Talviomenoita kerätään nyt puista

Syksyn kääntyessä kaamokseksi on omenatarhoilla käynnissä vuoden vilkkain sesonki. Meillä eniten viljelty omenalajike Lobo on nyt parhaimmillaan.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan, että Loboa riittää kaupoissa aina joulukuulle asti.

Myöhään kukkivana lajikkeena Lobo selvisi hyvin keväthalloista. Aroma- ja Amorosa- talviomenat sen sijaan ovat kärsineet jonkin verran kukinnanaikaisista halloista, mikä on hieman pienentänyt niiden satoa.

Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Lobo ja muutamat muut lajikkeet kehittävät kypsyessään ympärilleen ohuen, kiiltävän vahakerroksen, jota ei kannata säikähtää. Kyseessä on omenan luontainen vaha, joka suojaa hedelmää ja osaltaan varmistaa sen säilymisen hyvänä varastoinnin aikana.

Vahan takia omenaa ei myöskään tarvitse kuoria, vaan sen voi huoleti syödä kuorineen. Pelkkä pesu puhtaalla vedellä riittää.

Tuoksuvat, tummanpunaiset Lobot ja muut talviomenat ovat terveellisimmillään tuoreina. Omena on tärkeä vitamiinien, kivennäisaineiden, liukenevien ravintokuitujen ja flavonoidien lähde ruokavaliossamme. Omenan energiasisältö on melko pieni, vaikka se muiden hedelmien tapaan on sokeripitoinen ja monet lajikkeet maistuvat makealta.

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto
Kuva: Norman Ojanen

Avainsanat

Keskustelu

Jos olisin odottanut talviomenoiden poimimisen kanssa tähän asti, olisi joutunut tyytymään pudokkaisiin. Tuulisella pihalla on toimittava ajoissa. Ja lempitalviomenani ovat Åkerö ja Wealthy.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.