Puutarhan kesä tallentuu valokuviin

Käydessäni läpi tämänkesäisiä puutarhassa otettuja kuvia, ihmettelen kuinka monta kukkaa ja kuinka paljon kauneutta tähän kesään on taas mahtunut.

Valokuvat auttavat muistamaan asioita, jotka ovat jo ehtineet asettua kodikkaasti tajunnan perukoille.

Mielen syvyyksissä kukkii. Kuvat tallentuvat muistiin vaikkei kamera olisikaan käsillä. Sieltä niitä on ehkä vaikeampi kaivella esiin katseltavaksi kuin valokuva-albumeista, mutta tallessa ovat.

Olen haalinut mieleni laarit täyteen kukintaa ja viserrystä pitkän talven varalle:

Kevätlinnunsilmän, kulleron, kevätvuohenjuuren ja esikon keltaista, narsissin huumaavaa tuoksua, auki rullaantuvien koivunkorvien ja vuorenkilpien viheriää sekä lämpimiä kesäsateita.

Läpikuultavia mustikankukkia, joita halla ei voi viedä, kaikkea pientä ja herkkää vaaleanpunaista: kaunokaisia, pikkusydämiä, vuorenkilven nuppuja, tulppaaneja, ukkosenvioletteja kurjenmiekkoja, orvokkeja kaikissa väriyhdistelmissä, helmihyasintin, lemmikin ja kevätkaihonkukan sineä.

Kastepisaroita aamuisilta lupiinin lehdiltä, luumun-, omenan- ja kirsikankukkia, kielon kaartuvia kelloja, rentoja ja meneviä akankaaleja, mehukkaita punaraitaisia raparperinvarsia, pilkullisia rastaanmunia ja lammella uivia pörröisiä telkänpoikia,

Sylyksittäin säihkyvänvalkeita juhannusruusuja, vaaleanpunaisia ja tummanpunaisia ruusuja, hattarapilviä, lempeää kesätuulta, akilleijoja, lehtosinilatvoja, päivänkakkaroita, sormustinkukkia, neilikoita, suopayrttejä, ilta-auringon oransseja ruskoliljoja, joutsenen lentoa, hyönteisten surinaa ja hurinaa, ukontulikukkia, ritarinkannuksia, ruusubegonioita… Kaikkea, joka lajia.

Kesä on ollut avokätinen ja ihmeellinen. Kaikki on ollut parasta ja kaikista ihaninta. Mutta kesästäkin on hyvä välillä levätä.

Jos elämää ajattelee kirjana, on tuleva talvi taas valkoinen, selkeä kirjoitussivu kesän värikkään kuva-aukeaman jälkeen. Tekee hyvää mietiskellä näkemäänsä ja antaa silmän levätä väreistä.

Talvea taas mietin. Ei, ei tarvitse tulla vielä! Pitäisi tässä vielä ehtiä kaikenlaista…

Kuvat: Matti ja Kaisi Koivumäki

Avainsanat

Keskustelu

Kuvaan kukkapenkkini ja tallennan kuvat tietokoneelle. Siinäpä se talvenselkä taittuu kun miettii mitä mihinkin koloon istutan uutta tai vaihdan jonkun perennan tai pensaan paikkaa.Niin ja niissähän se silmä samalla lepää, kukkien kauneudessa.

Ihania kukkasia Sinulla Kaisi, näin minäkin otan paljon kukka kuvia, niitä on talven aikaan kiva katsella . Nämä Kotilieden sivut on idearikkaita ja runsaita , kiitos kaikille jotka kuvia ja juttuja lähettävät. Pian tässä ollaan vauhdilla menossa valoon päin. hyvää joulua Kaikille kukka ystäville.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.