Hirvikärpäset eivät muni lainkaan. Sen sijaan hirvikärpäset etsivät syksyllä isäntäeläimen, joka on yleisimmin hirvi. Hyönteiset pesivät hirven turkissa ja käyttävät sen verta ravintonaan. Talven aikana ne tuottavat jälkeläisiä, joiden munat kehittyvät naaraan sisällä.

Naaras synnyttää eläviä toukkia, jotka koteloituvat heti syntymän jälkeen. Kotelo putoaa maahan, ja ilmojen lämmettyä siitä kehittyy aikuinen kärpänen. Kuoriutuminen tapahtuu loppukesällä ja syksyllä.

Hirvikärpänen on loppukesän ja syksyn riesa metsänkävijälle.

Hirvikärpänen voi lentää pitkiäkin matkoja etsiessään isäntäeläintä

Hirvikärpänen on huono lentäjä, joten sen toimintasäde on yleensä vain muutaman kymmenen metrin mittainen. Kun kärpänen on löytänyt sopivan isännän, se pudottaa siipensä ja pesii.

Hirvikärpänen voi pesiä päänahkaan

Hirvikärpänen ei pesi ihmisessä, vaan lähes yksinomaan hirvessä. Yhdessä hirvessä voikin pesiä kerralla jopa tuhansia kärpäsiä. Kärpänen voi kuitenkin ihmiseen törmättyään erehtyä ja pudottaa siipensä, jolloin se ei pääse jatkamaan matkaa.

Hirvikärpänen käyttää ihmistä ravintonaan

Kärpänen ei pysty hyödyntämään ihmisverta ravintonaan. Se voi kuitenkin maistaa ihmisverta, jolloin se pistää ihoon imukärsällään. Pistokohtaan syntyy usein kutiseva paukama.

Vaalea pukeutuminen karkottaa hirvikärpäsen

Hirvikärpänen on loppukesän ja syksyn riesa metsänkävijälle.
Tiivis verkkopaita auttaa suojautumaan.

Joidenkin kokeiden mukaan vaaleat värit voivat karkottaa hirvikärpäsiä tummia tehokkaammin, mutta tästä ei ole täysin pitävää näyttöä. Myös voimakkaiden hajusteiden uskotaan auttavan hirvikärpästen karkottamisessa.

Paras suoja syntyy kuitenkin oikeanlaisesta eli tarpeeksi peittävästä pukeutumisesta. Hirvikärpäseltä kannattaa suojautua tiiviillä, liukaspintaisella vaatetuksella ja hyttyshatulla. Hyttyshattuja myydään retki- ja eräliikkeissä.

Kärpäsiä voi estää pääsemästä iholle kiinnittämällä vaatteiden hihoihin ja kaula-aukkoihin kaksipuolista teippiä. Näin hirvikärpäset jäävät teippiin kiinni.

Hirvikärpänen ei kuole saunassa

Kärpänen kestää hyvin kuumuutta ja jopa vettä. Siitä ei siis ole apua, että laittaa hirvikärpäsillä kyllästetyt vaatteensa pesuun. Paras tapa hirvikärpäsen tappamiseen on tiukka puristus kynsien välissä. Myös pakkanen tappaa hirvikärpäset.

Hirvikärpäselle voi allergisoitua

Pitää paikkansa. Hirvikärpäsen pisto voi aiheuttaa hyttysen pisto kutisevamman paukaman, joka vaivaa jopa kuukauden päästä. Paukaman ympärille voi kehittyä ihottumaa. Allergisoituminen tapahtuu yleensä, kun hirvikärpäset ovat pistäneet tarpeeksi monta kertaa.

Tällöin on parasta suojautua hirvikärpäsiltä hyvin, tai jos oireet ovat erityisen voimakkaat, pysyä metsästä kokonaan pois hirvikärpäsaikana.

Lähteet: Evira, Hyönteismaailma, Luonnonvarakeskus, Suomen luonto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muniiko hirvikärpänen ihmiseen? Mursimme hirvikärpäsiä koskevat myytit

Hirvestäjä

Hirvikärpänen kestää pakkasta noin kymmenen astetta.
Huomaa siis metsässä pakkasta mainittu määrä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.