Puutarha

Vuoroviljely kotipuutarhassa tuottaa parhaan sadon – näillä ohjeilla onnistut

Kasvien viljelykierto on ikivanha tapa pitää yllä maan kasvukuntoa, rakennetta ja ravinteiden tehokasta hyötykäyttöä. Viljelykierto auttaa myös pitämään rikkaruohot ja kasvintuhoojat kurissa.

Vuoroviljely kannattaa ottaa käyttöön kotipuutarhassa – vaikka viljelmä olisi pieni tai kasvatat perunat, juurekset ja muut kasvikset lavankauluksissa.

Lue myös: Torju ekologisesti home ja tuholaiset puutarhasta – 8 luonnonmukaista vinkkiä

Vaihtele vähintään kasvien paikkoja vuosittain tai noudata tarkempaa kiertoa, jossa maa saa välillä kerätä lisävoimia.

Vuoroviljely kotipuutarhassa ja kasvimaalla

Tarkasti suunniteltu ja toteutettu kasvien viljelykierto pitää yllä maan kasvukuntoa, rakennetta ja ravinteiden tehokasta hyötykäyttöä.

Luomuviljelmän viljelykierrossa eri peltolohkoilla vaihtelevat ravinteita maahan tuovat ja niitä kuluttavat kasvit sekä syvä- ja matalajuuriset kasvit. Tämä vaikuttaa maan rakenteelliseen viljelykuntoon.

Viljelykierto auttaa pitämään rikkaruohot ja kasvintuhoojat kurissa. Jos kasvusto on yksipuolinen, se on hyvin riskialtis kasvitaudeille ja -tuholaisille sekä tiettyjen rikkakasvien leviämiselle.

Lue myös: Kasvihuone kotipihalle – nämä asiat haluat tietää ennen kasvihuoneen hankintaa

Jos mahdollista, noudata vuoroviljelyssä neljän vuoden kiertoa

Vuoroviljelyssä kannattaa noudattaa vähintään kolmen vuoden kiertoa, mutta neljäs vuosi tuo kiertoon paljon lisäarvoa.

Voit aloittaa viljelykierron mistä tahansa kasvukaudesta, mutta hyödynnä viljelykasvien erilaiset ravinteiden tarpeet.

lanttu
Toisena vuonna kannattaa viljellä  kohtuulliseen ravinnemäärän tyytyviä juureksia, kuten esimerkiksi lanttua (kuvassa) ja punajuuria.

Näillä ohjeilla kasvatat puutarhasi kasvikset luonnonmukaisesti

Kotipuutarhassa kannattaa suosia luomuviljelyä. Sadon määrä ei ole tärkein vaan laatu ja puhtaus. Hyvin organisoidulla viljelmällä sadosta on myös taloudellista hyötyä.

Luomuviljelyssä kasvitauteja ja -tuholaisia ei tarvitse torjua, sillä ne ehkäistään jo ennalta huolehtimalla maan kasvukunnosta ja kasvien puolustuskyvystä.

Jos torjuttavia tuholaisia esiintyy, turvaudu kasveista itse uutettaviin torjunta-aineisiin, kuten nokkosista tehtyyn kirvojen torjuntaveteen.

Kasvimaan tai laatikkoviljelmän maanparannukseen kannattaa käyttää oman puutarhan kompostimultaa. Se parantaa pieneliötoimintaa ja lisää maahan ravinteita ja humusta.

multaa

Kasvimaan naatteja ja kasvinjäänteitä ei tarvitse aina edes viedä kompostiin, vaan ne voi muokata syksyllä kasvimaan pintakerrokseen. Kevääseen mennessä ne ovat jo hajonneet.

Kitke rikkaruohot mekaanisesti ja karkota tuhoeläimet oikeilla kylvöajoilla, kasvuharsolla sekä biologisilla torjuntaeliöillä. Kylvöksen päälle aseteltu hallaharso torjuu porkkanakemppi-nimisiä hyönteistuholaisia.

Käytä kasvirivien väleissä viherkatetta, kuten nurmikon leikkuujätettä, joka estää yksivuotisten rikkaruohojen itämisen, pidättää maahan kosteutta ja tuo lisätyppeä. Lopeta viherkatteen levitys keskikesän jälkeen.

Luonnonmukaisella viljelyllä pyritään kasvattamaan laadukasta satoa. Vuoroviljelyssä maasta ei pyritä ottamaan kerralla kaikkea irti vaan toimimaan yhteistyössä luonnon kanssa.

Juttua muokattu 3.4.2020: Juttua täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuoroviljely kotipuutarhassa tuottaa parhaan sadon – näillä ohjeilla onnistut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.