Viherkasvit ilmanpuhdistajina

Kasvien ilmaa puhdistaviin vaikutuksiin on perehdytty Yhdysvalloissa NASA:n tutkimuksissa. Niissä on pyritty löytämään kasveja, jotka pitäisivät sisäilman terveellisenä suljetussa tilassa.

Tarkasti säädellyissä oloissa toteutettua tutkimusta on vaikea rinnastaa tavallisiin kotioloihin, mutta kasvien myönteiset vaikutukset viihtyisyyteen tunnustetaan yleisesti.

Yksi viherkasvi ei koko huoneiston ilmanlaatuun juuri vaikuta, mutta isot, rehevät kasvit ja kasviryhmät vaikuttavat huoneilmaan. Kasvit viihtyvät kotonakin ryhmissä, joissa ne eivät niin herkästi kärsi kuivasta huoneilmasta.

Viherkasveja ei pidä sijoittaa liian tiheästi, jotta kaikki saavat riittävästi valoa. Jos yhdessä on tuholaisia, se pitää eristää muista.
Vehreät palmut tuovat kotiin viidakon rehevyyttä. Lehtevät ja nopeakasvuiset pensas- ja kultapalmu ovat huonekasviharrastajan suosikkeja. Japaninkäpypalmu ja tuoksutraakkipuu eivät ole palmuja, mutta ne luovat ympärilleen samaa tunnelmaa.

Ilmaa puhdistava viherkasvi x 4

1. Tuoksutraakkipuut (Dracaena fragrans)

Tuoksutraakkipuut kasvatetaan tavallisesti rungollisena, mutta rehevä lehtitupsu ruukun pinnassa on koristeellinen. Traakkipuut viihtyvät valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa huoneenlämmössä. Vaikka traakkipuu selviää monesta, sitä on hyvä kastella säännöllisesti.

2. Pensaspalmu (Rhapis excelsa)

Pensaspalmu kasvaa monirunkoiseksi, reheväksi pikkupuuksi tai -pensaaksi, joka tarvitsee tilaa ympärilleen. Terve laji viihtyy valoisassa kasvupaikassa ja huoneenlämmössä, mutta se sietää talviaikaan myös viileää. Kasvualusta saa olla kostea läpi vuoden, sillä pensaspalmu ei kestä kuivumista. Liikamärkyyden voi välttää salaojittamalla ruukun kevytsoralla.

3. Kultapalmu (Chrysalidocarpus lutescens)

Kultapalmu on nopea- ja reheväkasvuinen palmu. Se on yksi suosituimpia palmuja kodeissamme. Kultapalmu kasvaa noin kaksimetriseksi ja viihtyy tavallisessa huoneilmassa läpi vuoden. Kuivassa huone ilmassa lehtien kärjet saattavat kuivahtaa ja kasvi kärsiä vihannespunkeista, mutta sumuttaminen auttaa. Kultapalmu menestyy puolivarjoisessa tai valoisassa paikassa.

4. Japaninkäpypalmu (Cycas revoluta)

Japaninkäpypalmu on saanut nimensä lehdistön palmumaisesta muodosta, vaikka laji ei olekaan sukua oikeille palmuille. Kohtuukokoisena hankittu taimi sopii pieneenkin tilaan, sillä laji on hyvin hidaskasvuinen. Japaninkäpypalmu viihtyy läpi vuoden lämpimässä ja hyvässä valossa. Lajia kannattaa kastella vain kohtuudella ja antaa mullan kuivahtaa välillä. Sumutus on eduksi etenkin silloin, kun uusia lehtiä muodostuu.

Lue lisää viherkasveista:
Huonekasvien mullanvaihto tehdään keväällä
Huonekasvien lisäys
Huonekasvien hoito – viisi vinkkiä
Huonekasvien kastelu – viisi vinkkiä
Helppoja viherkasveja kotiin

Kuvat: Pekka Holmström

Keskustelu

Kommentoi juttua: Viherkasvit ilmanpuhdistajina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X