Viherkasvit virkistävät kodin ilmettä

Koti piristyy uusilla viherkasveilla. Esittelemme nyt kahdeksan uutta viherkasvia, joilla voi tuoda uutta ilmettä kodin sisustukseen.

Muorinkukka

Muorinkukka (Peperomia) ’Rosso’ -lajikkeen lehdet ovat päältä tummanvihreät ja alta kirkkaanpunaiset. Muorinkukat ovat helppohoitoisia huonekasveja, jotka menestyvät valoisassa paikassa, mutta ne sietävät myös varjoa. Paksut lehdet varastoivat vettä, joten kasvi kannatta kastella kunnolla ja antaa sitten mullan kuivahtaa.

Alokasia eli juurakkovehka

Alokasia eli juurakkovehka (Alocasia) ’Batu’ on kaunislehtinen huonekasvi, joka nauttii puolivarjoisasta paikasta, lämmöstä ja kosteudesta. Viherhuone olisi juurakkovehkalle erityisesti mieleen, innokkaimmat hoitajat ovat rakentaneet trooppisille kasveille jopa lasivitriinejä. Kastele juurakkovehkaa kasvukaudella runsaasti, mutta pidä talvella muutama viikko kuivahkona.

Isomaija

Isomaijan (Calathea roseopicta) ’Little Princess’ lajikkeella on upeasti värittyneet lehdet. Isomaija viihtyy vähässä valossa ja korkeassa ilmankosteudessa. Myös mullan tulee kasvukaudella olla tasaisen kosteaa, mutta juuristo ei saa kärsiä liika märkyydestä. Lajikkeen kasvutapa on tiivis.

Laikkuvehka

Laikkuvehkan (Aglaonema) ’Creta’- lajikkeen lehdissä ja lehtiruodeissa on vihreää ja vaaleanpunaista. Älä istuta laikkuvehkaa liian suureen astiaan, sillä se viihtyy parhaiten melko ahtaassa. Kastele laikkuvehkaa kasvukaudella säännöllisesti, mutta anna mullan kastelujen välissä kuivahtaa.

Värikäs laikkuvehka

Värikäs laikkuvehka (Aglaonema) ’Tivoli’ on ilonpilkku kotiin. Laikkuvehkat viihtyvät lämpimässä, vedottomassa paikassa. Värikkäät lajikkeet kaipaavat enemmän valoa kuin
vihreälehtiset, mutta suorasta auringonvalosta nekään eivät pidä. Kirjavalle kasville sopii yksinkertainen ruukku, jotta kasvin oma näyttävyys korostuu.

Viikuna

Viikunoiden pienet valkovihreät lehdet ja pensasmaisuus tekevät (Ficus benjamina) ’Lovely’ lajikkeesta vastustamattoman. Kirjavalehtiset viikunat viihtyvät valoisassa paikassa, mutta eivät pidä suorasta auringonpaisteesta. Kasvuolojen vaihdellessa ja liian pimeässä paikassa kasvi pudottelee lehtiään, mutta toipuu olojen parannuttua.

Isolehtinen alokasia

Isolehtinen alokasia (Alocasia lauterbachiana) on tilaa vaativa kasvi, jotta sen komea kasvutapa pääsee oikeuksiinsa. Lehdet ovat pitkät, tummanvihreät ja kapeahkot. Vehkakasveihin kuuluvien alokasioiden lehtihangoissa saattaa joskus lymytä villakilpikirvoja tai kehrääjäpunkkeja, jotka kannattaa torjua heti havaittaessa.

Alokasia eli luurankovehka

Alokasia (Alocasia) ’Dragon Skin’ -lajikkeen upeat lehdet tuovat mieleen kasvin lempinimen ”luurankovehka”. Isot lehdet ovat paksut ja näyttävät, mutta viihtyessään kasvi saattaa yllättää myös kukkimalla. Sumuta kasvia sumutinpullossa lämmenneellä vedellä, sillä kylmää vettä alokasiat eivät siedä.

Lue myös:
Helppoja viherkasveja kotiin
Huonekasvien lisäys
Tee itse mehikasviasetelma
Tietoja viherkasvien myrkyllisyydestä ja myrkyttömyydestä: www.hus.fi

Kuvat: Jorma Marstio

Keskustelu

Kommentoi juttua: Viherkasvit virkistävät kodin ilmettä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X