Hilloa, kransseja ja koristeita – 3 ideaa, mitä voi tehdä pihlajanmarjoista
Pihlajanmarjoja voi käyttää niin hilloissa, myslisekoituksissa kuin leivonnassakin. Myös syksyisten koristeiden tekemiseen se sopii hyvin. Katso myös ideat muiden kotipihan syysmarjojen hyödyntämiseksi!
Kotipihlaja Sorbus aucuparia on kaunis puu tai monirunkoinen kookas pensas, joka koristaa valkoisin kukin kevättä ja värittää syksyn punaiseksi pihlajanmarjoilla.
Moni jättää pihlajanmarjat hyödyntämättä niiden kirpeän ja happaman maun vuoksi, mutta pihlajanmarjat ovat varsinaista lähellä kasvatettua superruokaa. Pihlajanmarjat sisältävätkin runsaasti C-vitamiinia, flavonoideja ja beetakaroteenia.
Marjojen maku vaihtelee, joten kannattaa rohkeasti testata, löytyisikö lähimetsästä maistelukelpoisia yksilöitä. Kirpeys pehmenee myös ensimmäisten pakkasöiden vaikutuksesta. Marjoja voi kuivata, hillota, pakastaa tai keittää mehuksi.
Lue myös: Pihlajanmarja on terveyspommi – näin hyödynnät sitä ruoanlaitossa
1. Komea pihlajanmarjakranssi
Tarvitset: pajunvitsoja, koivunoksia, joustavaoksaisen pensaan oksia, puolalankaa tai ohutta metallilankaa, marjaisia oksia pihlajasta tai koristearoniasta
Taivuta kranssipohja taipuisista oksista. Kiepauta oksat kiepiksi ja sido puolalangan avulla kranssirenkaaksi.
Vahvista kieputtamalla puolalankaa renkaan ympärille.
Leikkaa pihlajanmarjanippuja irti oksista. Sido niitä puolalangalla kranssipohjaan. Varo irrottamasta marjoja.
Mitä reilummin käytät pihlajanmarjoja, sitä muhkeamman kranssin saat.
Sido kranssipohja täyteen marjoja, tee ripustuslenkki ja laita koristeeksi oveen.
Lue myös: Taivuta rautalangasta pihlajanmarjakranssisydän
2. Raikas pihlajanmarjahillo
Tarvitset: 700 g pihlajanmarjoja, 450 g sokeria, 0,5 dl vettä
Riivi pihlajanmarjat irti tertuista, puhdista ja pese ne.
Laita pihlajanmarjat ja vesi kattilaan, keitä hetki. Lisää sokeri ja murskaa marjat.
Pihlajanmarjat sisältävät itsessään pektiiniä, joka hyytelöittää, joten sokeriksi kelpaa tavallinen kidesokeri, hyytelösokeria ei tarvita.
Keitä, kunnes seos on sopivan paksua. Hillo paksuuntuu vielä jäähdyttyään.
Kaada hillo siivilään ja painele siivilän läpi, jos haluat siivilöidä kuoret ja siemenet pois. Näin saat hillosta hienojakoista ja sileää.
Valmista hilloa tulee noin 6 dl.
3. Kaunis asetelma pihlajanmarjoista ja koristeomenista
Kerää koristeomenan pieniä omenia ja pihlajanmarjoja. Koristeomenista saat yksinkertaisen kranssin, kun työnnät tukevasta, noin 1,2-1,5 mm vahvuisesta teräslangasta omenoita läpi ja sidot syntyneen marjanauhan renkaaksi.
Yhdistä lämpimän oranssinsävyisiä krysanteemeja punaisten marjaoksien ja kuivien heinänkukintojen kanssa rennoksi asetelmaksi.
+ Hyödynnä myös muita syksyn marjoja: orapihlaja, happomarja, villiruusu ja lumimarja
Orapihlaja koreilee syksyllä punaisilla marjoilla. Riisu oksasta pois lehdet ja pitkät piikit, ja saat niistä kauniita marjaoksia kimppuihin, asetelmiin ja kransseihin. Kranssipohja syntyy nopeasti taipuisista oksista. Niputa ja kiedo oksat renkaan muotoon ja vahvista puolalangalla.
Happomarjaa koristavat syksyisin kauniin punaiset marjat. Muutama oksa maljakossa tai pullossa riittää yksinkertaiseksi asetelmaksi. Varo kuitenkin salakavalia piikkejä.
Myös piikikkään villiruusun kiulukat ihastuttavat pisaramuodolla. Kiulukat ovat kovat ja kestävät hyvin koristekäytössä.
Lumimarjan valkoiset marjat enteilevät kylmää. Marjat säilyvät varsinkin kuivina syksyinä kauniina pitkälle alkutalveen. Lumimarja kestää hyvin myös maljakossa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hilloa, kransseja ja koristeita – 3 ideaa, mitä voi tehdä pihlajanmarjoista