Puutarhan uudisraivaus

Viime viikko oli hurjaa tuulta, ukkosen jyrinää, ja jatkuvaa sadetta. Kaatosade sai puutarhan lähes tulvimaan.

Syksy maalaa maisemaan joka päivä hiukan lisää keltaista. Se on alkanut tehdä muutostöitään puutarhassa oikein urakalla. Me myös.

Piha on todenteolla avartunut viime päivinä. Ikivanhat, vuosikausia huonosti marjoneet viinimarjapensaat on nostettu ylös. Ensimmäiset kiskoimme ylös vanhan Opel-farmarimme vetokoukulla. Köysi puskan ympärille ja maltillisesti kaasua.

Loput pensaista olivat sen verran vaikeissa paikoissa, että oksasakset, lapio ja rautakanki sopivat paremmin työvälineiksi. Salaisissa päiväunissani haaveilen omasta kaivurista, puutarhan monitoimikoneesta, ihmemies Macgaivurista, joka tekisi puutarhasuunnitelmistani totta nopeaakin nopeammin.

Yhtä hyvin voisin toivoa kaiken hoituvan ajatuksen voimalla. Talikko käteen vaan ja aarit ympäri ajan kanssa.

Marjapensaiden takana piilotellut vatunvarsien ja heinän valtaama aluekin saadaan vihdoin liitettyä puutarhaan. Näkymä kaivolle on auki, edessä olleet pajut ja lepät on kaadettu.

Puutarhan takana olevaa kuusimetsää on harvennettu ja kuivat alaoksat karsittu, nyt valo virtaa kauniisti metsän läpi pihaan. Kun tulevaisuudessa kaadamme paikalta lisää kuusia, menestyisivät niiden tilalla kivisessä ja kosteassa kuusikon pohjassa ehkä alppiruusut.

Suunnitellessani uuden alueen istutuksia tuntuu siltä, ettei juuri mikään ole puutarhassa kohdallaan. Vähän kuin remontoidessa. Kun muuttaa yhden asian alkaa kaikki muu alkaa näyttää nuhjuiselta.

Tulevat siirrot mietin huolella. Tiedän jotakuinkin mitä haluan, mutta ajatus pitää selkeyttää, jotten joudu kantelemaan kasveja turhaan edestakaisin. Saunan päädyssä olevan tuomen kohtalo on mietinnän alla. Tahtoisin avata koko alueen aurinkoiseksi.

Vesuri kädessä touhutessani ja herukkapensaiden juuria rautakangella vääntäessäni alkavat syksyn ensimmäiset sorsapyssyt paukkua. Ei kestä kauaa kun hätääntyneet sorsat alkavat lentää vesistöltä toiselle pihamme yli. Toivotan ne tervetulleiksi pienoiselle pihalammellemme, mutta ne jatkavat matkaa. Ja kohta paukkuu taas.

Työt lopetettuani katson portailta ihmeellistä lentonäytöstä. Sudenkorento raahaa sitruunaperhosta ilmojen halki ympäri pihaa.

Kuvat: Matti ja Kaisi Koivumäki

Avainsanat

Keskustelu

Kivalta näyttää… vaikka kuvassa näyttää tulevan vettä kaatamalla! Kovasti olette tehneet pihan eteen töitä ja saaneet paljon aikaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.