Sisustus

Sisustajan opas - näin yhdistät uutta ja vanhaa

Mielenkiintoinen sisustus syntyy uutta ja vanhaa yhdistellen. Etsi kestäviä materiaaleja ja tartu sutiin.

Miten yhdistää sisustuksessa uutta ja vanhaa?

Pelkkien vanhojen huonekalujen käyttö tuo helposti mummolafiiliksen, samoin kuin vain uusilla huonekaluilla tehty sisustus jää persoonattomaksi.

Kerroksellisuus syntyy yhdistämällä uutta ja vanhaa. Vanha ruokapöytä ja uudet tuolit tai uusi lipasto ja vanha koristeellinen peili sopivat takuulla yhteen.

Maalaistyylin viimeistelevät yksityiskohdat, kuten vanhanmalliset valokytkimet ja sähköpistokkeet. Niitä myydään uusvanhoina, jos alkuperäiset osat ovat menneet rikki.

Jos sisustettavana on vanha talo, kannattaa nähdä vaivaa vanhojen piirteiden, kuten oikean aikakauden ikkunoiden, väliovien ja listojen kunnostamiseen tai korvaavien vanhojen etsimiseen. Ne tekevät sisustuksen pohjasta yhtenäisen.

Miten yhdistän perintötekstiilit nykyaikaisen kodin sisustukseen?

Raanut, ryijyt ja pitsipeitot ja -liinat ovat upeita käsityötaidonnäytteitä. Jos tavoitteesi ei ole vanhaa aikaa henkivä sisustus, perintötekstiilit istuvat nykyaikaiseen kotiin, kun et kuorruta niillä koko sisustusta. Heitä pitsipeitto sängylle, mutta pidä makuuhuoneen sisustus muutoin nykyaikaisena.

Ota tekstiilit rohkeasti käyttöön arjessa ja anna niille uusi elämä. Tekstiilejä voi myös käyttää uudella tavalla.

Aseta ryijy sängyn jalkopäähän lämpimäksi peitteeksi ja poimi siitä sävyjä sisustustyynyihin. Ompele pienet pyöreät pitsiliinat kiinni pellavapöytäliinaan. Ne saavat uuden elämä kattauksen silmänruokana.

Perintötekstiilien yhdistäminen sisustukseen

Mitä kaikkea luonnosta löytämäänsä voi hyödyntää?

Jokamiehen oikeuksien mukaan luonnosta voi kerätä maahan tippuneita oksia, risuja, lehtiä ja käpyjä. Paksusta oksasta voi tehdä vaikkapa katosta roikkuvan naulakon parin ruuvin ja ketjun avulla. Sen sijaan sammalen, jäkälän, havujen ja varpujen kerääminen ilman lupaa on kiellettyä.

Haluaisitko laittaa asetelmaan kauniita luonnonkiviä? Ympäristöhallinto on linjannut, että jos metsästä löytämänsä kiven jaksaa kantaa, sen saa ottaa. Isojen kivien ottamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Onko vanhoilla tavaroilla sisustaminen ekologista?

On, ainakin jos niitä ei rahtaa yksitellen merikontissa maailman toiselta laidalta.

Monet vanhat huonekalut ovat korjattavissa, jos ne käytön myötä menevät rikki. Huomaat ehkä kohtelevasi ihanaa vanhaa löytöäsi arvokkaammin kuin milloin tahansa korvattavissa olevaa tusinaostosta.

Lähteet: Sisustussuunnittelija Jaana Manner: rouvamanner.fi/. Raija Puukko ja Marjo Koivumäki: Ekodeko – sisusta kierrättäen (Atena 2011). Henna-Kaisa Sivonen: Mummoillen – henkisen mummon käsikirja (Gummerus 2015). Susanna Zacke ja Sania Hedengren: Kodin kaunis vintagetyyli (Mäkelä, 2015). Ympäristö.fi: Jokamiehen oikeudet

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 2/17.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sisustajan opas - näin yhdistät uutta ja vanhaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.